Michael van der Mark, fabrički vozač Yamahe u SBK klasi, je prethodne dve nedelje obećavao pobedu na svom domaćem terenu, na stazi TT Assen u Holandiji, a prvi dan treninga je potvrdio da van der Mark ozbiljno namerava da ispuni dato obećanje .

Obećavajuće vreme tokom prvog treninga pokazalo je da Holanđanin poseduje potrebnu brzinu, ali tokom celog drugog  slobodnog treninga i većeg dela trećeg treninga, nije uspevao da popravi vreme koje je napravio na jutarnjem treningu. Tri minuta pred kraj današnje vožnje, van der Mark uspeo je da odveze nekoliko brzih krugova, od koji je jedan bio za čak četvrtinu sekunde brži od kruga Marca Melandrija na fabričkom Ducatiju, koji je tokom dana lagano napredovao, da bi na kraju dan završio kao drugi najbrži.

Bitno je naglasiti da je nakon trke u Aragonu, svim proizvođačima osim Ducatija dozvoljeno da izvrše unapređenje agregata, mada ni jedan tim do sada nije iskoristio ovu mogućnost. Takođe, iz organizacije šampionata potvrđeno je da se ograničenje broja obrtaja neće menjati nakon prve tri trke.

Veliko iznenađenje prvog dana priredio je Michael Ruben Rinaldi koje je od strane Aruba Ducati tima potpisan da vozi Evropske trke za njih. On je na kraju dana postavio treće najbrže vreme, ispred trenutno vodećeg u šampionatu i aktuelnog šampiona, Jonathana Ree.

Van der Markov timski kolega, Alex Lowes, bio je peti najbrži vozač tokom celog dana, dok je Tom Sykes na Kawasakiju bio šesti. Chaz Davies, pobednik iz druge trke u Aragonu, bio je osmi, iza Xavi Foresa na privatnom Ducatiju.

Lorenzo Savadori na Apriliji je petak zaokružio devetom pozicijom, ispred MV Aguste Jordia Torresa na desetoj poziciji.

Od vozača koji nisu izborili plasman u SP2, najbrži je bio Loris Baz na BMW-u, koji će sutra morati da izbori svoje pravo da se bori za pol poziciju kroz SP1.

Vikend nije najbolje počeo za Honde, od kojih je najbrži PJ Jacobsen, na privatnom motociklu, na 14. poziciji, dok je Jake Gagne na fabričkoj Hondi doživeo nezgodan pad nakon što je zakačio travu zadnjim točkom i motor ga katapultirao u vazduh. Gagne je nakon ovoga bio primoran da treči nezvanični trening presedi u garaži.

U nastavku pogledajte komplentne kombinovane rezultate prvog dana treninga na Assenu:

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“256″]

Ostavi komentar