I ako je ovaj vikend delovao kao još jedan od onih u kojima nam Kawasaki pokvari svu zabavu i Jonathan Rea lagano odnese pobedu, ispostavilo se da je Donington Park ove godine doneo dobre borbe i neočekivanog pobednika.

Tom Sykes uspeo je sebi da obezbedi prvu startnu poziciju u prvoj trci ispred klupskog kolege na fabričkom Kawasakiju, trostrukog svetskog šampiona Ree.  Od samog starta, Kawasakijev duo ušao je u žestoku borbu pozicije, Rea nije dozvolio da mu Sykes pobegne, ali je njihova međusobna borba obezbedila Michaelu van der Marku da izbije na čelo i napravi značajnu razliku. Kada je Rea najzad uspeo da se probije pored Sykesa i napravi odmakne mu, van der Mark na fabričkoj Yamahi je već napravio dovoljnu prednost da akutelni šampion nije mogao da ga ugrozi.

Rea je tokom trke uspeo da nadoknadi nešto vremena u odnosu na vodeću Yamahu ali je pred kraj trke previše istrošio gume i nije uspeo da se približi van der Marku kako bi se borio za pobedu. Rea je nagovestio da je ovaj nedostatak u odnosu na van der Marka bio zbog toga što je mladi Holanđanin na prednjem točku imao mekšu varijantu Pirelliejve SC0 gume.

Na kraju, u borbi Britanaca za prevlast u Britaniji, pobedio je Holanđanin. Ponovo. U drugoj trci vikenda Rea i van der Mark su bili pomereni na 9. i 10. startnu poziciju, tako da je od samog starta trku poveo Lorenzo Savadori, ali je prvu poziciju vrlo brzo preuzeo Alex Lowes koji je i vodio tokom većeg dela trke, dok su se van der Mark i Rea probijali do viših pozicija.

Rea, koji je delovao nervozno iz Lowesa, pokušao je agresivnim manevrom da ga obiđe, što je otvorilo vrata van der Marku da takođe prođe pored svog klupskog kolege i vrlo brzo obiđe i Reu na Kawasakiju. Holanđanin je potom vrlo lako uspeo da napravi dovoljno razlike između sebe i pratioca i iskontroliše trku do kraja, do svoje prve duple pobede u karijeri.

Reu je pred kraj trke sustigao i Turčin Toprak Razgatlioglu. Britanac je podlegao pritisku koji je na njega konstantno vršio vozač privatnog Kawasakija, i izgubio i drugu poziciju.  Na kraju Rea je završio trku kao treći, ispred Lowesa na Yamahi kojem je ovo bila druga četvrta pozicija ovog vikenda i Chaza Daviesa na Ducatiju, koji se dosta mučio tokom celog vikenda u Velikoj Britaniji.

Čovek kojeg su zvali Kralj Doningtona, Tom Sykes na kraju je završio na razočaravajućem šestom mestu ispred Lorenza Savadorija na Apriliji i Leona Camiera na Hondi.

U trci svetskog Supersport šampionata pobedu je odneo Sandro Cortese na Yamahi R6 ispred Jules Cluzela takođe na Yamahi i Raffaelea de Rose na MV Agusti.

U klasi SuperStock1000 pobedu je odneo Markus Reiterberger na BMW-u ispred Sheiba na Apriliji i Tamburinija, takođe na BMW-u.

Sledeća trka svetskog Superbike šampionata održava se 08.06. na stazi Brno u Češkoj.

U nastavku možete videti kompletne rezultate trke sve tri klase sa Doningtona, kao i trenutno stanje u WSBK šampionatu:

WSBK trka 1

WSSP

WSBK trka 2

WSTK

WSBK šampionat

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar