Više vam ne leži na glavi kako treba, ne miriše dobro, unutrašnjost je uništena, vizir je izgreban ili iskrivljen – ovo su neki od problema koji vas mogu zadesiti sa vašom kacigom. Ipak, uz malo truda i samokontrole sve ovo se može izbeći. Pokušajte da ispravite ovih 6 loših navika i bićete prijatno iznenađeni u koliko će dobrom stanju vaša kaciga biti nakon nekoliko godina korišćenja.

Nemojte kačiti kacigu na retrovizor

Kačenje kacige na retrovizor je vrlo učestala navika kod motociklista, a većina ne razmišlja o tome da je vrlo štetna po unutrašnjost kacige. Retrovizor pritiska određene tačke unutrašnjosti i time troši i uništava materijal. Kada je reč o zatvorenim (full face) kacigama, gornji deo unutrašnje postave će se iskidati već nakon godinu dana kao posledica kačenja kacige na retrovizor.

Ne ostavljajte rukavice u kacigi

Skoro svi ostavljamo rukavice u kacigi kada ih skinemo. To je skoro kao ritual među bajkerima koji nam dolazi instiktivno, između ostalog i kao bismo u svakom momentu znali gde smo ostavili svoju opremu. Nažalost, ovo je još jedna od navika koja šteti unutrašnjosti kacige. Rukavice su generalno prljave, prenose mnogo bakterija i uglavnom su znojave. Mešanje znoja sa glave i prljavog zboja sa rukavica nije preporučljivo. Unutršnjost će se vrlo brzo zaprljati,a kaciga će imati loš miris.

Ne nosite kacigu na ruci

Svi smo barem jednom stavili kacigu oko ruke i ako znamo da šteti kacigi. Unutrašnjost se proširuje, vizir se krivi, usmerivači vazduha se lome, dihtunzi se odlepljuju. Sve ovo se dešava zbog toga što nam je ponekad teško da pravilno odložimo kacigu i umesto toga je navučemo na ruku, najčešće preko jakne sa protektorima koja samo još više pogoršava situaciju.

Ne hvatajte kacigu za vizir

Možda vam deluje čudno, ali većini nam se desilo da smo barem nesvesno uhvatili svoju kacigu za vizir i tako je podigli ili premestili. Ovo oštećuje mehanizam vizira i sam vizir. Mehanizam će početi da popušta i vizir će vam padati pri najmanjim naletima vetra, a vizir, koji je od savitljivog materijala, će se trajno iskriviti i prestati da dihtuje, što dovodi do stvaranja neprijatnih zvukova prilikom vožnje.

Redovno provetravajte kacigu

Posle duge vožnje, posebno po toplom vremenu, ostavite kacigu okrenutu naopako, sa otvorenim vizirom. Ovako dozvoljavate unutrašnjosti da se osuši kako se ne bi zadržali neprijatni mirisi.

Nemojte koristiti sredstva za čišćenje unutrašnjosti

Većina modernih kaciga ima mogućnost skidanja i vađenja unutrašnjosti. Ako unutrašnjost može da se izvadi, može i da se opere. Proizvođači kaciga preporučuju povremeno pranje unutrašnjosti, najbolje ručno. Naravno, mnogo je lakše prosto naprskati unutrašnjost sprejom za čišćenje, ali to će samo očistiti spoljni sloj materijala, dok dubinska prljavština ostaje unutra.

Ne brišite vizir bilo čime

Najbolje je koristiti čiste, meke, pamučne krpe i čistu vodu. Za uporne bube i naslage postoje sredstva posebno dizajnirana da omekšaju te naslage pre brisanja, ili možete jednostavno iskoristiti sredstvo za pranje prozora. Nemojte žuljati ili koristiti grubi deo sunđera (da, ima i toga). Ostavite da se vizir dobro natopi i sve omekša, potom nekoliko puta pređite vlažnom krpom preko njega dok sve ne spadne. Za kraj, uglancajte ga čistom, suvom pamučnom krpom za bolju vidljivost.

Ostavi komentar

Ostavi komentar