Nakon pomalo konfuzne prve trke u Australiji, svetski Superbike šampionat se polako privikava na nova pravila ove godine i određeni faovriti dolaze do izražaja, što smo mogli i da vidimo tokom obe trke u Tajlandu, na 4554m dugoj stazi, Buriam.

Posle uspešnih kvalifikacija i nakon što je uspeo da zadrži klupskog kolegu, Toma Sykesa, na Kawasakiju, aktuelni svetski SBK šampion, Jonathan Rea, zauzeo je pol poziciju u prvoj trci vikenda, sa razlikom od samo 3 hiljadita dela sekunde u odnosu na Sykesa.

Iskoristivši prednost starta sa prve dve pozicije, duo iz Kawasakija je uspeo da napravi malu razliku u odnosu na pratioce i započne borbu za prvu poziciju. Nakon što je Sykes nekoliko puta uspeo da obiđe Reu u posednjoj krivini, šampion je svaki put vrlo brzo uspevao da vrati vodeću poziciju i na kraju i da je zadrži i zabeleži svoju prvu pobedu ove sezone. Na kraju, Sykes je morao da popusti i počeo je da gubi pozicije, da bi se na kraju trke našao na tek šestoj poziciji.

Xavi Fores, na privatnom Ducatiju, napravio je odličan rezulat, tako što je kroz cilj prošao drugi, sa samo 1.5s razlike u odnosu na Reu, ispred Chaz Daviesa na fabričkom Ducatiju. Leon Camier koji nastupa za fabrički tim Honde, imao je odličnu prvu trku, nakon što je bio drugi veći deo trke, ali je pred kraj počeo da popušta i završio četvrti.

Peti i sedmi, sa Sykesom između, završili su fabrički vozači Yamahe, van der Mark i Alex Lowes, dok je drugi fabrički Ducati, u rukama Marca Meladnrija, preko linije cilja prošao osmi. Među prvih 10 još su završili Laverty na Apriliji i Torres na MV Agusti.

Nakon izmenjenih pravila, među kojima je i uvođenje limita na broj obrtaja motora, očegledna razlika u odnosu na prethodnu godinu je vidljiva. Prvu trku su prvih deset vozača ove godine završili u razmaku od samo 11 sekundi, dok je prošle godine ta razlika bila celih 35 sekundi.

Pošto nam u prvoj trci nije falilo uzbuđenja, isto smo očekivali i od druge trke vikenda. Posle izmenjenih startnih poziciju u odnosu na prvu trku, na početku trke videli smo veliki broj obilaženja i borbi.

I ako su u prvoj trci napravili dobre rezultate, Kawasakijevi vozači nisu imali sreće u drugoj trci, voženoj u nedelju poslepodne. Tom Sykes povukao se u sred trke u boks zbog tehničkog kvara, dok je Rea morao da se zadovolji tek četvrtom pozicijom, zbog problema sa prednjom kočnicom. Posle trke, Rein šef tima, objasnio je da je ovaj problem nastao zbog toga što je pritisak na kočnice povećan, jer u Kawasakiju tako nadoknađuju ono što su izgubili novim pravilima.

Svoju šansu u drugoj trci iskoristio je Chaz Davies, koji je nakon kraće borbe sa Michaelom van der Markom, zauzeo prvu poziciju i nije je ispuštao. Za to vreme, van der Mark nastavio je svoju borbu za drugu poziciju sa klupskim kolegom iz fabričkog tima Yamahe, Alexom Lowesom, iz koje je na kraju uspeo da izađe kao pobednik i time Yamahi obezbedi dva mesta na podijumu.

U skladu sa drugim mesto u prvoj trci, Xavi Fores je i u drugoj trci pokazao odličan tempo i takmičio se sa vozačima fabričkih timova, i na kraju trku završio kao peti, iza već pomenutog Ree.

Leon Camier je u drugoj trci zabeležio šesto mesto, što zajedno sa četvrtom pozicijom iz prve trke pokazuje odličan napredak u garaži Red Bull Honda tima.

Marco Melandri, koje je prvog trkačkog vikenda ove godine na stazi Phillip Island, zabeležio duplu pobedu, u Tajlandu je bio ispod proseka. Nakon osme pozicije u prvoj trci, omaleni Italijan je drugu trku završio kao sedmi. Očigledno je da je Melandri imao poteškoća sa podešavanjem motocikla, jer je u pred kraj trke morao da popušta gas kako motor ne bi vidno podrhtavao i gubio stabilnost na pravcima.

Toprak Razgatlioglu zabeležio je najbolji rezultat karijere, prošavši kroz cilj osmi na privatnom Kawasakiju, ispred Lorenza Savadorija na Apriliji i PJ Jacobsena na privatnoj Hondi.

Trku nisu završili ni Eugene Laverty i Jordi Torres, nakon što je Laverty pao, a Torres naleteo na njega. Šapanac je prošao bez povreda, dok je Irac prebačen u lokalnu bolnicu sa verovatnim povredama ruke i šake.

Nakon ovog vikenda, imamo ukupno 3 različita pobednika iz 4 trke i 7 različitih vozača na podijumu, što je svakako rezultat izmenjenog pravilnika WSBK šampionata.

U nastavku možete videti kompletne rezultate sa obe trke:

TRKA 1

TRKA 2

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#0c2368″ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“256″]

Ostavi komentar