Poslednja tri dela serijala „Vešanje za početnike“ bila su usresređena na to da vas edukuju o teoriji i funkciji sistema vešanja na motociklima. U ovom četvrtom i poslednjem delu serijala okrećemo se ka praktičnom delu, gde ćemo vam dati smernice kako da svoje stečeno znanje primenite na svoj motocil i prilagodite vešanje svog motocikla sebi i svom stilu vožnje.

Šta fali podešavanju sa kojim je vaš motocikl stigao? Možda ništa, ali vrlo je verovatno da to podešavanje nije optimalno za Vas i Vaš stil vožnje, i ako imate nekih zamerki na ponašanje svog motocikal u vožnji i na njegovu stabilnost i vožljivost, velika je šansa da ćete podešavanjem sistema vešanja moći da otklonite te nedostatke ili barem da ih ublažite. Uložite malo vremena sada u fino podešavanje vešanja i isplatiće vam se u mnogim kilometrima u budućnosti kroz udobnost, vožljivost, povratne informacije i sigurnost na putu.

Najčešće zamerke su ujedno i najopštije. Vešanje je ili previše tvrdo ili previše meko. Kada se kaže da je vešanje tvrdo misli se na to da je vožnje vrlo neudobna i da se nepravilnosti sa puta prenose skoro direktno na ram i na vozača i da se svaka rupa oseti previše na kičmi. U najgorim slučajevima, osećaj je kao da amoritzeri uopšte i ne postoje. Upravljač drhti u Vašim rukama, a pozadina samo što ne bude izbačena iz sedišta. To je definitivno tvrdo vešanje.

Ako je tvrdo vešanje kada se amortizeri ne pomeraju dovoljno, onda je meko vešanje sasvim suprotno. Ako vaši amortizeri koriste veliki deo svoje radne površine prelako i čak i na najmanjim neravninama tonu previše, vešanje je meko. Ako vam je osećaj na motociklu sličan kao da plovite (ne mislimo bukvalno,naravno) i amortizeri nekontrolisano rade čak i kada ste uveliko prošli nešravilnost na putu, a prilikom kočenja se prednji amortizeri sabijaju do kraja, vešanje vam je previše meko.

Savršeno vešanje bi bilo kada bi točkovi i šasija motocikla pratili podlogu prefektno, a vozač ostajao u stabilnom položaju, bez promene. Savršenstvo nam još uvek nije dosežno, ali uz pažljivo i strpljivo podešavanje i dobre i kvalitetne komponente moguće je dovesti kompromis između udobnosti i kontrole na minimum.

Kada se radi o vožnji na pravcu, fokus treba da vam bude na oprugama i dampingu kako bi podesili mekše vešanje i postigli udobniju vožnju. U koliko ste brz i agresivan vozač, tvrđi setap je preporučljiviji, ali budite oprezni da ne preterate i podesite svoje amortizere previše tvrdo. Ovo će umanjiti nivo prijanjanja, a vešanje podešavamo upravo kako bismo dobili optimalan nivo prijanjanja i kako bi gume u svakom momentu ostale u kontaktu sa podlogom.

Obratiet pažnju na to da početna tvrdoća opruge (preload) utiče na ponašanje motocikla prilikom skretanaj i u nagnutom položaju, jer utiče na samu visinu motora i položaj sedenja. Ovime ćemo se detaljnije pozabaviti kasnije, a za početak ćemo da utvrdimo kako da se upoznate sa nivoima dampinga koje vaš motocikl pruža i kako da pronađete savršeni nivo dampinga za sebe.

Nažalost, ne postoji način da direktno izmerimo damping kao što možemo da izmerimo početno ulegnuće i dužinu rada amortizera. Kao što smo već spominjali u prethodnim delovima serijala, povratni damping nije toliko teško podesiti, ali kompresioni damping ne možete osetiti pritiskanjem sedišta i rezeorvara, tako da je jedino preostalo rešenje da se posvetite ovom problemu i uz dosta posvećenog testiranja dođete do željenih rezultata.

Kako da testirate? Na putu koji vam je poznat, pruža vam krivine i po malo neravnina koje teraju amortizere da rade, ali se na njemu osećate sigurno. Osnovna ideja je da se uslovi standardizuju, tako da promene na podešavanju amortizera budu osetne i očigledne.  Vožnja na istom putu je vrlo bitna kako bi mogli detaljno da pratite i zabeležite promene koje ste napravili i kakav osećaj vam daju u vožnji. Kada već spominjemo beleženje, uzmite parče papira i sve beležite, od početnog položaja, pa svaku sledeću promenu, kao i svoje mišljenje nakon svake test vožnje. Oduprite se nagonu da menjate više od jednog parametra u jednom podešavanju jer to može samo da vam napravi konfuziju i poremeti sve dalje pokušaje da se nađe optimalno rešenje.

Pripremite i spakujte sav alat koji vam može biti potreban za podešavanje dampinga i početnog ulegnuća i zaputite se na test rutu koju ste odabrali. Prvo, uzmite uputstvo za svoj motocikl i pronađite fabričke preporuke za podešavanje vešanja i podesite svoje amortizere po tim parametrima. Kada ste došli na početnu tačku, krenite u prvi test po svom odabranom test putu. Obratite pažnju kako se motor ponaša prilikom kočenja, kako reaguje na neravnine i kako drži putanju u krivinama. Nakon prve vožnje, podesite povratni damping (rebound) skoro na minimum i zabeležite osećaj u tim uslovima. Posle toga, podesite rebound skoro na maksimum i zabeležite osećaj u ovim uslovima. Kada ste isprobali povratni damping u svim uslovima, isto uradite i sa kompresivnim dampingom. Ove velike promene u podešavanjima služe tome da ih kao prvo osetite i zaključite kako utiču na Vaš osećaj na motociklu, ali i takođe da steknete utisak koje su granice koje vam vaš sistem vešanja dozvoljava. Kada ste zaključili koje od ovih grubih podešavanja vama najviše odgovara možete da počenete da ih po malo i vrlo fino menjate i prilagođavate dok ne pronađete savršeni setap za sebe.

Ako ste zadovoljni dampingom i podešavanjem koje ste pronašli, možete preći na podešavanje visine i početnog ulegnuća. Ovim podešavate ugao pod kojim sistem za upravljanje stoji u odnosu na podlogu (eng: „rake“) kao i distancu između kontaktne površine gume i zamišljene tačke gde se završava linija povučena iz gornjeg mosta do podloge(eng: “trail“). Oba ova podešavanja u mnoge utiču na ponašanje i stabilnost motocikla. Manja distanca od kontaktne površine do gornjeg mosta (trail) daje vam lakše upravljanje ali smanjuje stabilnost, dok veća distanca daje upravo suprotne rezultate, više stabilnosti ali umanjena upravljivost.

Najlakši način da izmenite ovaj parametar je podešavanje prednje opruge, tačnije podešavanjem početnog ulegnuća tj. početne visine vešanja. Podešavanjem ovoga možete da pomerate ram motocikla više ka napred ili ka nazad i utičete na upravljivost motocikla i njegovo ponašanje u krivinama. Obavezno proverite da vam je početno ulegnuće odgovarajuće da možete da dohvatite nogama podlogu, a u koliko nije, možete vile supstiti niže u mostove kako bi smanjili ukupnu visinu sedenja. U koliko dođete u situaciju da morate ovo da uradite, vratite preload na početni nivo i počnite ispočetka kako bi dobili optimalne rezultate. Naravno, obratite pažnju koliko menjate položaj vila u mostovima kako prednji točak i krajnjim tačkama ne bi dolazio u kontakt sa hladnjakom ili izduvnim cevima. Ako do ovoga dođe, preterali ste i vreme je da se vratite nekoliko koraka u nazad.

Pominjali smo i ranije u ovom serijalu, ali nije na odmet da ponovimo. U koliko je bilo koji od šrafova za podešavanje na svom minimalnom ili maksimalnom položaju, verovatnoća je da su potrebne promene u samom sistemu (tvrđe ili mekše opruge npr.). Takođe, budite oprezni prilikom podešavanja dampinge, jer se nivo dampinga ne menja linearno sa brojem klikova. Na primer, kada je na maksimumu daje vam 100%, posle jednog klika je na 90%  ali posle dva klika može biti na čak 50% od početnog položaja. Posle nekoliko pokušaja i test vožnji stećićete osećaj o tome kako tačno vaš sistem reaguje na promene i lakše će vam biti da pronađete fina podešavanja koja tražite.

Još jedno od bitnih pitanja je da li je potrebno vršiti podešavanja na sistemu vešanja kada nosite prtljag? Odgovor je potvrdan. Svaki put kada značajno promenite početnu težinu motocikla dodavanjem tereta u vidu prtljaga potrebna su dodatna podešavanja početnog ulegnuća i dampinga. Takođe, vrlo je verovatno da svaki put kada stavite drugi brend gume ili u nekim slučajevima i samo različit model gume istog proizvođača, da ćete morati da dodatno podesite vešanje kako bi vam gume pružile maksimalne performanse.

U koliko ste pažljivo pročitali prethodna tri dela iz ovog serijala zajedno sa ovim, poslednjim, mi smo uradili sve što je u našoj moći da vas naoružamo potrebnim znanjem da počnete da se igrate sa amortizerima bez bojazni da ćete nešto promeniti i da posle nećete znati da vratite kako je bilo, čak se nadamo će bar neki od vas koji ovo čitaju biti uspešni u podešavanju sistema vešanja po svom ukusu i stilu.

Pre nego što počnete

U koliko planirate da počnete sa podešavanjima i nameravate da pratite procedure koje smo naveli, morate utvrditi jednu bitnu stvar pre svega; da li je vaš motocikl u stanju da isprati ove promene i da li će bilo šta što uradite imati željeni efekat. Nadamo se da ne moramo da naglašavamo da za početak vaš motocikl mora da ima podesive amortizere. Gume moraju biti u dobrom stanju i naduvane na propisan pritisak (više na ovu time pročitajte klikom ovde) jer one igraju veliku ulogu u tome kako se motocikl ponaša na putu. Proverite da li vam je lanac u dobrom stanju i da li je dovoljno zategnut i podmazan. Vile i amortizeri, naravno, moraju biti u dobrom stanju, sa dobrim semerinzima i sa glatkim radom, bez ikakvih smetnji. U koliko vam je ulje u vilama staro (preporučena zamena na svake dve godine),  sipajte sveže ulje, a gustinu odaberite prema preporuci proizvođača. Ležajevi u vratu kao i svi spojevi na zadnjoj viljušci i amortizeru moraju da rade glatko, bez zapinjanja. U koliko je potrebno kritična mesta podmažite i proverite da li su svi šrafovi, posebno oni na prednjem kraju, zategnuti na propisanu kilažu.

Kako bi postigli što bolji uspeh, preporučujemo da sve zapisujete. U nastavku možete pronaći link sa preuzimanje PDF fajla sa tabelom sa osnovnim smernicama za beleženje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar