Od kako su uvedeni Evropski noramtivi o količini izduvnih gasova, mnogi proizvođači motocikala primorani su da se prilagođavaju novim standardima. S obzirom da Euro 4 standard ističe sledeće godine i da na njegovo mesto dolazi Euro 5, kriterijumi postaju još viši. Zbog toga je Suzuki odlučio da potpuno obustavi prodaju legendarne Hayabuse koja ne podleže propisima u zemljama EU.

Što se tiče ostalih zemalja, koje nisu članice EU, Hayabusa ostaje na listi modela dostupnih za 2019. godinu, mada bez ikakvih promena u odnosu na prethodne godine. Ali, s obzirom da je Suzuki odlučio da u potpunosti obustavi prodaju u zemljama EU, umesto da unapredi svoj legendarni model i učini ga modernijim i prihvatljivijim za prirodnu sredinu, govori nam da je Hayabusa u izumiranju, barem ovakva kakvu je znamo.

Od kada je Euro standard uveden, proizvođači su morali da se pomire sa tim da će fabrički izduvi na većini motocikala morati da povrate veličinu sa početka 2000-ih kako bi mogli da sadrže katalizatore dovoljno velike kako bi ispunili zahteve Euro 3 i Euro 4 standarda, kao i da same agregate učine “zelenijim”.  Hayabusa je uspevala da se nosi sa dosadašnjim zahtevima, ali novi propisi su prosto previše striktni za sada već zastareli agregat od 1300ccm i Suzuki je došao do zaključka da je najjeftiniji put, obustava prodaje.

I ako Busa sledeće godine proslavlja svoj 20. rođendan, Suzuki nije spremio nikakvo iznenađenje, i pored raznih glasina koje su kružile početkom ove godine upravo o tome kako se sprema nova, moderna Hayabusa. Kada trenutni model uperedimo, na primer, sa Kawasakijem H2, jasno je koliko je Hayabusa zaostala u vremenu, što je još jedan od razloga zašto se Suzuki odlučio da je vreme da je povuku iz prodaje, barem u trenutnoj formi.

Kada uzmemo u obzir da ni na INTERMOT ni EICMA sajmu nismo videli, a ni čuli bilo kakve glasine o novoj Busi, jasno je da za 2019. svakako ne možemo očekivati bilo kakva iznenađenja, ali to ne znači da se Suzuki ne priprema za 2020. godinu. Naša pretpostavka, zašto nova Hayabusa nije predstavljena ove godine, je da Suzuki nije želeo da “krade slavu” svom durgom legendarnom modelu koji je dobio modernog naslednika, Katani.

I ako je potražnja za Supersport i Hipersport modelima u padu, ne sumnjamo da će Suzuki kad-tad predstaviti novu i modernu Hayabusu, ali do tada ćemo morati da budemo strpljivi i nadamo se da će to biti već sledeće godine.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar