Jasno je da je Jonathan Rea favorit za pobedu na verovatno svakoj trci svetskog Superbike šampionata, međutim, tituli favorita ovog vikenda defintivno je poneo Marco Melandri, fabrički vozač Ducatija.

Rea je na prvom nezvaničnom zabeležio najbolji rezultat i dobro započeo vikend, tokom čijeg je prvog dana kiša dolazila i odlazila sa staze i pravila nezahvalne uslove za vožnju i treninge. Već u drugom treningu, Marco Melandri potvrdio je da poseduje potrebnu brzinu da se takmiči za najviše pozicije u Aragonu, postavivši najbolje vreme, ispred Ree i Syksa na Kawasakijima.

Eugene Laverty, vozač Aprilije, koji nakon teške operacije višestrukog loma karlice, nije mogao da se takmiči u Aragonu, a zamenio ga je Davide Giugliano.

Subota je započela dramatičnim kvalifikacijama gde je Melandi zvanično najavio svoj pohod na pobede ovog vikenda, osvajanjem pol pozicije, vremenom 1’49.543. Samo 0.031s sporiji bio je Rea, dok je Sykes započeo trku sa treće pozicije.

Melandri na startu nije iskoristio prednost pol pozicije i Rea je vrlo brzo preuzeo vođstvo. Međutim, 16 krugova do kraja, Jordi Torres, Lorenzo Savadori i Leon Camier doživljavaju zajednički udes i trka je zaustavljena iz sigurnosnih razloga.

Vrlo brzo, vozači su izašli na ponovni start trke, i to po startnim pozicijama iz kvalifikacija, jer kada je trka zaustavljena, nisu svi vozači na stazi završili započeti krug, tako da start sa startnim pozicijama kakvo je stanje bilo pre nego što je crvena zastava objavljena, nije bio moguć po pravilniku. PJ Jacobsen ,koji nije na vreme izašao na ponovljeni start morao je da startuje sa začelja.

Melandi ovog puta bolje koristi prednost startne pozicije i zadržava se u borbi za prve pozicije i ako je Rea ponovo preuzeo vodeću poziciju vrlo rano. Posle restarta, fabričke Yamahe su se pokazale kao mogući konkurenti za podijum, ali su nakon borbe sa Ducatijima, koja je trajala nekoliko krugova, ipak posustali, a Rea se na čelu odvojio.

Do kraja trke je Rea držao prvu poziciju i zasluženo pobedio, dok se iza njega vodila bitka za poslednja dva mesta na podijumu, između tri Ducatijeva vozača: Melandrija i Daviesa na fabričkim motociklima i Xavi Foresa na privatnom Ducatiju.

Poslednja tri kruga obeležila je borba za podijumu, koju je na kraju izgubio Marco Melandri nakon greške u poslednjem krugu i ostavio svog klupskog kolegu, Chaza Daviesa da pokuša sam da zaustavi privatni Ducati u rukama Foresa.

Pred sam kraj trke, tri krivine pred cilj, Davies povlači potez i obilazi Foresa, koji pokušava da uzvrati u poslednjoj krivini, ali bezuspešno.

Na kraju, peti kroz cilj prolazi van der Mark na Yamahi, ispred Syksa na Kawasakiju i svog klupskog kolege Lowesa na Yamahi koji je završio sedmi.

Druga trka ovog vikenda održava se sutra u 13:00, a pre toga, na programu je trka svetskog Supersport šampionata u 11:30, dok je Superstock vozači na stazu izlaze u 15:15.

U nastavku pogledajte kompletne rezultate današnje WSBK trke:

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#162566″ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar