Od kada je FIM prepustio veći deo organizacije Endurance šampionata spoljašnjem promoteru, Eurosport Events, sa početkom od sezone 2016, ovaj šampionat je doživeo neke velike promene u formatu i organizaciji.

„Od kada je Europsport Events preuzeo organizaciju FIM EWC, krajem 2015. godine, šampionat je postigao neke zavidne rezultate u polju pokrivenosti medijima, broja gledalaca, internacionalne prepoznatljivosti i broju timova koji učestvuju u Svetskom Endurance Šampionatu. Ovo se najviše videlo ove godine na trci 24 Heures LeMans, kada su timovi koji nisu mogli da dobiju učešće zbog prevelikog broja zahteva, prosleđeni na  trku 24H Bol d’ Or, jer staza Paul Ricard poseduje mnogo veći kapacitet u boksovima u odnosu na stazu u LeMans-u. Ovo su sve pozitivni znaci napredka i u nekom smislu ponovnog oživljavanja Endurance trka“ izjavio je François Ribeiro, glavni organizator FIM EWC pri Eurosport Events timu.

Uz saradnju sa FIM-om, Eurosport Events je uveo dve velike novine za predstojeće šampionate. Prva novina je da će Suzuka 8H trka biti održana na kraju sezone, kao veliko finale, što doprinsi značaju same trke u Suzuki kao i samog šampionata.

Druga promena će biti održavanje potpuno nove trke u jugoistočnoj Aziji, tokom zimske pauze između trka u LeMans-u i Bol d’ Or-u. Organizovana uz pomoć Mobilityland-a, nova trka će predstavljati kvalifikacionu trku za Suzuku 8h za timove iz jugoistočne Azije i Japana koji nisu pod ugovorom sa FIM EWC šampionatom kao stalni učesnici. Kako bi se privatnim timovima dalo dovoljno vremena da se pripreme za novu trku, pored svojih nacionalnih šampionata, ova novina će biti prvi put organizovana Februara 2019. kao deo sezone 2018-2019.

Cilj promene organizacije, formata i kalendara je da se podigne nivo samog Šampionata, ne samo u pogledu posećenosti već i broj timova kao i njihov nivo. Za ovogodišnji šampionat, registrovano je više od 32 tima, iz 12 različitih zemalja, sa 3 kontinenta, što predstavlja skok od 70% u odnosu na prošlu godinu.

U međuvremenu, FIM i Eurosport Events nastavljaju da rade na stalnim ciljevima kao što su medijska pokrivenost šampionata ali i a tome da se poveća sigurnost i jednakost među timovima prilikom zaustavljanja u boksovima zbog dopune goriva i zamene guma.

 

Kalendar za FIM EWC sezonu 2017/2018

16./17. Septembar 2017. – Bol d’ Or (24h) Francuska

21./22. April 2018. – LeMans (24h) Francuska

12. Maj 2018 – Slovakia Ring (8h) Slovačka

9. Jun 2018. – Oschersleben (8h) Nemačka

29. Jul 2018. – Suzuka (8h) Japan

Ostavi komentar