Grupa studenata, tačnije njih 16, napravila je jedinstveni električni motockl kao svoj završni rad. Ova grupa sačinjena od studenata inžinjerstva i dizajna sa univerziteta u Cirihu, tačnije sa ETH akademije i Ciriškog fakulteta umetnosti, dizajnirala je ovaj prototip za koji tvrde da u jednom punjenju može da pređe više od 400km.

Nazvan Ethec, ovaj konceptni model svojim dizajnom ali i tehničkim karakteristikama staje rame uz rame sa nekim modelima koji se već nalaze u serijskoj proizvodnji velikih imena u moto industriji. Čini ga aluminijumski ram, sa nosećim prednjim delom (prednje vile se nose na ramu, a sistem vešanja je sličan onom kao kod novog Gold Winga sa jednim amortizerom) i baterije od 15kW koje imaju vrlo dug period trajanja i velik broj dopunjavanja. Kao što smo već pomenuli, ovi mladi genijalci tvrde da Ethec može da s jednim punjenjem pređe više od 400km, što je za moderne standarde električnih motocikala mnogo.

Dva električna motora, jedan na prednjem, jedan na zadnjem točku, prenose 69ks na asfalt ali i dopunjuju bateriju prilikom usporavanja i kočenja motocikla.  Ovo inovativno rešenje je svakako interesantno, jer nema gubitka snage kao kod standardnih prenosnih sistema, ali s druge strane povećavaju ukupnu težinu motocikla i rotacionu inerciju, što otežava usporavanje motocikla. Takođe, ovaj sistem zahteva specijalne alate ali i specijalnu obuku kako bi se radilo na točkovima i na vešanju motocikla.

Naravno, Ethec je završni rad grupe studenata, i ne možemo očekivati da ga vidimo u ponudi, i naravno, postojeći nije na prodaju, ali se svakako nadamo da će ovakvim nekonvencionalnim razmišljanjem nadahnuti nekoga ko ima dovoljno resursa i mogućnosti da unapredi njihovu tehnologiju i prilagodi je za električne motocikle budućnosti.

Ostavi komentar

Ostavi komentar