U zavisnosti od vašeg iskustva, veštine, pripreme i tolerancije na rizik, vožnja motociklom na kiši može biti bilo šta od zastrašujućeg do zabavnog. U svakom slučaju je komplikovanije, potencijalno opasnije, i na kraju će još vašem ljubimcu biti potrebno i kupanje.

Neki vozači izbegavaju kišu, ali drugi, naročito u područjima sa više godišnjih padavina se na to priviknu. U suštini, ako vozite dugo i dovoljno daleko, pre ili kasnije ćete se suočiti sa tim, bez obzira na to da li volite vožnju po kiši ili ne.

Ako mislite da ćete možda morati da vozite po kiši, može vam biti od pomoći ako savladate čitav novi podskup veština. Prihvatanje i gledanje na to kao na izazov, ne mora nužno da predstavljaju pretnju.

Kao što komentatori na MotoGP trkama aludiraju, neki vozači zapravo vole kišu. Ni MotoGP trke nisu otkazane samo zato što pada kiša, što dokazuje da kiša nije automatski „NE“ za početak ili nastavak vožnje. Morate naučiti da radite u skladu sa svim zahtevima koji su pred vas i vašu mašinu stavljeni.

Izbegnite ovakvu situaciju tako što ćete se za vožnju po kiši dobro pripremiti

Zaštitna oprema

Ako postoje nesuglasice kod bajkera, jedna od njih svakako nije nošenje kacige, pogotovo kada se vozi po kiši. Kišne kapi padaju velikom brzinom, a vetrovi i oluja mogu da u toku vožnje bace nešto veće u vaše lice I izazovu vrlo rizičnu situaciju.

Odgovarajuća odeća je takođe važna. Mnoga kišna odeća dobro funkcioniše, posebno za lakšu kišu. Međutim, teške padavine će testirati svako odelo, a čak i neki skupi modeli mogu dovesti do toga da  voda prodre do tela.

Zaštitna moto oprema za kišu ima još i dodatni posao da se bori i sa stalnim strujanjima vetra koji želi da prođe u i oko odela. Bilo kakav otvor – okovratnik, rukav ili rukavica – je poziv za ulazak vode

Na primer, čak i ako imate vodonepropusni kombinezon i kišne rukavice za rukavice, vazdušni pritisak može da usmeri kišnicu ispod rukavica i u rukave. Isto važi i za okovratnik gde kragna može kanalisati vodu ka unutra.

Ako planirate dug put, možda biste trebali da testirate svoju opremu na kišovitom danu blizu kuće. Razvijanje ovih tehika može napraviti razliku između stvarno dobre vožnje po kiši ili psovanja dana.

A ako se ipak pokvasite, bilo da je toplije ili hladnije vreme, nemojte se obeshrabriti možda će vam se vožnja po kiši ipak dopasti. Ako krećete prema kiši, obavezno ponesite osnovni sloj odeće koji izoluje i kada je vlažan – poput odeće od poliestera ili vune – svakako vam može pomoći. Kad vam je neprijatno, postajete nervozni i verovatno ćete pogrešiti. U lošim vremenskim uslova potreban vam je još veći fokus, pa dobro razmislite o pripremi za putovanje.

Trakcija

Kišnica čini “čist” put manje čistim i istovremeno sprečava zagrevanje pneumatika ili ga dodatno hladi. Štaviše, ako u poslednje vreme nije padala kiša, na putevima se skupila prljavština i ulje koje nakon prvih kapi kiše počinje da formira klizni sloj sve dok ga kiša ne opere. Ovo bi moglo potrajati u zavisnosti od toga koliko je kiše palo. Zbog ovoga je sam početak padavina verovatno i najopasnije vreme za vožnju. Lažni osećaj sigurnosti zbog “lagane kiše i tek vlažnog asfalta” u kombinaciji sa vrlo klizavom podlogom mogu dovesti do lose procene situacije i mogućeg pada ili udesa.

I baš kao što trakcija varira u zavisnosti od površine po kojoj se vozi, tako i mokra površina uveliko utiče na trakciju. Neki putevi nude iznenađujuće dobru trakciju i ako su vlažni, a drugi iznenađujuće lošu. Vaš zadatak je da shvatite šta se na podlogama po kojima vozite dešava.

Na vlažnim putevima treba smanjiti brzinu i ne praviti nagle promene pravca, takođe ne treba naglo povećavati brzinu i naglo kočiti.

Način ispitivanja trakcije je da pažljivo, pri malim brzinama, i veoma kratko koristite zadnju kočnicu do tačke zaustavljanja. Ovo funkcioniše i na suvom, ali je merenje bolje ako je zasnovano na proceni koliko lako guma proklizava. Uradite to na ravnom delu puta – ne na uzbrdici ili nizbrdici, jer će točak pratiti gravitaciju i izaći iz linije kretanja.

Zone opasnosti uključuju popravljani, ofarbani (preusmeravanja, zaustavne trake i sl.) ili ukrašeni delovi puta, stari asfalt, neke betonske površine, ostaci koji se ispiraju na kolovoz i raskrsnice (zemlja, pesak, ulja isl). U ove zone takođe spadaju i keramičke pločice ispred prodajnih ili ugostiteljskih objekata, metalne rešetke, šahtovi, kolovozne trake u blizini parkova, pružni prelazi i drugo. Pomenute zone, posebno u kišnim uslovima, mogu usmeriti neki od točkova u neželjenom smeru i prouzrokovati pad. Takođe, obojeni pešački prelazi  i linije za obeležavanje puta mogu biti prilično klizavi kada su vlažni, nude slabu trakciju za kretanje ili kočenje, i najbolje je da ih izbegavate kad god ste u mogućnosti a da pri tom ne ugrožavate druge i sebe u saobraćaju.

Naravno, na vlažnim putevima treba smanjiti brzinu i ne praviti nagle promene pravca, takođe ne treba naglo povećavati brzinu i naglo kočiti. Vozite pažljivo prateći i poštujući udaljenost od ostalih vozila u saobraćaju. Telo mora biti opušteno, nikako žgrčeno i u strahu. Progresivno koristite kočnice. Osvrnite se i glatko ubrzavajte. Spuštanje brzine može pomoći sprečavanju proklizavanja zadnjeg točka.

Akvaplaning je manje verovatan za zaobljene gume motocikala nego za automobile, ali šira guma ili veća brzina, umnogo povećavaju šansu da se to dogodi. Gazna površina točka tj. šare gazećeg sloja takođe moraju biti dovoljno duboke.

Uopšteno, gume predviđene za kišu imaju više šara, dok gume sa visokim performansama imaju manje. Kada su sportske gume u pitanju, one ovaj nedostatak mogu delimično prevazići kvalitetom njihovih sastavnih komponenti ali ih je u datim uslovima teže dovesti do radne temperature kada pružaju najbolje performanse. Baš kao u suvim uslovima, gume sa mekšim komponentama nude bolju trakciju nego one sa tvrđim.

Vizir i vidljivost

Umesto brisača, postoje tečnosti i sprejevi koji pomažu spoljašnjem delu štitnika lica (viziru) da voda sa njega lakše sklizne, pogotovo pri većoj brzini. Neka vrsta anti-fog (anti-zamagljivanje) zaštite može pomoći njegovom unutrašnjem delu. Pri manjim brzinama češće se pojavljuje zamagljivanje i vodene kapi. Neki iskusniji vozači tvrde da je brzina između 80 i 100 km/h savršena za vožnju po kiši jer se kapi vode ne zadržavaju na viziru, a i dalje se krećete normalnom brzinom kako bi mogli da na vreme odreagujete na većinu situacija. Podizanje vizira za prvi “klik” pomaže u odmagljivanju.

Boje koje imate na odeći, motociklu i opremi trebaju da budu vidljive i da daju jak odsjaj – refleksiju, lakše se uočavaju od crne ili neutralnih boja bez refleksije. Ako ste pali na put, želeli biste da vas lako identifikuju kao čoveka, a ne kao “nešto” na putu ili da vas ne vide.

Zauzmite mesto

Pokušajte da održite bezbednu udaljenost od vozila ispred vas, ali se takođe sklonite i od vozača koji su vam se priljubili uz “rep”. Nažalost, mnogi učesnici u saobraćaju se teže snalaze po mraku, a naročito po kiši pa je neophodno pažljivo pratiti i njihovo kretanje, zbog neadekvatnih reakcija promene pravca, naglog kočenja ili iznenadne promene načina vožnje na kiši.

Oluja sa grmljavinom

Najjednostavnije rečeno, vožnja po olujnom vremenu, jakom vetru ili dok oko vas grmi i seva nije preporučljiva. Nađite suvo mesto da popijete nešto opuštajuće i toplo dok oluja ne prođe.

Vetar

Motocikl je kao malo jedro. Pun velikih zatvorenih površina na mašini, a lakši motori su posebno podložni bočnim vetrovima. Budite spremni da se nagnete na bočni vetar kako biste ostali na motoru. Ali, ako se naginjate, takođe budite spremni da to nadoknadite ako se bočni vetar iznenada zaustavi. Neki bajkeri u ovakvim okolnostima voze paralelno sa automobilima ili većim vozilima kako bi blokirali ekstremne bočne vetrove. Ako probate ovo, obavezno pazite da se vozite negde gde vozač pored vas u svakom momentu može da vas vidi, kao i da ste dovoljno udaljeni kako vas vetar ne bi gurnuo na vozilo pored.

Zaključak

Ako ste uhvaćeni u situaciju za koju osećate da je previše zahtevna za upravljanje motorom, pronađite najbliže sigurno mesto i sačekajte da se uslovi poboljšaju. Kada učite da vozite po kiši, neka to bude na izolovanom, ravnom putu od dobrog asfalta. Budite vrlo oprezni, strpljivi, istražite svoje granice i ostanite opušteni.

Ne vozite izvan svojih kapaciteta ili kapaciteta vašeg motocikla.

Za kraj, nakon vožnje po kiši, detaljno operate svoj motocikl jer se uz pomoć vode prljavština zavlači na neka teško dostupna mesta. Takođe, vrlo je bitno naglastiti da nakon svake kišne vožnje, pogonski lanac na vašem motociklu (u koliko ga ima) zahteva čišćenje i podmazivanje, jer je kiša sprala sloj podmazivača i nabacala prljavštinu na lanac.

U koliko imate bilo šta da dodate na ovu temu, jednostavno ostavite komentar na našoj FB stranici i podelite svoja iskustva sa drugim bajkerima.

Ne vozite izvan svojih kapaciteta ili kapaciteta vašeg motocikla.

Ostavi komentar

Ostavi komentar