U obraćanju medijima, kakvo nikad do sada nismo imali priliku da vidimo, šef Yamahinog MotoGP programa, Kouji Tsuya se izvinuo svojim vozačima za loše rezultate ovog vikenda u Austriji.

Rossi i Vinales, koji su se za današnju trku kvalifikovali tek na 14. i 11. mestu, dobili su javno izvinjenje od Yamahe, koja je najzad preuzela odgovornost za loše rezultate i performanse njihovog M1 prototipa. Motocikl koji je ove godine pripremljen za Rossija i Vinalesa od samog početka ima velikih problema prilikom ubrzanja, što je propust isključivo inženjera u Japanu.

Upravo su čelnici Yamahe pre 3 godine kada je uvedena standardna elektronika za sve proizvođače koju obezbeđuje Italijanski Magenti Marelli, odbila da dovede u svoje redove neke od inženjera koji su radili u Magneti Marelli-ju na izradi ove standardizovane elektronske jedinice. Japanski inženjeri su smatrali da im ne treba bilo kakva pomoć u „otključavanju“ Marelli elektronike i da mogu samo da dođu do željenih rezultata i performansi. U isto vreme, Ducati i Honda su u svoje redove doveli neke od glavnih ljudi iz Magneti Marelli-ja koji su radili na ovom projektu, što im je donelo evidentnu prednost u prethodne dve godine.

Valentino Rossi od samog početka sezone vrlo glasno i medijski vrlo javno urgira da Japanski deo tima mora da uradi bolji posao što se elektronike tiče kako bi imali bilo kakve šanse da se bore za pobede ove ili sledeće sezone. I ako u početku nisu imali isto mišljenje, posle nekoliko trka, Rossiju se pridružio i timski kolega Maverick Vinales. Oba vozača fabričkog tima su potvrdila da je Yamaha mehanički spremila odličan motor, i da je šasija, agregat i kompletan balans motocikla savršen, ali da je preciznost u prenosu snage na zadnji točak veliki problem i da je upravo to najveći faktor u njihovim ispodprosečnik rezultatima.

Yamaha je svoju poslednju pobedu zabeležila prethodne sezone u Assenu, na velikoj nagradi Holandije, što je pre više od godinu dana. Ove sezone, i ako vrlo konstantan i često na podijumu, Valentino Rossi nije bio u stanju da se bori za pobede, i ako je mnogo puta imao potencijal za to. Maverick Vinales je imao još lošiju sezonu od Rossija i nije toliko konstantno bio u borbi za prve tri pozicije.  Naravno, vrlo je čudno kada kažemo za nekoga ko je na drugoj poziciji u šampionatu da ima lošu sezonu, ali Rossi ima zaostatak od 49 poena u odnosu na Marca Marqueza, a sebe je doveo na drugo mesto čistom snagom volje i konstantnošću, jer je Italijan ove godine sve trke, osim one u Argentini kada ga je izbacio Marquez, završavao među prvih 5 najbržih vozača, a od toga je bilo 4 treća mesta i jedno drugo.

S druge strane, iz Yamahe tvrde da daju sve od sebe, a da će u narednom periodu raditi još više na tome da reše trenutne probleme koje imaju. Pre trke u Silverstonu, Yamahe će imati privatni test u Misanu, a nakon toga još jedan u Aragonu i nadaju se da će na ova dva testa uspeti da naprave potreban napredak i da se u završnici sezone nađu nekoliko puta na najvišem stepeniku pobedničog postolja.

Valentino Rossi je nakon ovog javnog izvinjenja dao kratku izjavu gde je rekao da ceni trud Japanskog dela ekipe: „Konkretno me izgovori ne dotiču, ali činjenica da se ulaže puno truda i da ekipa radi na tome da se problem sa ubrzanjem reši je vrlo bitna. Ja sam uveren da Yamaha, u koliko želi, ima potencijala da reši naš problem. Neće biti lako to uraditi za kratko vreme, ali je svakako moguće uz dosta rada“.

„Pored izvinjenja, imperativ je da oni daju svoj maksimum kako bi sredili motor. U naredna dva testa nisam ubeđen da ćemo uspeti da popravimo to što nas muči, jer nije moguće napraviti neku malu modifikaciju i da problem nestane. Potrebno je puno ozbiljnog rada kako bi napravili dovoljno veliki korak ka napred, tako da možda možemo da očekujemo neki napredak u narednih 2-3 meseca. Najveći problem je po meni što mi ovo govorimo već godinu dana…“

Ostavi komentar