Većina vas koji čitate ovaj tekst ste ili već kupovali polovan motor ili planirate da kupite. U ovom tekstu daćemo vam par smernica, šta je najbitnije proveriti prilikom kupovine polovnog motocikla i kako da primetite određene nedostatke.

  1. Da li je ukraden?

Ovo je scenario iz pakla. Potrošite nekoliko hiljada Eura na motocikl, i nekoliko meseci kasnije policija vam pokuca na vrata i kaže da su došli da zaplene ukraden motocikl. Na kraju, ostajete i bez motor i bez svojih para.

Ovo je situacija koju možete izbeći samo pažljivim pregledom. Budite veoma detaljni prilikom pregleda papirologije. Pregledajte saobracajnu dozvolu i po potrebi uporedite sa nekom drugom kako biste bili sigurni da nije plagijat. Proverite da li je vozilo registrovano na osobu sa kojom pregovarate i na adresu na kojoj se motor nalazi. Ako nije, pitajte zašto.

Na kraju, proverite brojeve motora i šasije. Ako deluje kao da su prepravljani ili da se deo broja ne vidi, vreme je da se okrenete i odete.

2. Da li je skinut sa osiguranja?

Zamislite da ste osoba bez mnogo morala. Slupali ste svoj motocikl toliko da ga vam je osiguranje dalo potpunu štetu. Šta ćete uraditi? Podići novac i ostaviti ostatak motocikla na nekom otpadu ili ćete ga popraviti koliko možete, srediti da izgleda koliko-toliko normalno i probati da ga „uvalite“ nekom novajliji preko oglasa?

Većina motocikala koji su otpisani kao totalna šteta, ostaju zapamćeni u osguravajućim društvima i oni nisu oduševljeni da ih vide na putu ponovo. Osim toga što ćete prilikom registracije imati problem sa osiguranjem (postoji mogućnost da vam traže račune za sve zamenjene delove), veoma je verovatno da je motor otpisan kao totalna šteta zbog nekog ozbiljnijeg kvara kao što je iskrivljen ili puknut ram, koji je kasnije ispravljan ili varen.

3. Šasija

Ram i zadnja viljuška vam mogu dosta toga reći o motoru. Ako je prešao više od 5-6000 kilometara, proverite ram i zadnju viljušku da li imaju sitne ogrebotine ili su negde zafarbani. Često se posle pada, zameni samo plastika i ostali sitni delovi koji su nastradali a ram se samo nespretno zafarba i prikrije. Takođe, probajte da podignete prednji točak sa zemlje (štenderom ili dizalicom) i proverite da li se korman lako okreće i da li možda vuče u jednu stranu više nego na drugu. Ovo će vam biti dobar pokazatelj da li je motor primio udarac od nared ili sa strane.

4. Potrošni materijal

Gume, lanac i lančanici, kočione pločice i ostali potrošni materijali će trpeti ozbiljnu potrošnju kada sednete na svoj novi motor i sa oduševljenjem prvih par dana ne budete silazili s njega, ali ne želite da, nedelju dana nakon što ste dali veliku količinu novca za motor, morate da počnete da menjate potrošne stvari. U svakom slučaju je dati malo više para za motor sa novim gumama i lancem i lančanicima, nego da uštedite 100-200 eura na motoru, a da kasnije morate da potrošite duplo više na sve što treba da se zameni.

Proverite prednju i zadnju gumu, da li su bile bušne pa popravljane ili čepovane, da li se vidi da su vožene po stazi (vide se plava boja na ivicama i parčići gume u obliku lopte na gumi). Možete i proveriti koliko još „mesa“ ima na kočionim pločicama tako što ćete čučnuti i pogledati od naped ili od nazad u čeljusti. Takođe, možete i pogledati na zadnjoj viljušci  da li je lanac zategnut do kraja ili je pri kraju i da li su zubi na zadnjem lančaniku istrošeni.

Proverite prednju i zadnju gumu, da li su bile bušne pa popravljane ili čepovane, da li se vidi da su vožene po stazi (vide se plava boja na ivicama i parčići gume u obliku lopte na gumi). Možete i proveriti koliko još „mesa“ ima na kočionim pločicama tako što ćete čučnuti i pogledati od naped ili od nazad u čeljusti. Takođe, možete i pogledati na zadnjoj viljušci  da li je lanac zategnut do kraja ili je pri kraju i da li su zubi na zadnjem lančaniku istrošeni.

5. Agregat

Pre nego što odete da pogledate motor, pitajte vlasnika da li može da vas dočeka hladan motor. Ovo vam je nalakše da proverite tako što ćete pipnuti cevi izduva i dekle kada stignete, pre paljenja. Ponekad „umoran“ agregat neće tako lako da upali kada je hladan, bez mnogo verglanja, a i kada upali moguće je da se čuje neki zvuk koji ne bi trebao, a koji nestane kada se motor ugreje. Ako je vlasnik ugrejao motor pre nego što ste došli, moguće je da istrošeni klipovi i karike, prave problem prilikom prvog paljenja, pogotovo ujutru, nakon dugo stajanja.

Upalite motor i pustite ga da malo radi, kako bi se ugrejao. Malo bele pare u početku ne bi trebalo da vas brine, ali plavi dim je već problem, jer najčešće predstavlja spaljeno ulje. Moderni motocikli rade veoma tiho i glatko, što znači da svaki zvuk koji deluje kao da ne bi trebao da se čuje (lanac bregaste ili kvačilo), stvarno ne bi trebao da se čuje. Takođe oslušnite i anlaser prilikom paljenja.

6. Rezervni ključ, servisna knjižica, alat

Obavezno proverite da li vlasnik ima rezervne ključeve za motor. Većina novijih motora ima imobiajzere sa mikročipom u ključu, koji se ne mogu zameniti. Ako izgubite jedini ključ koji dobijete, moraćete da menjate kompletan CDI, paljenje i bravu, što može da vas košta pravo malo bogastvo. Proverite da svi ključevi odgovarju svim bravama (kontakt brava, sedište i rezervoar). Pitajte vlasnika da li ima redovno overavanu servisnu knjižicu. Nakon isteka garantnog roka, ne mora biti overavana u ovlaštenom servisu ali samim tim da je bilo kako overavana, pokazuje da se o motoru brinulo i da je redovno održavan. Takođe, proverite da li uz motor ide i njegov fabrički alat. Možda vam deluje nebitno, ali kada se nađete pored puta bez šrafcigera kako biste otvorili kutiju sa osiguračima, predomislićete se.

7. Šteta od pada

Većina kozmetičke štete kako što su oštećene plastike, ulubljen rezervoar i ogrebani krajevi kormana su prilino očigledni. Ali ova vrsta štete se i lako popravlja i prikriva, tako da morate pogledati na manje primetnim mestima, ako što su izgrebani krajevi prednjih vila, oštećen deo agregata ispod plastike, različite šrafofe itd. Takođe proverite da li ima oštećenja ili popravki na ramu, zadnjoj viljušci i felnama.

8. Da li je korišten za trke ili stunt?

Motocikl koji je živeo težak život, većinom na jednom točku, veoma lako može da se sredi i „našminka“ kako bi sakrio svoje pravo stanje, ali znaci ovakvog korišćenja mogu se videti. Ako su plastike ofarbane skroz u crno ili u neku drugu boju ili ima postavljene crash padove ili crash bar koju farbani ili imaju tragove padova, lako možete zaključiti kako je ovaj motocikl tretiran. Da li ima postavljene fuzastere za suvozača? Da li su vozački fuzasteri i krajevi kormana izderani? Takođe, pre nego što odete da pogledate motor, proverite da li se taj model, te godine, proizvodio u boji u kojoj je motocikl koji idete da pogledate.

Proverite da li su prekidači za paljenje i isključivanje na svom mestu. Ako na motoru postoje dodatni rukohvati za suvozača kao što se mogu videti na većini stunt motocikala, neka vam to bude znak da odšetate i nastavite potragu za svojim sledećim motociklom.

Motocikli koji su prethodno korišteni za trke, su veoma lako prepoznatljivi onome ko zna gde da gleda. Vlasnik je verovatno skinuo ulične oklope i farove, sa veoma malo pređenih kilometara, i kad ih vrati nazad na motocikl, izgledaće kao nove.Proverite da li se vide rupe na šrafovima kočionih klešta i na šrafovima za ulje. Ovo su veoma jasni znaci da je motocikl korišten na stazi.

Bitno je naglasiti da su motori sa staze često i bolje održavani od uličnih motora, ali da su skoro sasvim sigurno pretrpeli nekoliko udaraca, većih ili manjih. Ako uočite da je motor korišten na stazi ali da je generalno u dobrom stanju, možda ne bi bilo loše da još jednom razmislite, i ako vlasnik spusti cenu, date ovakvom motociklu još jednu šansu, jer je vrlo moguće da kupite odličan motor po nižoj ceni nego inače.

9. Dodatna opreme

Većina vlasnika će skinuti dodatnu opremu sa motocikla kako bi kasnije uzeli koji dinar više prodajom opreme posebno. Veoma je bitno da pitate vlasnika da li poseduje nešto do dodatne opreme za motocikl koji želite da kupite. Aftermarket auspuh, poklopac sedišta, povišeni vizir… Ovo su samo neki od delova koje bi mogli da ubacite u pregovore za cenu. Ovim putem, sva ova dodatna oprema bi trebala da vas izađe jeftinije, ako se kupuje uz motor.

Takođe, ponesite ištampan oglas, kako biste uporedili slike i opis iz oglasa sa pravim stanjem motora i oprememom koja ide uz njega. Ponekad, vlasnici u oglasu napišu da se motor prodaje sa Akrapovič izduvom i Power Commanderom, a na kraju ih zamene za standardne delove.

Ako je motor već opremljen aftermarket delovima i dodatnom opremom, tražite da vam vlasnik da originalne delove, za slučaj da vam zatreba nešto za rezervu.

10. Probna vožnja

Budite sigurni da pre nego što odete da vidite motor, dogovorite i probnu vožnju. Ali budite sigurni da će većina vlasnika tražiti nešto kao osiguranje. Povedite nekoga sa sobom ko bi ostao sa vlasnikom dok vi probate motor ili budite spremni da ostavite ključeve od svog auta. Ovo je potpuno razuman zahev, jer i da neko želi da proba vaš motocikl, zatražili biste mu neki vid osiguranja, kako se ne bi samo odvezao na vašem motociklu i više se nikad pojavio.

Kada krenete na test vožnju, proverite nekoliko osnovnih stvari. Da li menjač radi glatko? Da li motor radi normalno i vuče bez trzaja na svim obrtajima? Da li kvačilo proklizava ili menjač lupa prilikom promene brzina? Dodajte pun gas dok ste u visokom stepenu prenosa kako biste proverili da li kvačilo proklizava. Ako diže obrtaje odmah, a ne ubrzava u skladu sa brojem obrataja, postoji neki problem sa kvačilom.

Prverite i kočnice pažljivo. Da li poluga pulsira ili trese prilikom kočenja, što ukazuje na krive diskove. Da li kočnice cvile ili je osećaj sunđerast? Ovo nisu sve razlozi da istog momenta odustanete od trgovine, ali su razlog za pregovor oko cene.

Ostavi komentar

Ostavi komentar