Kada je predstavljen, 2017. godine na EICMA sajmu u Milanu, Yamaha Niken je model koji je preuzeo najveći procenat pažnje motociklističkog sveta.

Kao verovatno najintrigantniji model predstavljen na ovom sajmu (na kojem je predstavljen i novi Ducati V4), Niken je sasvim sigurno najisčekivaniji motocikl na tržištu. Od novinara, do svakodnevnih vozača, svi veoma željno isčekujemo da dobijemo priliku da probamo ovog novog trotočkaša i isprobamo Yamahinu inovativnu tehnologiju koju su nazavali Leaning Multi-Wheel ili na srpskom, naginjujući višetočkaš.

Dok ne dobijemo priliku da ovo remek delo tehnologije isprobamo na našim putevima, ljudi iz Yamahe su se potrudili da nam dočaraju kako Niken funkcioniše i šta nam pruža. Za početak, Yamaha tvrdi da ovaj trotočkaš pruža veću stabilnost i sigurnost nego klasičan motocikl, a da pritom ne gubi ni malo na polju zabave i lakoće vožnje. I sve to pored toga što ima jedan točak „viška“ napred.

Za početak, Yamaha izdvaja „LMW Ackerman“ tehnologiju, koja je razvijena kako bi prilikom skretanja, dok je motor pod nagibom, prednji točkovi ostali paralelni i time pružili mnogo bolji osećaj kontrole i sigurnosti, kao i više povratnih informacije od konvencionalnog sistema trotočkaša.

Druga stvar na koju su veoma ponosni iz Yamahe je i „Parallelogram Link“ tehnologija, koja pomoći posebnog sistema mostova i kostiju spaja prednje vile i omogućava da prednji točkovi uvek budu na istom rastojanju u odnosu jedan na drugog, što Nikenu daje veoma sportski osećaj prilikom skretanja. Ceo sistem koji povezuje prednje vešanje i koji kontroliše naginjanje je konstantno usaglašen i svi delovi rade sinhronizovano, što predstavlja revolucionaran pristup trotočkašima.

Specijalno razvijene upside-down vile sa po dva štapa sa svake strane, od kojih zadnji služi za upijanje neravnina,a prednji za kontrolu pravca, pružaju Nikenu mogućnost naginjanja do ugla od 45 stepeni i veoma lagana osećaj prilikom promene pravca. Razmak izmeću dva seta prednjih vile je 410mm, što pruža osećaj stabilnosti na putu.

Iz Yamahe takođe izdvajaju poseban hibridni ram, koji je delom izrađen od čeličnih vlakana, a delom od aluminijuma, što bi trebalo da pruža savršen miks čvrstoće i fleksibilnosti i time pruža dinamičnu i stabilnu vožnju.

Za kraj, Niken je opremljen posebno razvijenom aluminijumskom zadnjom viljuškom, sprecijalno za Niken, koja pruža odličan balans između snage i čvrstoće.

I ako je Niken za sada jedini LMW model, predsednik Yamaha korporacije, najavio je da uskoro možemo očekivati još modela sličnog koncepta, ali nije naglasio da li će biti sa dva ili četiri točka.

Sve što smo ukratko objasnili u ovom tekstu, možete videti i u sledećem snimku koji je Yamaha objavila:

Ostavi komentar

Ostavi komentar