Nakon šest godina, Velika Nagrada Češke na stazi u Brnu ponovo je vožena u svetskom Superbike šampionatu. Kada su poslednji put WSBK motocikli bili na ovoj stazi, Jonathan Rea bio je ambiciozni mladi vozač sa samo 10 pobeda u karijeri i bez i jedne titule svetskog šampiona. Sada je isti taj Rea najuspešniji vozač ovog šampionata ikada sa 60 pobeda, od kojih je poslednju zabeležio u subotu na prvoj trci ovog vikenda.

prvu trku započeo odlično, obišavši svog klupskog kolegu, Toma Sykesa za prvu poziciju, ali je ubrzo istaknuta crvena zastava zbog padova Jordi Torresa i Michaela Rubena Rinaldia, i trka je prekinuta, a potom i dva puta ponovo započinjana zbog tehničkih problema na startu.

Kada su se vozači najzad vratili na na stazu, imali su pred sobom samo 16 krugava na najdužoj stazi u šampionatu. Sykes je na samom početku pokušavao da odbrani prvu poziciju ali ga je Rea vrlo brzo obišao i napravio razliku. Ovome je  pomoglo i to što su Marco Melandri i Alex Lowes vršili pritisak i borili se sa Sykesom za drugo mesto. U ovu borbu se uključio i pobednik iz obe trke prethodnog vikenda, Michael van der Mark na Yamahi, koji je nekoliko puta razmenio pozicije sa svojim klupskim kolegom, Lowesom.

Na kraju prve trke, Rea nesmetano dolazi do svoje šeste pobede ove sezone ispred Marca Melandrija na Ducatiju i Toma Sykesa na Ducatiju. U duelu fabričkih Yamaha, pobedu odnosi van der Mark koji završava četvrti, ispred klupskog kolege Lowesa. Kao šesti i sedmi kroz cilj prolaze fabrički vozači Aprilije, Laverty i Savadori, dok je Chaz Davies, trenutno drugi u šampionatu, prvu trku završio na tek devetoj poziciji.

Druga trka pružila je mnogo više uzbuđenja i nepredvidivosti. U prvom krugu vodeći van der Mark i Lowes su zadržali svoje pozicije. Lowes je već u sledećem krugu obišao klupskog kolegu za prvu poziciju, dok se Marco Melandri munjevito probio sa osme do treće pozicije u samo jednom krugu.  U narednih nekoliko krugova smo videli tri dramatična incidenta.

Prvo je trenutno vodeći u šampionatu, Jonathan Rea izleteo sa staze, navodno nakon kontakta sa klupskim kolegom u fabričkom Kawasaki timu, Tomom Sykesom. Nakon toga, Marco Melandri, koji samo što je obišao Lowesa za vođstvo, izleće sa staze i prolazi kroz šljunak koji ga usporava i vraća ga na samo začelje. Rea nije uspeo da se vrati na stazu i nastavi trku, dok je Italijan na Ducatiju imao više sreće i uspeo na kraju trke da dođe do jednog boda koji se dodeljuje vozaču na petnaestoj poziciji.

Kao vrhunac drame, u šestom krugu i drugi vozač fabričkog Kawasaki tima, Tom Sykes izleće sa staze i takođe ostaje bez poena u drugoj trci. Ovo je prvi put u četiri godine, koliko voze zajedno, da oba vozača Kawasakija ostanu bez poena u jednoj trci.

Nakon svega ovoga, fabričke Yamahe su imale dovoljno prednosti da se sami bore za pobedu, jer Chaz Davies na trećoj poziciji nije uspeo da isprati njihov tempo. Za razliku od Doningtona, gde je tokom vođstva u poslednjoj trećini trke Lowes počeo da gubi tempo, Britanac je odvezao trku bez greške i sa dve sekunde razlike u odnosu na kolegu iz tima zabeležio svoju prvu pobedu u svetskom Superbike šampionatu.

Iza dve Yamahe, kroz cilje prolazi Chaz Davies na Ducatiju, koji može biti vrlo zadovoljan podijumom nakon teškog vikenda u Češkoj. Fabrički vozači Aprilije ponovo prolaze kroz cilj jedan iza drugog, ovog puta kao četvrti i peti. Rinaldi u svojoj tek desetoj trci ikada, kroz cilj prolazi kao šesti, ispred Leona Camiera na fabričkoj Hondi i Xavia Foresa na Ducatiju.

Rea je zadržao svoje vođstvo u šampionatu sa 65 bodova prednosti u odnosu na Daviesa na drugoj poziciji, dok je van der Mark preuzeo treću poziciju od Sykesa.

U svetskom Supersport šampionatu pobedu je odneo Jules Cluzel ispred Sandra Cortesea i Raffela de Rose, dok je u Superstock konkurenciji najbrži bio Maximilian Scheib na Apriliji, ispred Delbianca na BMW-u i Marina na Yamahi.

Sledeća trka svetskog Superbike šampionata održava se u Sjedinjenim Američkim Državama na legendarnoj stazi Laguna Seca 23. i 24. juna.

U nastavku možete videti kompletne rezultate trka i stanje u WSBK šampionatu nakon obog vikenda:

WSBK Trka 1

WSSP

WSBK Trka 2

WSTK

Šampionat WSBK

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar