Posle veoma uzbudljivog prvog dana u Silverstonu, ni subota nas nije razočarala. Treći i četvrti trening su nam pokazali koliko su u stvari prvih nekoliko vozača blizu, ali nismo mogli ni da predpostavimo da će prvu dvojicu deliti 0.084s.

Inače, veoma neravna staza, Silverstone se može uporediti sa dve Američke trke, Argentinom i Austinom, dve najneravnije staze iz prvog dela sezone. Ipak, ove dve trke su imale totalno drugačije ishode. Marc Marquez je u Argentini krenuo silovito u pokušaju da povrati poene koje je ranije poklonio Mavericku Vinalesu, ali je izleteo sa staze dok je bio u vođstvu. Takođe treba naglasiti da je njegovu sudbinu na toj trci delio i njegov klupski kolega, Dani Pedrosa. Iz toga, možemo zaključiti da neravna Argentina nije odgovarala Hondi, za razliku od trke u Teksasu gde je Marquez još jednom pokazao da je Austin njegova trka i ostvario ubedljivu pobedu.

Niko ne sumnja u Marquezovu brzinu na Silverstonu, što je i pokazao tokom kvalifikacija, kada je odvezao prvi krug ikada ispod 2 minuta, tačnije 1:59.941. Sumnja se javlja kada se pogledaju rezultati Yamahinih fabričkih timova. Valentino Rossi je zauzeo drugu startnu poziciju sa samo 0.084s zaostatka za Marquezom. Kada se uzme u obzir izjava Mavericka Vinalesa gde je izjavio da Yamahi ne smeta neravna staza toliko i da mogu da se posvete traženju brzine umesto savladavanju neravnina, postavlja se pitanje, da li Rossi i Vinales mogu da izvrše dovoljan pritisak na Marqueza da ga nateraju da napravi grešku tokom trke.

Inače, Vinales se kvalifikovao za nedeljnu trku kao četvrti sa vremenom 2:00:341, iza domaćeg heroja, Cala Crutchlowa i osvajača pol pozicije od prošle godine, koji će ove godine startovati sa treće pozicije.

Jorge Lorenzo, najbrži vozač iz četvrtog slobodnog treninga, startovaće sa pete pozicije, ispred svog kolege iz Ducati tima, Andree Doviciosa. Dani Pedrosa je napravio naveći pomak u odnosu na petak, kada je dan završio na 17. poziciji. Pedrosa je zabeležio vreme od 2:00.578, nakon što se probio iz Q1, što ga stavlja na sedmu startnu poziciju. Treći startni red popunili su Johann Zarco i impresivni Aleix Espargaro na Aprilia Gresini mašini.

Jonas Folger, drugi vozač koji je napredovao iz Q1, takođe je uspeo da popravi svoje rezultate i u nedelju će startovati sa desete stratne pozicije, ispred Pola Espargara. Mlađi Espargaro, fabrički vozač KTM Racing tima, prošao je direktno u Q2, ali nije uspeo da napravi bolji rezultat od 2:01.378 jer je već početkom Q2 dela kvalifikacija izleteo sa staze. Top 12 popunio je još jedan Britanac, Scot Redding na svom Octo Pramac Ducatiju.

Trinaesta startna pozicija pripada novjliji na Suzukiju, Alexu Rinsu, koji je pokazao da ima dobar tempo za nedelju. Iza njega startovaće Alvaro Bautista, što će biti njegov 250 start u svetskom šampionatu. Andrea Ianonne zaključio je nabržih 15.

Trka MotoGP kategorije je na programu u nedelju u 16:30 po našem vremenu.

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“199″]

Ostavi komentar