Šestotka koja traži da je uvek u obrtajima ili hiljadarka koja za ulicu pruža previše snage? Ako želite da kupite nov Super Sport motocikl, to su vam jedine dve opcije kod svih Japanskih proizvođača osim kod Suzukija.

Kada se objektivno pogleda, GSX-R750 je po svim parametrima logičniji izbor od svog manjeg brata sa agregatom od 600ccm. Zašto? Vrlo je jednostavno, sve brojke idu u korist motocikla od 750 kubika, što se vidi u tabeli ispod (klik za veću) u kojoj su direktno upoređeni GSX-R750 i GSX-R600. Redovi tabele obeleženi žutom bojom su jedine stavke koje se razlikuju kod ova dva motocikla.

Naravno, najočiglednija razlika je u agregatu i u 151ccm više, u korist GSX-R750 modela. Kao što se može i pretpostaviti 750 zbog veće zapremine raspolaže i sa više snage, i to 147KS u odnosu 125KS koliko pruža agregat od 600ccm. Kada se uzme u obzir da je 750 za samo 3 kilograma teži od 600-ke, sa skoro neprimetnim razlikama u međuosovinskom razmaku, dok su sve ostale dimenzije identične, jasno je zašto je 750 logičan izbor. Ako u obzir uzmemo i cenu, razlika je još jednom nedovoljno velika da bi se odlučili za motocikl od 600 kubika pre nego za onaj od 750.

Sve ovo znači da 750 ima veći krajnju brzinu, brže stiže od 0 do 100, ima više obrtnog momenta u svakom momentu, a da je pritom skoro iste težine i da se vozi jednako lako i agilno kao 600.  Zašto onda više proizvođača ne pravi Super Sport motocikla u kategoriji 750? Razlog nema veze sa performansama, već je u pitanju pravilnim WSBK i AMA SBK šampionata koji propisuju trkačke kategorije od 600ccm i 1000ccm za četvorocilindrične redne agregate. Nažalost, klase od 750ccm trenutno nema.

Sledeće logično pitanje je zašto onda Suzuki nastavlja sa proizvodnjom svog 750 modela? Nažalost, potpuno tačan odgovor na to pitanje nemamo, ali možemo da pretpostavimo da ima veze sa istorijom, jer je Suzuki 1985. godine preokrenuo Super Sport kategoriju motocikala svojim prvim ikada GSX-R750 koji se pokazao vrlo uspešnim na trkačkim stazama. Odmah zatim su se pojavile i Honda VFR750, sa V4 agregatom koji je i danas jedan od omiljenih u moto svetu,  i Yamaha FZ750. Kawasakijev konkretan odgovor je došao malo kasnije u vidu ZX-7R 1989. godine. Do danas, samo je Suzuki nastavio sa proizvodnjom 750 modela koji je evoulirao uz GSX-R600 i GSX-R1000 koji se i dalje koriste u Superbike šampionatima širom sveta.

Ako se vratimo na poređenje dva manja Gixera gde smo zaključili da je 750 u svakom pogledu logičniji izbor, prvenstveno jer je u pitanju GSX-R600 sa više snage, koja je pritom i bolje raspoređena i daje bolji odziv na gas na niskim i srednjim obrtajima, pitanje je zašto i ostali proizvođači ne prave i dalje svoje modele od 750ccm?

Odogovor je ponovo u SBK pravilnicima. Da bi učestvovali u takmičenju, proizvođači su u obavezi da proizvedu i prodaju određeni broj motocikala koji spadaju pod homologaciju koju će prijaviti za takmičenje. Ovo znači da će modeli od 750ccm uticati na prodaju modela od 600ccm i obratno. Ali s druge strane, Suzukiju već godinama uspeva da proizvode i prodaju oba modela, što opet ne znači da to rade vrlo uspešno.

Kao što svi vrlo dobro znamo, Super Sport klasa motocikala polako izumire, i većina proizvođača već godinama nije unapređivala i evoulirala svoje manje Super Sport modele. Ako ne idemo u sitne detalje, agregati koje koriste trenutni Japanski SuperSport 600 modeli su isti oni koji su korišteni 2009-2010 godine.

Jedan od razloga za ovu obustavu evolucije su naravno sve manje brojke u prodaji ovih motocikala, što je rezultat sve viših cena u Super Sport kategoriji ali i pojava udobnijih ali podjednako ili približno snažnih Naked modela koji pružaju sličan nalet adrenalina na ulici kao i Super Sport motocikli, a da pritom možete da se vozite duže od sat vremena bez pauze za odmor ruku i leđa.

Da zaključimo, 750 klasa je u svakom pogledu superiornija u odnosu na 600 klasu ali ukoliko se SBK pravilnici ne izmene, teško da možemo da očekujemo da se u 750 katergoriju uloži vreme i novac potreban da bi se dobio motocikl koji prati sve standarde modernih Super Sport motocikala koje nameće klasa od 1000ccm.

Kakvo je vaše mišljenje po ovom pitanju? Da li biste pre odvojili malo više novca za 750 ili bi ga možda odabrali pre nego hiljadarku? Ostavite svoj komentar na našoj FB stranici ili na našem Instagram profilu @dva_tocka

Ostavi komentar

Ostavi komentar