Jonathan Rea je ovog vikenda imao u planu da obori rekord  Douga Polena po broju pobeda u jednoj sezoni, kao i rekord za najviše osvojenih bodova u jednoj sezoni. Nažalost, zbog otkazivanja druge trke vikenda za WSBK klasu, nije dobio priliku ni za jedno ni ua drugo, ali sumnjamo da će se Rea puno žaliti s obzirom na dominaciju Kawasakija u prvoj trci.

I ako nije oborio rekord po broju pobeda, Rea je uspeo da ga izjednači, sa 17, koliko je i Doug Polen imao 1991. godine. Ovo je takođe Rei jedanaesta uzastopna pobeda ove godine, što dovoljno opisuje kakvu je sezonu imao sada već četvorostruki šampion sveta.

I ako nije trku započeo sa prve pozicije, nakon što ga je u kvalifikacijama pobedio klupski kolega, Tom Sykes, Rea je već u prvoj krivini preuzeo prvo mesto, koje je do kraja trke sasvim sigurno držao bez većih problema. Sykes je u trci koja se ispostavila njegovom poslednjom za zelenu ekipu uspeo da do cilja dođe kao drugoplasirani, dok se iza njega vodila žestoka bitka za treću poziciju između Alexa Lowesa na Yamahi i Eugenea Lavertya na Apriliji.

Ova borba koja je trajala tokom cele trke, odlučena je u poslednjoj krivini, nakon što je Lowes uspeo da ostane ispred Aprilije koja je imala očiglednu prednost na pravcu, a Lavetry je pokušao da ostane što bliže Yamahi zbog čega je u poslednju krivinu ušao prebrzo i jedva uspeo da se zadrži na motociklu, nakon čega je Lowes bez problema prošao kroz cilj kao treći, a Irac na Apriliji kao četvrti.

Marco Melandri je nakon vrlo teškog vikedna za Ducati uspeo da dođe do petog mesta u poslednjoj trci za V2 Ducati, jer će sledeće sezone Ducati nastupati sa svojim Panigale V4 modelom u WSBK šampionatu. Loris Baz na BMW-u završio je trku šesti, ispred druge fabričke Yamahe Michaela van der Marka na sedmom mestu. Chaz Davies je na drugom fabričkom Ducatiju završio osmi, ispred Jake Gagnea na fabričkoj Hondi, dok je na desetom mestu kroz cilj prošao Toprak Razgatlioglu na Pucceti Racing Kawasakiju.

Ekstremno loši vremenski uslovi su doveli do otkazivanja nedeljne trke WSBK šampionata. Grad Doha, nadomak kojeg se nalazi Losail staza, pogođen je izuzetno jakom peščanom olujom, nakon čega su putevi ostali potopljeni, a jak vetar koji je nastavio da duva je srušio deo infrastrukture u padoku, a televizori i ostali objekti su leteli kroz vazduh od jačine vetra.

Kada je vetar prestao, staza se brzo osušila, ali je dosta vode stajalo na stazi. Odlučeno je da se održi skraćena Supersport trka, gde su vozači bili izuzetno oprezni u određenim delovima staze, a na pravcu su morali da puštaju gas kako bi izbegli aquaplaning.

Kada je ova trka završena i odlučen je šampiona WSS kategorije, sigurnosna komisija koja se sastoji od 4 vozača (Rea, Davies, Laverty i Camier) i ostalih članova direkcije trke, izašla je na stazu i zaključila da se uslovi još više pogoršavaju i da nema smilsa održavati WSBK trku, i to jednoglasnom odlukom.

Ovime je zaključen WSBK šampionat u kojem je Rea još jednom krunisan za šampiona, a Chaz Davies za vice-šampiona ispred Michaela van der Marka.

U nastavku možete videti rezultate WSBK i WSS trka kao i stanje u šampionatima:

WSBK trka

WSBK šampionat

WSS trka

WSS šampionat

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar