I ako su početkom ove sezone uvedena nova pravila koja su trebala da približe motocikle različitih proizvođača po preformansama (čitaj: ostale da približe Kawasakiju), u svetskom Superbike šampionatu nije se puno toga promenilo. Pre svega, i dalje je Jonathan Rea na Kawasakiju za klasu ispred ostalih.

Da li je u pitanju kombinacija Ree i Kawasakija ili bi možda trostruki svetski šampion i na nekom drugom motociklu bio podjednako upečatljiv, nećemo uskoro saznati, jer kao što smo već pisali, Rea i Kawasaki su produžili saradnju za još dve godine.

Treći put u ovoj sezoni, aktuelni šampion SBK kategorije je zabeležio duplu pobedu. Od samog početka je Rea bio najbrži vozač na stazi, što je i dokazao u prvoj trci u kojoj je bez većih problema došao do pobede, sa skoro nikakvim otporom konkurencije koja je ostala iza.

Skoro tri sekunde nakon njega, kroz cilj je prošao Chaz Davies na Ducatiju ispred Eugenea Lavertya na Apriliji, koja je ovog vikenda na Misanu odlično funkcionisala.

Michael van der Mark na fabričkoj Yamahi, prvu trku je završio kao četvrti, ispred drugog fabričkog Kawasakija u rukama Toma Sykesa.

Druga trka donela je malo više uzbuđenja, prvenstveno zbog izmešanog startnog poretka u odnosu na prvu trku, kao što nalaže tradicija WSBK šampionata. Xavi Fores, na privatnom Barni Racing Ducatiju, startovao je odlično i odmah izbio na prvu poziciju, ali se nije tu dugo i zadržao. Njemu je po drugi put ove sezone, otkazao Ducati, i zbog tehničkog problema je morao da se povuče iz trke.

Ovo je ostavilo mesta Michaelu van der Marku da iskoristi praznu stazu ispred sebe i opušteno vozi na prvoj poziciji, dok se Rea iza njega probijao kroz gužvu. Prvo je Rea, uz dosta truda i pomalo agresivno, uspeo da prođe pored Daviesa na Ducatiju, a potom kada se približio Marcu Melandriju, zajedno sa drugim vozačem Ducatija prošao svog klupskog kolegu, Toma Sykesa.

Nakon toga je Rea ušao u borbu sa Melandrijem za drugu poziciju, koja je trajala nekoliko krugova, ali je Kawasaki uspeo da iz iste izađe kao pobednik i vrlo brzo se približi vodećem van der Marku. Bez većih problema je, tri kruga pre kraja, Rea preuzeo vodeću poziciju i do kraja trke je nije ispuštao.

Van der Mark je uspeo da se odbrani od Melandrija i završi kao drugoplasirani. Sa pola sekudne zaostatka za vodećim, najniži stepenik na pobedničkom postolju zauzeo je Melandri, ispred svog klupskogkolege, Chaza Daviesa.

Tom Sykes, kao i u prvoj trci, završio je peti, dok je na šestoj poziciji završio Alex Lowes na drugoj fabričkoj Yamahi, ispred dve Aprilije, Lorenza Savadoria i Eugenea Lavertya.

Ovom duplom pobedom, Rea je povećao prednost u šampionatu na 92 poena u odnosu na drugoplasiranog Chaza Daviesa , i na letnju pauzu, koja se završava tek 14. Septembra,  odlazi sa velikom verovatnoćom da će i četvrti put postati šampion sveta u SBK konkurenciji.

U trci svetskog Supersport šampionata najbolji je bio Federico Caricasulo ispred Raffaelea De Rosse i trenutno vodećeg u šampionatu, Sandra Cortesea.

U Superstock konkurenciji ubedljiv je bio Markus Reiterberger na BMW-u ispred Maximiliana Sheiba na Apriliji i Roberta Tamburinija takođe na BMW-u.

Sledeća trka WSBK šampionata zakazana je tek za 14.09. na stazi Portimao u Portugalu.

U nastavku možete videti kompletne rezultate trka sve tri kategorije:

SBK trka 1

SSP

SBK trka 2

STK

SBK šampionat

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar