Sena  godinama pravi sjajne Bluetooth slušalice i odlične prizmatične kamere. Ali njihova kaciga koja odstranjuje buku može biti nešto najbolje od njihove tehnologije do sada.

Nakon puno čekanja – i malo odugovlačenja usled plana  razvoja – Sena-ov plan za napad na tržište kaciga započeo je sa puštanjem Momentum asortimana kaciga na EICMA-u u Milanu.

Postoji pet verzija ove kacge i svaka nudi istu zaštitu sa DOT i ECE odobrenom EPS i fiberglass školjkom. Svaka verzije je drugačija od ostalih po različitim tehnologijama integrisanim u samu kacigu. Bluetooth konekcija sa 4 ili osam kanala, integrisana full HD kamera sa rezolucijom 1444p ili 1080p, ili sve ovo zajedno u jednoj kacigi.

Sa Momentumom, Sena je preuzela svoju vrhunsku tehnologiju kamera i integrisala je direktno u školjku. Sa savršeno postavljenim zvučnicima (pored vaših ušiju iza udobnog paddinga) i kontrolne dugmadi ugrađene sa stranu u  samu kacigu, vozači će dobiti sve pogodnosti 20S-FM radija, navigacije po sistemu od krivine do krivine,  audio i chat Intercom – ali sa dodatnim komforom i sposobnošću da razgovaraju sa grupom do osam drugih vozača u trajanju od 27 sati po jednom punjenju.
Ove vrlo zanimljive i inovativne kacige već su dostupne u prodaji po ceni od 469€

Za one koji voze sa manje prijatelja – ili samo žele da ustede – Momentum Lite omogućuje ćaskanje sa tri druga vozača u rasponu od oko 1,5km i dolaziće po nešto pristupacnijoj ceni od 419 €.

Zatim dolazi i Momentum Pro, koji za 619 € dolazi sa kompletnim funkcijama Momentuma, sa ugradjenom Sena Prism kamerom u sam vrh kacige. Ovo znači da ne samo da mozete da čujete, pozivate ili slušate muziku, već i snimite zvuk direktno na snimke snimljene kamerom QHD (1440p, 30fps) ili FHD (1080, 60fps). Savršen za sve motociklističke vlogere spremne da se upuste u akciju a takođe – pretpostavljamo – izuzetno korisne kada vam možda zatrebaju dokazi prilikom osiguranja.

Ali dve nove kacige se posebno izdvajaju. Dva modela koja koriste Seninu novu INC tehnologiju koja stvarno nudi ono što mislimo da će biti najveća potencijalna prednost – poništavanje buke bez potrebe za slušalicama ili čepićima za uši..

Koristeći ono što je u suštini ista tehnologija koju ćete dobiti od vrhunskih BOSE slušalica, Momentum INC (€ 619) i Momentum INC PRO (719 € sa dodatnom kamerom) analizira zvuk kroz četiri diskretno postavljena mikrofona oko kacige i prilagođava se u realnom vremenu poništavajuci štetne zvuke koji dopiru do vaših ušiju. U isto vreme, sve što bi trebalo da čujete, kao na primer rad motora, zvuke saobraćaja oko sebe, čućete.

Očigledno možete i isključiti ove zvučnike (ali zašto biste?), ali najbolja je opcija da se prebacite na ‘Ambient’ prekidač koji vam omogućava da čujete šta je izvan vaše kacige, dok još uvek koristite opcije unutar kacige. Da pojasnimo, možete čuti šta vam gospođa na benzinskoj stanici govori dok još uvek slusate svoju omiljenu muziku unutar kacige.

Ove kacige su svakako vrlo korisne i efektivne, ali kod nas na tržištu ih još uvek nema, tako da u koliko se odlučite za neki od ovih modela, moraćete da pređete koji kilometar više, do neke od EU država.

Ostavi komentar

Ostavi komentar