Vožnja za dvoje na motoru može biti vrlo lepo iskustvo ali takođe može biti i noćna mora koja se završava u jarku pored puta. Kako bezbedno voziti putnika i koliko sigurno sedimo iza vozača? Saveti za vozače i putnike.

KOMUNIKACIJA

Na tržištu postoji veliki izbor elektronskih komunikacionih uređaja za ugradnju u kacige, koji omogućavaju vozaču da razgovara sa saputnikom. Ako često vozite motocikl sa istim partnerom, ovo je definitivno investicija koja se brzo iplati. Ako imate saputnika na motoru (ili kao putnik sedite iza vozača), morate dogovoriti, pre vožnje, neke osnovne znakove komunikacije ili definisati komunikaciju dodirom. Jedan dodir na ramenu može značiti, na primer, „Želim da se zaustaviš“, dva dodira mogu značiti „Zaustavi se što je pre moguće“. Palac odozgo-dole bi mogao biti „Ne uživam“, a palcem na gore suprotno itd.

OPREMA

Svaki pravi bajker zna da je dobra zaštitna oprema jedan od najvažnijih elemenata sigurne vožnje. To znači da trebate imati odgovarajuću odeću namenjenu za motocikliste i pre svega kvalitetnu kacigu odgovarajuće veličine. Naravno, isti uslovi sigurnosti važe za putnike, oni takođe moraju biti obučeni u odgovarajuću odeću za bajkere, a takođe moraju imati i dobru kacigu. Ako se putnici često voze sa istim partnerom (i motorom), biraju istu ili sličnu odgovarajuću odeću, kao i istu kvalitetnu kacigu odgovarajuće veličine. Pre kupovine, trebalo bi da se konsultujete sa stručnjacima ili prodavcima, i izaberete opremu i kacigu jarkih boja kako bi bili uočljiviji i vozač i saputnik.

Ne tako retko, na putevima možemo da vidimo vozača sa saputnikom u kratkim pantalonama i majcom, bez kacige na glavi. Čak i sa potpuno „nevinim“ padom, minimalnom brzinom, može značiti da vozača očekuju ogrebotine, a scenario koji se najčešće dešava kod saputnika je put do bolnice. Kao vozač, morate stalno zahtevati da se saputnik ispravno opremi, i nikada ne sedajte na motor kao putnik ako niste pravilno obučeni i zaštićeni. Čak i kratka putovanja se mogu loše završiti ako niste pravilno zaštićeni.

ODGOVORNOST I BRIGA

Vozači moraju uvek imati potpunu kontrolu nad motorom, ali ako iza sebe imaju putnika, moraju biti svesni dodatnih odgovornosti i zabrinutosti. Mnogi vozači zaboravljaju da suvozač može „malo bolje da vidi“ šta se dešava ispred, preko vetrobranskog stakla, jer obično sede malo više od vozača, a i u strahu su velike oči. Takođe, vozač ne sme zaboraviti da je sedište za putnika obično manje udobno od vozačevog sedišta, što saputniku predstavlja dodatni napor na dužim putovanjima.

Tvom saputniku može biti dosadno

Vozač aktivno vozi motor, što znači da je njegov mozak uvek zauzet i ne može mu biti dosadno. Suvozač ne mora puno da radi na motoru, on okruženje vidi mnogo „lošije“ od vozača, tako da mu brzo dosadi. Zbog toga su redovna zaustavljanja veoma važna za duga putovanja. Ako saputnik postane umoran ili mu se prispava, treba odmah da upozori vozača ili zatraži zaustavljanje. Vrlo opasno je ako vam putnik zaspi tokom vožnje.

Prilagođavanje vožnje

Vozač mora prilagoditi način putovanja putniku i izbeći preteranu „sportsku vožnju“ sa oštrim savijanjem motora, naglim skretanjem, trkanjem i naglim ubrzanjima i kočenjima. Bezbednost i udobnost putnika treba da budu cilj vožnje.

Za vožnju motociklom za dvoje, veoma je važno da su vozač i pratilac u dobrom psihičkom i fizičkom stanju, naročito na početku „sezone“ nakon zimske pauze. Prema tome, prva vožnja na početku sezone bi trebalo da bude kraće putovanje sa dosta zaustavljanja.

Bez rizika: pre nove „sezone“

Motorciklisti najčešće najviše žude za prolećnim vremenskim uslovima sa ugodnijim vremenom i prijatnom temperaturom. Ali pre prve prolećne vožnje potrebno je napomenuti da vremenski uslovi mogu biti vrlo varijabilni, putevi su prljavi, puni peska i blata, a asfalt je hladan. Morate računati da vas na prvim vožnjima mogu iznenaditi  delovi puta zaklonjeni od sunca (senka ili oblak), gde bajkere dočekuju vlažan asfalt, poledica ili ostaci snega, naročito na planinskim putevima. Na prolećnim putevima ima i mnogo rupa, pukotina i udarnih rupa, kao i neregulisanog saobraćaja. Uz sve to morate predpostaviti da na takvim sekcijama može biti peska ili zemlje na putu. Pre prve vožnje na proleće, motorciklisti moraju proceniti i voditi računa o svom psihičkom i fizičkom stanju i pregledati ispravnost svog motocikla. Nije dovoljno samo pogledati profil zadnje gume, treba proveriti starost pneumatika, stanje kočionog sistema sa kočionom tečnošću, kao i druge mehaničke delove.

Ostavi komentar

Ostavi komentar