Alvaro Bautista je još prethodne godine u MotoGP šampionatu pokazao da je vozač ogromnog talenta i da svakako zaslužuje da ostane u tom šampionatu, ali Ducati je imao drugačije planove za njega i po svemu sudeći, nisu pogrešili.

Tokom zimskih testova, Alvaro se privikavao na svoj novi motocikl, nove gume, novu ekipu i u suštini na, za njega, potpuno novi šampionat. I pored svega toga Španac je delovao odlično na novom Ducatiju Panigale V4R, čak i bolje od svog klupskog kolege, veterana WSBK šampionata, Chaza Davisa. Ekipa DvaTočka je imala svoje sumnje da će Bautista najverovatnije moći da se bori za pobede ove sezone, možda čak i za titulu, ali svakako nismo mislili da će tako rano i tako dominantno početi da pobeđuje.

Da pojasnimo, Svetski Superbike šampionat od ove godine održava tri trke tokom svakog trkačkog vikenda, a Alvaro Bautista je na novom Ducatiju pobedio u sve tri. Vrlo je bitno napomenuti da on nije samo pobedio, već je porpuno deklasirao konkurenciju. U prvoj trci je Bautista startovao sa treće pozicije, a već u trećoj krivini je od aktuelnog šampiona, Jonathana Ree preuzeo vodeću poziciju, gde je ostao do samog kraja. On je liniju cilja prešao celih 15 sekundi pre derugoplasiranog Ree, koji nije mogao ni da se približi tempu koji je Bautista držao tokom cele trke. On je ovom pobedom postao prvi novajlija u klasi koji je odneo pobedu u svojoj prvoj trci u karijeri, još od Maxa Biaggia 2007. godine.

Tokom trke, Rein novi klupski kolega, Leon Haslam se borio sa aktuelnim šampionom za drugu poziciju i nakon što je uspeo da je preuzme je u četvrtu krivinu ušao malo brže nego što bi smeo, zbog čega je izgubio prednji kraj.  Ovo je Rei ostavilo dovoljno prostora da bez problema završi trku na drugom mestu, dok je Alex Lowes izgubio bitku za treće mesto od Marca Melandrija koji je uspeo da napreduje sa sedme pozicije da bi na kraju zauzeo poslednje mesto na podijumu.

Druga trka vikenda je bila sprint trka, novina u WSBK šampionatu, gde je pred vozačima bilo samo 10 krugova, što nam obećava visok tempo, više akcije i manje taktiziranja. Kako smo pretpostavili, tako je i bilo. Od samog početka je Jonathan Rea poveo ali je Bautista ostao zalepljen za rep njegovog Kawasakija, a ubrzo ga je i obišao. Međutim, ovog puta Rea nije dozvolio novajliji da pobegne kao u prvoj trci i dao je sve od sebe kako bi Špancu što više otežao posao ali na kraju nije uspeo da ga zaustavi. Bautista je upisao pobedu u proj ikada Superpole trci kako bi sebi osigurao pol poziciju za treću trku vikenda. Rea je ponovo morao da se zadovolji drugom pozicijom, dok je drugi Kawasakijev vozač, Leon Haslam zauzeo treće mesto.

U trećoj trci ili drugoj celoj trci, Bautista je ponovo poveo od samog početka i uspeo da se odvoji od Kawasakijevog dvojca iza sebe, koji je vodio svoju bitku. Na početku je Leon Haslam uspeo da obiše Reu, čak i da napravi malu razliku u odnosu na aktuelnog šampiona, ali je Irac u sedmom krugu uspeo da nadoknadi izgubljeno i započne odličnu bitku za drugo mesto sa svojim klupskim kolegom, koji svakako nije želeo da se lako preda. Na kraju su Rea i Haslam razmenili preko 10 obilaženja međusobno, dok su se samo pola sekunde iza njih Michael van der Mark i Marco Melandri borili za četvrtu poziciju i čekali svoju šansu za napad na dva Kawasakija ispred sebe.

Dok su se Kawasakijevi i Yamahini vozači borili među sobom, Alvaro Bautista je napravio razliku od preko 12 sekundi i zabeležio još jednu upečatljivu pobedu. Rea je na kraju uspeo da otme drugu poziciju od Haslama, dok je van der Mark kroz cilj prošao četvrti, ispred svog timskog kolege u fabričkom Yamaha timu, Alexa Lowesa, koji je na kraju uspeo da se izbori sa Melandrijem i pomeri ga na šestu poziciju.

Bautista je završio svoj prvi vikend u WSBK šampionatu sa velikih 13 bodova prednosti u odnosu na Reu i ogromnih 32 u odnosu na Marca Melandrija na trećoj poziciji.

WSBK se nastavlja 15. Marta u Tajlandu na stazi Buriram gde će konkurencija imati novu šansu da pokuša da nađe rešenje za novu senzaciju Svetskog Superbike-a, Bautistu na Ducatiju.

Trka 1

Superpole trka

Trka 2

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar

1 komentar