U Srbiji je ove godine zabeležen trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, kao i broja povređenih i poginulih, a najviše kada je reč o motociklistima od oko 20 odsto, izjavila je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

U toku ove godine je, uprkos teškim nezgodama koje su se desile poslednjih dana, smanjen broj povređenih osoba u saobraćaju za skoro 1.000 nego u istom periodu 2017, a manje je bilo i poginulih osoba i manje saobraćajnih nezgoda, rekla je Jasmina Milošević novinarima u Klubu poslanika, gde je Agencija predstavila video spotove koje je realizovala u okviru kampanje i promocije bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević

„Ipak, deca i dalje najviše stradaju u svojstvu putnika, što znači da ih roditelji pravilno ne prevoze. Zato apelujemo na roditelje da utiču na svest dece i njihovo ponašanje u saobraćaju“, poručila je Milošević.

Na pitanje o teškoj saobraćajnoj nesreći prošle nedelje kada je voz udario autobus pun putnika, Miloševićeva je rekla da nema sve podatke i da se sada nadležni organi time bave, ali da može da kaže da je Agencija radila istraživanje po pitanju ponašanja učesnika u saobraćaju na pružnim prelazima i da su reuzltati pokazali da u skoro 90 odsto slučajeva ostali učesnici u saobraćaju stvaraju rizik za nezgodu – vozači drumskih vozila, pešaci, biciklisti i motociklisti.

„Mi smo završili našu kampanju koju smo radili na 40 putnih prelaza, gde smo direktno komunicirali sa učesnicima u saobraćaju“, rekla je Miloševićeva i dodala da naročito loši vremenski uslovi, poput magle, leda i poledice, mogu loše da utiču na bezbednost.

Skupu je prisustvovao i direktor policije Vladimir Rebić.

Agencija je uručila zahvalnicu i novinaru Pinka Mladenu Mijatoviću za učešće u spotu i kampanji za bezbedno ponašanje u saobraćaju. Mijatović je rekao da povećanje bezbednosti saobraćaja treba da bude prioritet svih nas, kao i to da se promeni svest i mladih i starih učesnika u saobraćaju.

Zahvalnicu je dobio i glumac Nenad Okanović.

Na skupu je istaknuto da je svaka peta osoba poginula u saobaćaju mlada osoba i čak svaka treća povređena, kao i da je alkohol najčešći uzrok nesreće.

Izvor: Tanjug
[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ image_height=“300″ limit=“4″ category=“428″]

Ostavi komentar