Dobrodošlica

Prvi bicikl sa motorom, predstavljen na bečkoj Konferenciji znanja, novih tehnologija i izuma, izazvao je burnu i oprečnu reakciju. Kao i svaka druga nepoznanica stvarao je u ljudima strah, ali budio i ogromnu radoznalost. Neki su ga prihvatili sa oduševljenjem, a neki sa čuđenjem, nevericom i sumnjom. Međutim, niko nije ostao ravnodušan. Bilo je to krajem 19. veka u tadašnjoj Austrougarskoj, u centralnom delu Evrope. Vrlo brzo se fascinacija njime raširila u ostale krajeve sveta. Inovacija na dva točka bila je preteča današnjem dvotočkašu. Svi koji su mu se opsesivno priklonili započeli su stvaranje istorije motociklizma i postali deo supkulturne grupe sa jedinstvenim skupom normi, specifičnim sistemom vrednosti i obrazaca ponašanja, sa zajedničkim ciljevima, karakterističnim spoljašnjim oznakama i dobrom samoorganizacijom.

Novi član tima Dva točka i urednik rubrike Žene na dva točka 

Od samih početaka istorije motociklizma, među zaljubljenicima u dvotočkaše, našle su se i žene, naravno. Bile su to odvažne žene, neke iz bogatijih društvenih slojeva, neke ne, ali spremne da potroše nasledstva i novac koji su imale da bi imale svoje dvotočkaše. Samouverene i pune entuzijazma vozile su ih miljama i miljama, kilometrima i kilometrima ispred svog vremena prkoseći čitavom okruženju i uvreženom mišljenju većine ljudi da dvotočkaši nisu za njih niti su one za dvotočkaše. Svi su mislili da znaju šta je bolje za njih od njih samih, ali one ipak nisu odustajale.

Više od stotinu godina, žene pokazuju svoj otpor prema svim predrasudama i steretipima izgrađenim na površnim, uprošćenim generalizacijama i negativnom kontekstu u koji ih ponekad stavljaju, često odbačene, isključene, marginalizovane. Sunce, oblaci, reka, šuma, kiša i vetar, radost kretanja, sloboda misli, duha i tela pomeraju granice izdržljivosti. One i dalje ne odustaju! Uprkos svemu!

Uvidevši potrebu da ih u toj izdržljivosti podrži i osnaži da opstanu i zadrže mesto koje imaju u istoriji motociklizma, Tim Dva točka pronašao je na ovom prostoru mesto za njih. Ovo nema veze ni sa kakvim ženskim aktivizmom, već sa jednostavnim razumevanjem njihovih potreba. Važne su nam žene na dvotočkašima i zaslužuju svu našu pažnju i uvažavanje.

Dakle, drage motoristkinje, ovo je mesto za nas! Ovde slobodno možemo predstaviti sebe i svoje ljubimce, razmenjivati iskustva međusobno i sa ostalima, postavljati pitanja, davati predloge i sugestije, rešavati nedoumice, možemo deliti slike i priče sa putovanja, anegdote, putopise… Možemo šta želimo, možemo kako hoćemo! Sloboda nema granice! Poučeni iskustvima iz prošlosti, možemo graditi budućnost! Na svojim dvotočkašima!

U ime Tima Dva točka želim nam svima najsrdačniju dobrodošlicu,

Autor: Valentina Vanja Nađ

Ostavi komentar