Posle duge zime, Svetski Superbike šampionat je započeo finalne pripreme za početak nove sezone i rezultati su vrlo interesantni.

I ako se trenutno nalaze u Australiji, gde je sada leto, vozači WSBK klase nisu imali sreće kao njihove kolege iz MotoGP-a, koje je tokom tri dana testiranja u Maleziji pratilo vrlo toplo i stabilno vreme. I ako je bilo suvo, temperatura vazduha je dostigla maksimalno 19 stepeni, a temperatura staze tek 26 stepeni, što je za Australiju vrlo nisko, posebno u ovom dobu godine.

Najveće iznenađenje dana doneo nam je novajlija u ovom šampionatu, Alvaro Bautista, koji je svoj Ducati Pangale V4R postavio na prvo mesto na kraju dana. On je odvezao impresivan krug u kojem je odvezao 3 od 4 najbrža sektora i postavio ubedljivo najvišu krajnju brzinu od skoro 315 km/h.

Drugo najbrže vreme zabeležio je Alex Lowes na fabričkoj Yamahi, koji je bio brži od aktuelnog šampiona, Jonathana Ree na fabričkom Kawasakiju koji je na kraju dana završio kao treći najbrži vozač. Njegov novi klupski kolega, Leon Haslam uspeo je da se plasira na peto mesto, što je bivšeg Kawasakijevog vozača, Toma Sykesa, sada na potpuno novom BMW-u S1000RR ostavilo između dva vozača zelenih mašina na četvrtoj poziciji.

Koliko je Bautista bio impresivno brz u jednom krugu, toliko je ostatak tima podbacio, ili bar nije ni pokušao. Chaz Davies je na kraju dana bio tek na 13. poziciji, daleko od očekivanog, posebno kada se uzme u obzir da je njegov novi klupski kolega tek stigao u WSBK i da mu je ovo bio tek 6. dan na novom motociklu i da je i dalje tek u procesu privikavanja na nove gume i novi motocikl i novu elektroniku.

Najverovatnije je da je Bautista pokušavao da pronađe granice novom motociklu i gumama, kako bi znao šta da u budućnosti očekuje, te je zato postavio najbrže vreme, dok se konkurencija koncentrisala na što boljem podešavanju motocikla i pronalaženju detalja koje bi trebalo unaprediti. Svakako, Bautista još uvek nije pokazao kakav bi tempo u trci trebao da ima, ali naše je mišljenje da to u testu ni može da se prikaže, jer svaka trka je drugačija i ne zavisi sve samo od vozača i njegove mašine, već i razni drugi faktori imaju uticaja.

Upravo zvog toga smo ubeđeni da ćemo stvarno stanje stvari videti tek tokom prvog trkačkog vikenda,koji nam nije daleko. WSKB šampionat počinje 22. februara, što je za 4 dana. DvaTočka će nastaviti da vas izveštava kao i uvek do sada o svim dešavanjima u ovom ali i ostalim šampionatima.

U nastavku možete videti finalne rezultate prvog dana testa u Australiji.

MotoGP

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar