Novi vozač Avintia Ducati tima, Johann Zarco, priznao je da je očekivao da će biti brži na svom debitantskom nastupu na Italijanskom motociklu.

Da se podsetimo, Zarco je sredinom prošle sezone tražio raskid ugovora sa svojom tadašnjom ekipom, KTM-om. Nakon što je sebe doveo u vrlo nezavidnu situaciju, Zarco je zbog nedostatka opcija, pokušao da sebi stvori mesto u fabričkoj ekipi Honde tako što je menjao Taku Nakagamija na nekoliko trka koje je Japanac morao da propusti zbog povrede. Na njegovu žalost, Repsol Honda tim je odlučio da umesto Jorge Lorenza u svoje redove dovede još jednog Marqueza, Alexa. U tom trenutnu Zarco je ostao bez opcija za angažman u MotoGP šampionatu za sezonu 2020.

Tu je u priču ušao Ducati koji ga je ubedio da potpiše ugovor sa fabrikom, a da vozi za Avintia tim. Kao garanciju, Italijanska fabrika je Zarcu obećala podršku fabričkih inženjera kao i GP19 model Ducatija. Cela ova situacija dovela je do vrlo neprofesionalnog poništenja ugovora između Avintia tima i njihovog tadašnjeg vozača, Karela Abrahama, koji je trebao da nastupa za ovu ekipu i ove godine.

Međutim, prvi utisak nije onakav kako je Zarco zamislio: „Iskreno, očekivao sam više. Mislio sam da ću već u startu biti malo brži na Ducatiju“.

„Ipak, mislim da sam puno naučio danas., odvezao sam mnogo krugova, 54. Posle pauze od 4 meseca, što je jako dugo, neke stvari se izgube. Moram da ostanem smiren, jer na kraju, dosta sam napredovao. Takođe, moram da razumem svoje greške i kako da bolje vozim Ducati. Potencijal je definitivno veoma velik ali ja moram da promenim neke stvari u svojoj vožnji“.

Pored svog stila vožnje, Zarco je spomenu i svoje fizičko stanje i kako mora da radi na fizičkoj spremi kako bi bio 100% pripremljen za početak sezone.

Francuzovo iskustvo sa KTM-om je bilo veoma loše i zaposleni u Austrijskom timu su često odavali utisak da je Zarcovo nezadovoljstvo znatno uticalo na moral celog tima. Ducati je očigledno ispratio celu situaciju i shvatio kakav je pristup potreban prema Zarcu kako bi se ovaj osećao dobro i mogao da se koncentriše na svoju vožnju, a to je i Zarco sam primetio.

„Imam pravu i redovnu podršku od Ducatija. Redovno dolaze da provere moje podatke, da me saslušaju, i što je vrlo bitno, mnogo puta su ponovili da treba da ostanem smiren i da se ne stresiram jer je potrebno određeno vreme kako bi se prikupilo iskustvo“.

Francuskom vozaču je neophodno da se što pre privikne na Ducati i počne da ostavaruje primetne rezultate, posebno u koliko istraje u svojoj nameri da preuzme Rossijevo mesto u Yamahi, pa makar i u Petronas timu jednog dana, kao što je izjavio ranije.

Prema dosadašnjem iskustvu, Zarco ne deluje kao vozač koji je spreman da mnogo žrtvuje kako bi se prilagodio motoru na kojem nastupa, već deluje da očekuje suprotno, što uglavnom nije recept za uspeh. Moje skromno mišljenje je to da Zarco na Ducatiju neće doći do nivoa koji je imao u Tech3 ekipi, na Yamahi, posebno ako zadrži isti stav koji je imao u KTM-u.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar