Evo još nekoliko stvari koje treba razmotriti pri kupovini prvog motocikla, pored onoga što smo naveli u prvom delu članka koji je pokušao da odgovori na ovo pitanje i nekom početniku ili onom ko kupuje svoj prvi motor, reši izvesne nedoumice.

Težina motocikla

Kada upravljate motociklom, obratite pažnju na to koliko je težak. Možete li bez borbe gurati motocikl? Ako vam se čini pretežak, verovatno je pretežak za vas i ne treba vam takav, ako prvi put učite kako da vozite. Veći i teži motocikli nisu najbolji izbor za početnike.

Veličina motora

Motori na motociklu obično se označavaju zapreminom kubičnih centimetara (ccm). Motocikli sa velikim motorima, povećavaju šanse da će novi vozač imati strmiju krivulju učenja. Znači, ako učite na motociklu koji ima upravljivu snagu od 500 ccm ili manjom zapreminom motora – imate bolje šanse da vaše telo i um opstanu na osnovama rukovanja motociklom. Da biste olakšali krivulju učenja, važno je imati motocikl čija su veličina i snaga unutar upravljivih opsega, onaj na kojem možete graditi svoje veštine i samopouzdanje, pre nego što se prebacite na veći motocikl.

Forma i funkcija

Postoje različiti tipovi motocikala, a pod „tipovima“ ne mislimo na marke… kruzeri, sportski, tureri, kroserice… Svaka od njih ima drugačiju svrhu i izgled, stil i preferencije, ali ovde je ključna funkcija.

Razmotrite sledeća pitanja:

Šta planirate da radite sa motociklom?

Hoćete li se voziti po kvartu?

Putujete li 50 kilometara dnevno?

Vikendima putujete na dugačka putovanja?

Hoćete li nositi stvari na svom motociklu?

Da li ćete se voziti po asfaltiranim putevima, zemljanim putevima ili oboje?

Odvojite vreme za upoznavanje različitih stilova motocikala znajući da nije svaki stil verzija početničke veličine. Na primer, ne postoje početnički putnički kruzeri. Prvo morate da naučite na maloj krstarici, poput Honda Rebel-a, a zatim da se nadogradite na veći kruzer, recimo Harlei-Davidson Lov Rider, a zatim na krstarenje-krstarenjem, poput Harly Davidson Street Glide-a.

Isti scenarij za avanturistički turer motocikl, motocikl sa gumama koje mu omogućavaju vožnju po kolovozu i šljunku. Ako vas takva vožnja zanima, želite da učite na malom motociklu standardnog stila, a zatim ćete se probiti do avanturističkog turer motocikla koji želite.

Finansije

Kao i kod svake velike kupovine, novac je važan faktor kada je u pitanju kupovina motocikla. Kakav motocikl možete sebi da priuštite? Zapamtite, vaš prvi motocikl ne mora biti motocikl vaših snova. Ako naučite da vozite pravilno, verovatno ćete se kasnije prebaciti na drugi motocikl.

Pošto je verovatno da će vaš prvi motocikl barem jednom pasti na zemlju (obično zbog nepravilnog upravljanja pri vrlo malim brzinama), možda treba da razmotrite kupovinu polovnog motocikla. Prva ogrebotina na taj način neće toliko biti bolna.

Ne biste kupili skupi par planinarskih cipela samo da biste se šetali parkom. Što se motocikala tiče, ako kupite motocikl koji je prevelik ili previše moćan za vaš nivo početničke veštine, ne samo da ćete potrošiti novac, već možete i rizikovati svoj život.

Birajte mudro i vozite kako treba!

 Izvor: WRN

Ostavi komentar