Jonathann Rea je na zimskom testu WSBK kategorije potvrdio svoju dominaciju koja traje već 4 godine, ali videli smo i znake da se možda najzad pojavila kombinacija koja će moći da Rei bude konstantna konkurencija tokom naredne godine.

Jedna od najvećih zvezda sledeće godine u WSBK šampionatu će svakako biti Alvaro Bautista koji se nakon sjajne poslednje sezone u MotoGP šampionatu preselio u WSBK fabrički tim Ducatija. S obzirom da je u pitanju jedan od najbržih vozača na svetu i da se ove godine u MotoGP klasi vrlo često borio za pozicije među najboljih 6, jasno je i zašto se od Alvara očekuje mnogo sledeće godine. Takođe, ne smemo zaboraviti da je Ducati za sledeću godinu spremio potpuno novi motocikl, zver koju znamo pod imenom Panigale V4 R.

Od samog početka je bilo vrlo jasno da V4 R ima vidjivu prednost u sirovoj snazi u odnosu na konkurenciju, ali i da je u pitanju potpuno novi motocikl koji je potpuna nepoznanica i timu i vozačima. S obzirom da je V4 agregat plod razvojne grupe MotoGP divizije Ducatija, Bautista je ustvari čovek sa najviše „iskustva“ u Ducatijevoj WSBK ekipi trenutno i ako je u pitanju novajlija u šampionatu.

Kao što smo već spomenuli, najbolje vreme napravio je Rea na svom Kawasakiju za narednu sezonu, gde se tokom testa koncentrisao na poboljšanje osećaja pri visokim obrtajima kao i na balansu samog motocikla. Četvorostruki svetski šampion mogao je da se posveti „sitnicama“ s obzirom da Kawasaki za narednu sezonu nije predstavio nikakve radikalne izmene na svom ZX10R modelu.

Kada je dobio pitanje da prokomentariše novi Ducati koji je od samog početka brz, Rea je izjavio da nije iznenađen: „Nisu baš brzi od samog početka, imali su test tim koje radio na motociklu 18 meseci, što je svakako pomoglo. Naravno, u pitanju je Ducati i nismo ni očekivali da će se pojaviti sa nečim što nije konkurentno. I Chaz i Alvaro su bili vrlo brzi, ali to smo i pretpostavljali“.

Drugi najbrži bio je Alex Lowes na Yamahi R1 koji je testirao novu zadnju viljušku koju je Yamaha spremila za ovaj test, dok je njegov klupski kolega, Michael van der Mark, radio na prednjem kraju motocikla, mada je bio ograničem u mogućnostima jer se oporavljao od skore povrede te nije imao najbolji osećaj tokom testa. Na kraju, oba vozača su se složila da Yamaha i dalje treba da radi na elektronici i kontroli motocikla prilikom izlaska iz krivine.

Treći je bio Leon Haslam, novi klupski kolega Rei u Kawasaki timu nakon koga slede Bautista i Davies na Ducatijima koji su i dalje u razvojnom delu testiranja, jer nemaju konkretne podatke sa kojima bi mogli da uporede nove rezultate, te su radili na privikavanju na novi motocikl i razvijanje što boljeg osećaja, dok je Bautista morao i da se navikava na Pirelli gume koje se značajno razlikuju od Michelinovih pneumatika koje je do sada koristio u MotoGP šampionatu.

Na šestom, sedmom i osmom mestu našle su se preostale tri Yamahe, van der Mark, Marco Melandri koji je iz redova Ducatija prešao na R1, i na začelju, Sandro Cortese, novajlija koji je nakon osvojenje titule u Supersport klasi u prvom pokušaju zasluženo dobio mesto u WSBK šampionatu sledeće sezone.

U nastavku možete videti kombinovana vremena sa testa u Španiji:

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar