Sandro Cortese je uspeo da osvoji Svetski Supersport šampionat u svom prvom pokušaju, nakon neizvesne borbe sa glavnim rivalom, Jules Cluzelom.

Sama činjenica da je trka uopšte i održana je odraz hrabrosti vozača ali i ogromnog zalaganja Dorne i osoblja staze Losail, jer su samo nekoliko sati pred početak trke na stazi i okolini, vremenski uslovi bili jedni od najgorih koje je ovaj region video u skorijem periodu. Jaka peščana oluja, nakon koje je nastavio izuzetno jak vetar sa kišom,  ostavili su stazu u vrlo lošem stanju, sa puno stajaće vode koja se zadržala na stazi i pored ogoromih napora osoblja da se staza što bolje očisti i pripremi za trkanje. Na kraju je odlučeno da se trka održi, ali da se umesto prethodno planiranih 15 krugova, odveze 12.

Cortese je nakon starta sa pol pozicije poveo trku, ali je ubrzo ušao u borbu sa Cluzelom za vodeću poziciju. Ova borba je odlučivala ko će postati svetski šampiona, jer je pobeda i jednom i drugom obezbeđivala titulu najboljeg u 2018. godini.

Jedan od najbitnijih momenta trke je bio kada je Lucas Mahias u desetom krugu obišao obojicu kandidata za titulu, nakon čega je Cluzel u poslednjem krugu pokušao da u sedmoj krivini obiđe Cortesea,sa nadom da će Mahias doživeti neki problem kako bi se dokopao titule, ali je preterao u svojim naporima i na kraju izleteo sa staze. Ovime je poslednju poziciju na podijumu preuzeo Federico Caricasulo.

Cortese, kojem je ovo bila prva sezona u Supersport šampionatu, imao je prethodnih uspeha na svetskoj sceni, posebno u Moto3 klasi, gde je postao prvi šampiona ikada u ovoj kategoriji, kada je uvedena, 2012. godine. Kasnije se takmičio u Moto2 kategoriji gde nije imao toliko upečatljivih uspeha. Crotese je prvi vozač kojem je uspelo da osvoji titulu u svojoj prvoj punoj sezoni u takmičenju, nakon Cala Crutchlowa 2009. godine.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ limit=“8″ category=“256″]

Ostavi komentar