Zaposleni u slovenačkoj fabrici motora Tomos, nekadašnje dike i ponosa socijalizma, predložili su stečaj kompanije, objavila je danas RTV Slovenija.

Kako se navodi, oni su taj predlog uputili prošle nedelje zato što nisu primali plate, doprinose, naknade i u nekim slučajevima ni solidarnu pomoć.

Fabriku, čije je sedište u Kopru, pre tri godine kupio je Iztok Pikl, koji je tada najavio oživljavanje proizvodenje, ali su se problemi od tada samo gomilali, prenose slovenački mediji.

Poslednjih meseci, kako prenosi RTV SLO, osim neisplaćenih plata, kompanija je prestala da plaća dobavljače, a račun firme je bio blokiran. 

Predstavnik sindikata Tomosa Sašo Ristič je za slovenačku TV izjavio da mu je žao što se to dešava kompaniji koja ima dugu tradiciju i svetski priznati brend.

Za pola veka postojanja, sa proizvodnih traka sišlo je pedesetak modela, u proseku jedan godišnje.Bez obzira na to što je na popisu pedeset modela zaista ih ima mnogo manje: svi Tomosovi mopedi mogu se svesti svega na četiri tipa: „poštarski“, „radnički“, „momački“ i „dečji“.

Ostavi komentar

Ostavi komentar