Vožnja za dvoje na motoru može biti vrlo lepo iskustvo ali takođe može biti i noćna mora koja se završava u jarku pored puta. Kako bezbedno voziti putnika i koliko sigurno sedimo iza vozača? Saveti za vozače i putnike.

VOŽNJA

Vožnja motora je dinamičan posao! Vozač motora uvek vozi motor celim telom, pomeranjem težišta tj. centra gravitacije ili balansom. Suvozač predstavlja dodatnu težinu, na koju vozač ne može uticati niti je kontrolisati, stoga je položaj putnika na motoru veoma važan faktor tokom vožnje. Jedno od važnih pravila za vožnju, dvoje na motoru, po krivinama je da putnik svojim telom prati kretanje preko ramena vozača. Ako vozač skrene i naginje motor u desno, putnik bi trebalo da prati put preko desnog ramena vozača, a ako se skreće levo, putnik bi trebalo da gleda put preko levog ramena vozača. Ovo praktično znači da će se saputnik automatski naginjati u pravom smeru i vozač neće imati problema sa balansom. Pratilac ne mora ništa drugo da uradi, dovoljno je da pogledom preko  ramena vozača prati put, i na taj način će se uvek naginjati na onu stranu na koju se skreće, samo treba da pazi da se ne naginje više od vozača. Gledanje preko ramena vozača sa suprotne strane od strane skretanja tj. naginjanje  u suprotnom smeru od vozača na motoru je strogo zabranjeno, jer na taj način dolazi do prekida bilansa vozača, čime se on dovodi u situaciju da neće moći adekvatno da odreaguje.

Da bi ste bezbedno vozili saputnika, on treba da prati vozača na putu i da aktivno učestvuje u vožnji na način kako je gore opisano. Gledajući ispred, preko ramena vozača, putnik će videti kako se vozi, kada će se vozač saviti u krivini i naginjati motor, kada će kočiti i kada će ubrzati. Ovo je ujedno i preventivna mera u kojoj saputnik može videti neočekivanu prepreku i pripremiti se za iznenadni nagib, manevar skretanja ili kočenja u pravom trenutku.

Ponašanje putnika tokom kočenja i ubrzanja takođe je važno. Kočenje izaziva transfer težine ka prednjem delu motora. U slučaju naglog kočenja prenos težine je naročito izražen, i tada dolazi do pomeranja saputnika napred čime on biva naslonjen svom svojom težinom na leđa vozača. U ovom slučaju vozač mora da koči i na rukama drži dva tela, što smanjuje njegovu sposobnost za manevrisanje. Tako izražen prenos težina dodatno opterećuje prednji točak a zadnji podiže čime se gubi trakcija i umanjuje mogućnost kočenja na oba točka. Putnik bi trebao u slučaju naglog kočenja da pokuša da zadrži telo stiskanjem motora nogama i čvrstim dražanjem za rukohvate. Što se ubrzanja tiče, držanjem vozača preko pojasa, vozač ne bi trebao imati poteškoća u ubrzavanju. Naravno, takođe je važno da vozač ne ubrza prebrzo i nesmisleno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar