Skoro 100 godina Indian Scout predstavlja ikonu Američkog motociklizma. I ako kod nas, i generalno u Evropi, Indian nije popularan koliko njihov glavni rival, Harley Davidson, ova legendarna firma svakako ima šta da ponudi.

Istorija i nasleđe su stvari za ponos, ali kada istoriju treba uvrstiti u moderan dizajn motocikla, nastaju problemi i vrlo često neuspesi na tržištu koji za sobom povlače očigledne posledice. Ako se pitate zašto toliko stavljamo akcenat na istoriju Indiana, to je zato što je ona sastavni deo moderne linije motocikala ove fabrike.

Proizvodnja Indian motocikala započeta je prvi put 1901. godine i kompanija je stvorila legendarno ime na tržištu i ubrzo postala najveći proizvođač motocikala na svetu. Najtraženiji i najpopularniji modeli su bili Scout i Chief, koje i danas možete naći u ponudi modernih Indian modela. Nakon 1953. godine, kada je firma doživela bankrot, Indian je postao još traženiji i voljeniji među Američkim motociklistima. Nakon ovoga, mnoge kompanije su pokušavale da ožive Indian brend, ali bez puno uspeha. 2011. godine, na isti korak odlučila se i firma Polaris koja je odkupila prava na brend i prebacila proizvodnju u svoja postojeća moderna postrojenja. Od tada, Indian je doživeo reinkarnaciju i to vrlo uspešnu, ako je verovati broju prodatih jedinica.

Svi novi Indian modeli su u suštini moderni motocikli zasnovani na tradicionalnim modelima, rizičan koncept, kao što smo spomenuli ranije, ali čini se da Indianu uspeva da nađu kompromis i pruže sve pogodnosti modernog motocikla, a da pritom ispoštuju tradiciju i istoriju koju brend sa sobom nosi.

2015. godine, predstavljen je novi Scout koji je izazvao većinom dobre reakcije. Neke od najboljih odlika su mu relativno male dimenzije, posebno u poređenju sa ostalim modelima, dobar položaj sedenja, lako upravljanje i odličan agregat. Sve ovo preneto je na Scout Bobber model koji je predstavljen tržištu ove godine kao novi model zasnovan na osnovnom Scout modelu.

Bobber je verovatno najbolja kombinacija starog i novog. Koncept Bobber motocikala je da se sa kruzera otkloni sve suvišno kako bi se istakle performanse i kako bi se dobio ogoljeni, jednostavni dizajn za kojim se svi okreću. Upravo to su i postigli u Indianu sa novim Scout Bobberom.
U odnosu na osnovni Scout model, Bobberu su skraćeni blatobrani, uklonjen je sav hrom i umesto njega je sve ofarbano u mat crno. Dobio je nove, deblje gume u Bobber stilu kao i malu ali preglednu instrument tablu. Sve u svemu, sve što možete očekivati od jednog Bobber motocikla.

Što se tiče agregata, budite sigurni da vas 1133ccm, sa koliko raspolaže, neće razočarati. Ovaj V-Twin pruža čak 100KS, što se oseti odmah u prvoj, pa sve do šeste. Sve ovo dodatno dočarava fenomenalno duboko brujanje iz mat crnih cevi sa desne strane.

Položaj zadnjih amortizera je u odnosu na originalni model spušten za 25mm ali je visina sedišta ostala ista. Takođe, vozački nogostupi su pomereni bliže vozaču, kao i korman. Ovo je za vozače prosečne visine odlično i pomaže boljoj upravljivosti motocikla, ali za malo više vozače, kao što je naš kolega koji je vozio novog Bobbera to i nije baš najbolje rešenje i vrlo brzo je shvatio da ovo definitivno nije model za njega, i da bi mu više odgovarao neki od gabaritnijih Indian modela.

Sve ovo ide u prilog tome da se ovaj motor vrlo lepo vozi, što je istina na lepo, ravnom putu, ali čim naiđete na neku rupu ili neravninu, Scout Bobber će vas razočarati. Sva zabava koju agregat pruža i fantastičan izgled koji svakako privlači pažnju, doći će pod pitanje dok budete razmišljali o zdravlju svojih leđa nakon vožnje.

Ovo svakako nije motocikl predviđen za duge vožnje i uživanje u krajoliku. Bobber je više tip za kratku gradsku vožnju do kafića ili ulično uživanje kasno noću kada nema saobraćajne gužve. Naravno, ako niste još uvek prevalili 30-35 godina, možda nećete osetiti toliki napor u dugoj vožnji pa se možda i uputite na neku vikend avanturu.

U jednoj rečenici, Scout Bobber je definitivno vrlo, vrlo lep motocikl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, čiji agresivni položaj sedenja i tvrdo vešanje nisu savršeni za duge vožnje van grada, ali će po gradu zadovoljiti sve vaše potrebe, ukoliko one podrazumevaju lep, jak i zabavan kruzer.

Ostavi komentar

Ostavi komentar