Vožnja za dvoje na motoru može biti vrlo lepo iskustvo ali takođe može biti i noćna mora koja se završava u jarku pored puta. Kako bezbedno voziti putnika i koliko sigurno sedimo iza vozača? Saveti za vozače i putnike.

DVA KAO JEDAN

Bezbedno i odgovorno voziti motor nije lak posao, a još teže i odgovornije je da to uradimo sa pratiocem iza nas. Nisu svi motocikli u potpunosti predviđeni za vožnju dvoje, takođe nisu ni svi vozači i putnici spremni za vožnju u dvoje. Ako ste vozač sa relativno malo iskustva, definitivno dobra ideja je da prođete mali kurs sigurne vožnje.

Većina motora su dizajnirani tako da mogu lako putovati sa dva putnika, ali postoje i neki sportski modeli motocikala, gde je mnogo manje prostora za putnika, a manja je i udobnost. Ako imate takav motor, nije neophodno da razmatrate da li je stvarno mudro da idete na duže putovanje s putnikom koji nema mnogo prostora i udobnosti na motoru.

MOTOR

Saputnik na motoru značajno utiče na ponašanje motora tokom vožnje. Ovo važi i za male i velike i za lake i teške putnike. Putnik dodaje najmanje 20 do 30 procenata težine na motocikl, koji se itekako osećaju tokom vožnje – pogotovo ako ste navikli da se vozite sami na motoru.

Dodatna težina, a posebno distribucija ove mase u toku vožnje utiče na to kako se motor kreće; sa većom masom, motor je teže „saviti“ u krivinama i upravljati njime na nagibima ali i usponima. Ovakva dodatna težina značajno utiče i na opštu upravljivost na koju ste navikli.  Sa većom masom, motor teže ubrzava i značajno je sporiji, a pri kočenju se značajno produžava dužina zaustavnog puta. Sve gore navedeno trebalo bi da testirate na manje prometnom putu pre prve duže vožnje s putnikom.

SAPUTNIK

Saputnik, koji nikad nije sedeo na motoru, naravno da neće znati kako se treba ponašati u toku vožnje. Vozač  mora znati pre vožnje vožnje da li ima saputnika početnika. Prvo i osnovno morate početi sa objašnjenjem saputniku kako da se popne na motor. Najčešće se saputnik penje na motor kada vozač već sedi na njemu i drži motor mirno, nogama i telom. Početnici često pogrešno nagaze na fuzaster (nogostup) i samo se popnu na motor – preopterećujući jednu stranu motora, pri čemu vozač onda ima problema sa balansom. Najbolje je da pratilac podignutom jednom nogom „sklizne“ na sedište, a zatim da se preko fuzastera, drugom nogom, popne na njega – fokus će biti na sredini motora, i vozaču će biti lakše da održi motor stabilnim. Takođe je važno da putnik upozna vozača kada namerava da se popne na motor, a još bolje je vozaču dati znak da se počinje sa penjanjem na motor, ovo isto važi i za silazak sa motora. Za vreme penjanja i silaska sa motora putnik ne sme prebaciti svoje težište samo na jednu stranu motora, jer na taj način može prevrnuti i motor i vozača. Vozač mora obavestiti saputnika da mora da drži noge na fuzasteru i kada on zaustavi motor, dokle dok god traje putovanje.

Vozač mora pokazati putniku gde su delovi motora koji su za njega važni – fuzasteri, ručice za držanje na sedištu ili ramu, kao i gde je izduvna cev za sprečavanje eventualnih opekotina.

Veoma je važno da vozač objasni putniku tačno gde i kako se koriste rukohvati. Većina putničkih motocikala imaju rukohvate za držanje na ili oko sedišta na ramu. Saputnik bi se trebao držati jednim rukom za rukohvat  a drugom da zagrli vozača preko pojasa. Ako na motoru nema rukohvata ili ako on ne nudi dovoljnu udobnost u vožnji, putnik treba da zagrli vozačev pojas sa obe ruke.

Vrlo je važno da se vozač i suvozač pre vožnje dogovore o određenim znacima ili signalima, tj. da dogovore način komunikacije – na primer, kada putnik želi da siđe sa motora zbog fizioloških potreba, kada želi da upozori vozača da vozi prebrzo ili neprijatno, i slično.

Ostavi komentar

Ostavi komentar