I ako smo za sezonu 2018 u svetskom Superbike šampionatu dobili nova pravila, čiji je cilj bio da se smanji razlika između prvenstveno Kawasakija i svih ostalih proizvođača, čini se da se nakon 4 trke sve vraća na staro.

Jonathan Rea bio je dominantan celog vikenda, a tako je bilo i tokom kvalifikacija, gde je aktuelni svetski šampion napravio najbolje vreme, za 0.312s brže od svog klupskog kolege, Toma Sykesa. Ovo je stavilo fabrički Kawasaki tim na prve dve pozicije, dok je druge dve pozicije zauzeo fabrički Ducati tim, Chaz Davies i Marco Melandri.

Na samom startu trke, Rea i Sykes su odlično startovali i poveli trku, dok su se iza njih za treću poziciju borila tri vozača fabričkog Ducati tima, Davies, Melandri i Rinaldi. Davies, koji je bio vidljivo najbrži nije bio dovoljno strpljiv pri obilaženju Rinaldija i napravio grešku pri ulasku u poslednju šikanu i morao da produži i iseče krivinu, zbog čega je izgubio nekoliko pozicija

Već nakon 4 kruga, Rea i Davies su napravili preko 2 sekunde razlike u odnosu na Ducatijeve vozače, a iz kruga u krug ta prednost je nastavila da raste. Posle samo nekoliko krugova, svi vozači na stazi su se razišli, bez većih grupa u borbi za pozicije, kako je i ostalo do kraja trke.

Davies, koji je bio vrlo brz i imao tempo da se možda i bori sa Reom za prvu poziciju, uspeo je na kraju da se probije do četvrte pozicije, sa malo više od jedne sekunde zaostatka u odnosu na trećeplasiranog Melandrija. Rea je zabeležio ubedljivu pobedu sa preko 3 sekunde prednosti u odnosu na Sykesa na drugoj poziciji.

Rinaldi koje je dobro započeo trku, na kraju nije uspeo da dugo izdrži tempo vodećih i kroz cilj prošao sedmi, iza van der Marka na fabričkoj Yamahi. Peti je bio Xavi Fores na privatnom Barni Racing Ducatiju.

Najbolje plasirana Aprilia bio je Lorenzo Savadori, ispred Leona Haslama na privatnom Ducatiju i Alexa Lowesa na drugoj fabričkoj Yamahi.

U kvalifikacijama za SSP300 klasu, imali smo priliku da gledamo kako se ispisuju stranice istorije, jer je Ana Carrasco zabeležila svoju prvu pol poziciju u karijeri, i time postala prva žena ikada koja je osvojila pol poziciju u nekom svetskom šampionatu. Zanimljivo je da je Carrasco zabeležila rekord staze i bila brža u odnosu na drugoplasiranog za skoro celu sekundu.

Sutra, u 11:30 na Imolu izlaze vozači svetskog Supersport šampionata, dok je druga trka Superbike šampionata na programu od 13:00.

WSBK trka 1

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“256″]

Ostavi komentar