Saobraćajna policija u Srbiji počela je da kažnjava vozače na autoputevima i zbog minimalnog prekoračenja prosečne brzine.

Kada je pre malo više od dve godine počelo merenje prosečne brzine na autoputevima u Srbiji i kažnjavanje vozača koji ne poštuju propisana ograničenje, predstavnici saobraćajne policije su izjavljivati da im nije prioritet pisanje prijava zbog malih prekoračenja već sankcionisanje onih koji jurcaju našim putevima i ugrožavaju i svoju i tuđu bezbednost. Međutim, izgleda da su se u međuvremenu predomislili, ili su se možda vozači na našim auto-putevima malo disciplinovali pa kad nema mnogo tih drskih koji voze prebrzo, izgleda da su za pisanje kazni dobri i ovi koji tek za nekih kilometar na sat prekorače dozvoljenu brzinu. Doduše, prosečnu dozvoljenu brzinu.

Kako god bilo, i koji god da je razlog, kažnjavanje zbog malih prekoračenja prosečne brzine je definitivno počelo i vozačima na kućnu adresu uveliko stižu prekršajni nalozi, ne samo na 5.000 nego i na 3.000 RSD, koji se inače izdaju za prekoračenje do 10 km na čas. Kada na osnovu registarstke oznake policija ustanovi ko je vlasnik vozila snimljneog da je prekoračilo prosečnu brzinu kretanja na autoputu, njemu se na adresu prebivališta šalje prekršajni nalog. Kažnjeni vozač ima mogućnost da plati samo polovinu predviđenog iznosa kazne ukoliko to učini u roku od osam dana.

Prosečna brzina se jedino ne meri na najnovijoj deonici autoputa od Doljevaca do Preševa, i na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine.

Ostavi komentar

Ostavi komentar