Nakon nekoliko mukotrpnih sedmica u kojima se nagađalo o budućnosti Danija Pedrose, maleni Španac je najzad izašao u javnost sa krajnjom odlukom.

Podsetimo, Pedrosa je pred trkački vikend u Kataloniji sazvao vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj su svi očekivali da objavi da se povlači iz sporta kao profesionalni vozač, ali Pedrosa tada ipak nije imao konačnu odluku. Sada, skoro mesec dana kasnije, odluka je doneta i Pedrosa se od naredne sezone neće takmičiti u MotoGP šampionatu.

„Kao prvo želim da kažem da se sledeće godine neću takmičiti u MotoGP šampionatu. Ovo je za mene bila vrlo teška odluka i trebalo mi je dugo vremena da budem sasvim siguran. Imao sam puno ponuda, ali je na kraju presudio moj lični osećaj. Osećam da na motoru nisam više ono što sam nekad bio i sada u životu imam neke druge prioritete“ izjavio je Dani danas pred velikim broj novinara, zvaničnika Dorne i drugih timova.

„Vrlo sam zahvalan što sam u životu imao privilegiju da se takmičim na ovom nivou. Postigao sam i više nego što sam očekivao da ću moći. Ja sam ispunio svoj san. Hvala svima koji su mi pomogli da dođem do ovog nivoa, posebno Hondi, Dorni, Alpinestarsu i Araiu koji su me podržavali od samog početka. Hvala vam svima“.

Kraj ove izjave dočekan je u velikoj tišini, koju je zatim prekinuo ogroman aplauz svih prisutnih koji je trajao vrlo dugo. Ova reakcija okupljenih još jedan je dokaz kakav je utisak Pedrosa ostavio na ostatak MotoGP padoka i da će, kao jedan od najfinijih i najpoštenijih vozača, svima nedostajati na stazi.

Pre nego što su novinari dobili priliku da postave nekoliko pitanja Daniju, okupljenima se obratio i Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorne: „Ovo je vrlo specijalan dan. Ja se vrlo dobro sećam Danijevih prvih trkačkih dana i kada smo morali da mu pridržavamo motor jer nije mogao da dohvati dole. Od tada je Dani Pedrosa postigao mnogo toga. Zbog toga, na kraju sezone, na svečanosti u Valensiji, predložićemo ga za MotoGP legendu, što, po mom mišljenju, on sasvim zaslužuje. Vrlo smo mu zahvalni za sve što je učinio za sport tokom godina i što je uvek bio dobar primer drugima. Hvala Dani“ završio je Ezpeleta.

Na pitanje novinara, da li postoji neki dan u svojoj trkačkoj karijeri koji posebno pamti, Pedrosa se na trenutak zaćutao, a potom dao i vrlo emotivan odgovor: „Ima ih puno, baš puno“ rekao je Dani vidno u suzama. „Jedan od omiljenih mi je svakako moja prva trka“. I ako je pokušao da navede još nešto, morao je da zastane da bi se smirio, što je podstaklo još jedan veliki aplauz u prostoriji.

Kada mu je postavljeno pitanje zašto mu je toliko trebalo da donese odluku i šta se desilo sa Yamahinim projektom sa kojim su ga mnogi povezivali, Pedrosa je bio vrlo jasan: „Ja sam odluku doneo još pre Barselone, ali su mi pristizale mnoge ponude. Vrlo je jasno da se ovakve ponude ne odbijaju olako, i ja sam želeo sebi da dam dovoljno vremena da dobro razmislim kako kasnije ne bih žalio zbog toga. Od početka sam imao osećaj da je vreme da se povučem, što je na kraju i preovladalo“.

Kao što je i objasnio svima prisutnima, još uvek nije siguran u vezi svoje budućnosti i da li će ostati u MotoGP padoku na nekoj drugoj funkciji: „Još uvek nisam sasvim siguran, ali mi je to svakako želja. Ja sam u ovom svetu od svoje 15. godine i svakako da bih želeo da nastavim da radim u ovom okruženju“.

Pedrosa je jedan od najuspešnijih vozača svih vremena,  i ako nikada nije uspeo da osvoji titulu u najjačoj kategoriji. To podrvđuju i neke od statistika o njegovoj karijeri. Na primer, nakon Valentina Rossija, on je drugi vozač u istoriji po broju osvojenih bodova tokom karijere, 4086, za sada. Započeo je 285 trka u svetskom šampionatu, što je manje samo od Rossija i Capirossija. Čak 122 podijuma je uspeo da zabeleži, samo Rossi ga je nadmašio u tome. Tokom karijere zabeležio je 54 pobede, isto koliko i trostruki svetski šampion Mick Doohan. Naravno, moraju se pomenuti i njegove tri tutule svetskog šampiona u klasama 125 i 250.

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar