Posle 8 napornih sati, bitka je osvojena. Yamaha je ostvarila treću uzastopnu pobedu na legendarnoj trci Suzuki 8 sati.

Ova pobeda zapečatila je njihovu dominaciju na ovoj trci, kojoj svake godine, Japanski proizvođači daju veći značaj nego bilo kojoj drugoj. Iz tog razloga, osvrnućemo se na pobednički tim ove godine i njihovu mašinu, Yamaha YZF-R1.

Često se u trkačkim krugovima govori da je Svetski šampionat u izdržljivosti posednje utočište slobode inženjerskog i tehnološkog dizajna i napredka u moto sportu. Bilo da je to Audijeva odluka da koristi dizel motor na svojim četvorotočkašima ili trenutna svita dvotočkaša za trke izdržljivosti, veoma je jasno da je puno inovacija na stazi.

Proteklog vikenda, Yamaha Factory Racing Team je izveo na stazu verovatno najnaprediju YZF-R1 na planeti.

Sa potpuno otvorenim regulacijama za elektorniku, ratom između proizvođača guma i puno mesta za napredak u pravilniku, motor koji su vozili Alex Lowes i Michael van der Mark (sa Katsuzuki Nakasugom) je dosta drugačiji od njihove regularne WSBK mašine.

„Sjajno je što smo mogli da uporedimo motor za Suzuki sa našim WSBK motorom tako blisko“ izajvio je van der Mark pred početak trke. „Kada se trkate na jednom, i odmah potom pređete na drugi zbog testiranja, jasno se vidi koji motocikl je u čemu dobar kao i šta bi mogli da unapredimo na WSBK motoru“.

„Agregati su drugačiji među ovim motorima, jer agregat za Suzuku mora da izdrži 8 sati, ali takođe, i elektronika se razlikuje. Na motoru za Suzuku, sve je tako glatko. Postoje neke sitne razlike, koje čine da se oseća kao da je motor mnogo lakši za vožnju“.

„I dalje je to isti motor kao za WSBK, ali je mnogo lakše kontrolisati snagu sa elektronikom sa motora za Suzuku. Voleo bih da to imam na svom motociklu!“ zaključio je van der Mark.

Sve, na svakoj trkačkoj mašini, napravljeno je sa brzinom na umu, ali u šampionatu izdržljivosti, takođe se misli i na brzinu održavanja i popravljanja.

Brza promena točkova i da je što manje vremena potrebno kako bi se popravila nastala šteta je veoma bitno. Svaka sekunda koja se uštedi u boksu je zlata vredna, kao i mogućnost tima da radi efikasno.

Sve je dizajnirano tako da se radi sa najmanje moguće uticaja na motor. Za razliku od WSBK ili MotoGP motora, Endurance motori su napravljeni uglavnom sa brzim kopčama i lako dostupnim i promenjivim delovima na celom motoru.

Mogućnost da se zameni lanac, dopune tečnosti, čak i koliko brzo može da se postavi motor na centralni štender u padoku, su sve prioriteti, a ne dopunske stvari kao u drugim šampionatima. Fokus se zadržava na brzini, ali sa mnogo više pažnje posvećene izdržljivosti i pripremi motocikla kako bi mogao da se trka osam sati bez neplanskih prekida.

Ove godine, Yamaha je ciljala na treću uzastopnu pobedu na domaćem tlu. Dok su Yamahe iz redovng tima iz svetskog šampionata u izdržljivosti vozili na Dunlop gumama, fabrički Yamaha tim učestvovao je na Bridgestone gumama i ove godine.

Ovo je ključna prednost, zbog toga što je guma Japanskog proizvođača bila na vrhu poslednjih godina kada su veoma topli vremenski uslovi u pitanju, pogotovo u Endurance šampionatu.

Dok smo u svetu MotoGP i WSBK trka navikli na kontrolisane gume, i uglavnom samo jednog proizvođača, lepo je videti pravu borbu za prevlast i konkurenciju među proizvođačima guma u trkačkom svetu.

Za vozače, ove gume pružaju potpuno drugačiji osećaj u odnosu na njihove WSBK Pirelli pneumatike, ali performanse su jedino bitne, i Bridgestone nije zakazao.

Povratne informacije sa Suzuke su bile veoma bitan faktor za razvijanje pneumatika za MotoGP do 2015. i osećaj je veoma sličan.

Bridgestone pneumatici daju odličan osećaj na prednjem točku i veoma precizne povratne informacije, što vozaču daje osećaj samopuzdanja, dokle god su u granicama performansi gume, a kada se te granice pređu, mogućnost brze popravke je najbitnija.

Sa tri vozača koja se smenjuju u toku trke, nema šanse da se nađe podešavanje koje svima savršeno odgovara. Cilj je da se nađe opimalno podešavanje sa kojim su sva tri vozača zadovoljna.

Ove godine, to znači da je Yamaha morala da se pripremi da nađe sredinu između visokog van der Marka i niskih Lowesa i Nakasuge. Takođe, svaki od vozača, morao je da kompromizuje neki deo svog savršeng podešavanja kako bi motor odgovarao svoj trojici.

Prilikom Yamahine prve pobede u skorije vreme,  2015. godine, Bradley Smith je bio „treći vozač“ u tandemu sa Nakasugom i Polom Espargarom. Nije u pitanju poslednja pozicija i ni po čemu nije manje važna od prve dve, ali po rečima Smitha, znači da je on imao drugačiju ulogu da odigra.

„Kada ima tri vozača i ti se treći, znači da ne voziš toliko“ obajsnio je Smith. „Ja nisam imao priliku da odvozam krug u Superpol treningu, što je teško bilo kojem vozaču da prihvati, ali bio sam treći vozač tokom celog vikenda, tako da sam morao“.

„Ove stvari treba prihvatiti i progutati svoj ponos, jer nije ništa lično u pitanju. Mi smo tu za timski rezultat, a ne svoj lični“ nastavio je Bradley.

„Tokom testiranja i tokom trkačkog vikenda, moj posao je bio da dosta radim na gumama i tražim koja će najboje raditi. Neke su bile odlične tokom 20 ili 30 minuta, ali ne i tokom celog sata“.

„To znači da je na meni bilo da prenesem timu svoje mišljenje, sa kojom gumom bismo trebali da vozimo, i kada sam to i uradio i kada je tim promenio podešavanja da bi prilagodili motor toj gumi, ispostavilo se da sam bio u pravu i sve se isplatilo.  Konstantnost je najbitnija.“

Trke izdržljivosti su drugačije. Konstatno ispitivanje visine rizika, izdržljivosti, a ne samo čiste brzine. Idite previše polako i pažljivi i nećete biti blizu pobedničkog ritma i samim tim daleko od podijuma

S druge strane, rizikujte previše, i morate se oslonit na ekipu iz boksa da će raditi brzo i efikasn pri pripremi i popravci motora. Sve je u kompromisu, i ovi motocikli su najbolji primer tog kompromisa. Napravljeni da budu najbolji tokom svih 220 krugova i hiljada kilometara – za ceo tim, ne samo za vozače.

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-author“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]

Ostavi komentar