Hrana je suštinski neophodna za opstanak svakog živog bića, pa i čoveka. Da bi život bio zdrav i dugovečan potrebna je uravnotežena i raznovrsna ishrana. U tom smislu bitno je da se unose svi važni sastojci da bi organizam normalno funkcionisao. Konzumiranje hrane često nema veze sa osećajem gladi, već se se povezuje sa hedonizmom i uživanjem, te je neretko i sastavni deo druženja sa bliskim i dragim osobama. Dakle, u najvećem broju slučajeva hranu konzumiramo zbog potrebe uma, a ne tela.

Zbog stresnog vremena u kome živimo, većina jede u kasnim satima. Fizička i psihička iscrpljenost dovode do umora, ali i želje za opuštanjem koja često vodi ka prejedanju ili konzumiranju „šuplje hrane“, nutritivno siromašne. Ovakva hrana stvara osećaj sitosti, ali ne obezbeđuje snagu i energiju koja potrebna čoveku za obavljanje različitih fizičkih aktivnosti.

U svetu motociklizma, pripremanje i konzumiranje hrane je „opšte mesto“. Domaćini i organizatori različitih moto manifestacija pripremaju ukusne obroke svojim gostima. Ukusnom hranom i različitim specijalitetima koji su identitet kulture kojoj pripadaju, domaćini stavljaju pečat na sam događaj, doprinose da druženje i atmosfera na ovim susretima bude veselija i opuštenija, jer siti i zadovoljni gosti pamte kako su se osećali, a tome je svakako doprinosi i hrana, posebno način na koji je ona poslužena.

Kakav obrok bi trebalo da konzumira motociklista pre neke duže vožnje, pitali smo Moniku Bodoči, nutricionistkinju iz Mužlje.

Njen savet je vrlo jednostavan:
Veoma je važno unositi pre svega dovoljnu količinu vode, te uvek u koferu, bisagama ili ručnoj torbi imajte flašicu ovog dragocenog napitka. Više od 70 odsto našeg tela čini upravo voda, pa je sasvim logično da je ona uvek prisutna u dovoljnoj količini. Kada organizam ima dovoljno tečnosti, bez problema transportuje hormone sreće. Voda, i to hladna, važna je za ublažavanje besa i agresije. Ako vode i drugih gradivnih materija nema u dovoljnoj količini, počeće da trpi centralni nervni sistem. Mozak se usredsređuje na to kako da preživi, a mi polako postajemo rasejani, konfuzni, blago depresivni, nezainteresovani… Unos tečnosti nas spasava od iscrpljenosti i blagog depresivnog raspoloženja.

Nemojte se prejesti pre duže vožnje, jer pun stomak vam neće stvoriti osećaj zadovoljstva na motoru. Naprotiv, više će vam se spavati, što može biti veoma opasno. Izbegavajte sve namirnice koje „naduvaju“ stomak, posebno mahunarke, pasulj, boraniju, grašak, pa i kupus.

Sva jela koja pozitivno utiču na rad mozga, dobra su i za stanje duha. Utiču na poboljšanje sposobnosti pamćenja, povećavaju otpornost na stres, što utiče na uspostavljanje unutrašnjeg mira. Za ishranu mozga važna je glukoza, odnosno šećer, stoga obavezno jedite voće. Ono osvežava, jer sadrži dosta vode, voćni šećeri stvaraju sitost, a vitamini obezbeđuju snagu, imunitet i izdržljivost.

Neka proteinska čokoladica vam, takođe, može zameniti neki obilan obrok.

Da li na motor sesti sit ili gladan?
Odgovor je jednostavan. Niti sit niti gladan. Dobro izbalansiran obrok koji će vam pružiti izdržljivost i obezbediti sigurnu vožnju je najbolje rešenje.

I pamet u glavu!

Ostavi komentar

Ostavi komentar