Prema rečima naših kolega koji imaju privilegiju da prisustvuju svakoj trci MotoGP šampionata, Valentino Rossi je po pravilu vozač koji svoj radni dan završava uvek poslednji. Dok ostali vozači večeraju, ili odmaraju u svojim prikolicama, Rossi je i dalje u svom kombinezonu i zajedno sa svojim timom radi na svom motociklu. Izuzetak nije bio ni u Japanu.

I u petak i u subotu uveče, Rossi je radio na svojoj Yamahi M1 do kasno uveče i pripremao se da u nedelju iskoristi što je više moguće iz svog motocikla. Nažalost, to mu je donelo tek četvrtu poziciju, i to samo zato što su Andrea Iannone i Andrea Dovizioso, dva vozača koja su bila brža od njega, izletela sa staze. S druge strane, još jednom je Rossi bio najbrža Yamaha u trci, i njegov neprekidan i neumoran rad na motociklu se donekle isplatio.

U nedelju, posle trke, vozači nakon svih obaveza sa medijima odlaze na debrifing sa tehničkim timom gde se uglavnom govori o protekloj trci, ali i o pripremama za narednu. Rossi je iz Yamahinih kancelarija u nedelju izašao kada je već pao mrak, više od dva sata nakon što je ušao. Ovaj sastanak je bio dug, ali to ne znači i da je bio produktivan:

„Tokom ovih sastanak, ja uporno ponavljam istu stvar. Mogao bih da snimim šta imam da kažem i stavim svoju sliku na sto umesto što idem lično“ našalio se Doktor.

Četvro mesto u Japanu, postignuto uz dosta sreće, samo je potvrda da je trka u Tajlandu bila samo dobra kombinacija vremenskih uslova i Michelinovih pneumatika koji su tog vikenda odgovarali Yamahi malo više nego ostalim proizvođačima. Čak i uz tu prednost, Vinales i Rossi nisu mogli da se bore za prve dve pozicije protiv Marqueza i Doviziosa. U Japanu je Zarco završio na 6. mestu, a Vinales na 7. Da su Dovizioso i Iannone završili trku, Yamahe bi bile na šestom, osmom i devetom mestu. Ni blizu aspiracija koje bi trebao da ima jedan šampionski tim kao što je Yamaha, sa dva vrhunska vozača u svojim redovima.

„Završili smo onako kako smo i očekivali, ovo je naš trenutni potencijal. To ne znači da sam ja zadovoljan trenutnom situacijom, posebno jer smo tokom jutarnjeg zagrevanja napravili mali korak u napred i trku sam započeo optimistično, sa nadom da ću moći da se borim za podijum“ priznao je Valentino. Međutim, ova nada se ispostavila kao lažna.

„Suzukiji i Crutchlow su bili previše brzi za mene. Na kraju, dva vozača ispred mene su izletela i uspeo sam na kraju da prikupim bitne bodove za šampionat. Jedina svetla stvar je što sam tokom cele trke uspevao da održim brz tempo, ali nije u pitanju pozicija, već razlika u odnosu na pobednika“.

Na kraju trke, Valentino je korz cilj prošao četvrti, ali sa 6 sekundi zaostatka u odnosu na Marqueza, i to uz činjenicu da je Španac u poslednjem krugu značajno usporio nakon što je dobio informaciju da je Dovizioso izleteo.

„Nismo bili konkurentni kao tokom trke u Tajlandu i ja sam šefovima Yamahe rekao upravo to, jer je vrlo bitno da shvate kakva je trenutna situacija. Jasno mi je da je vrlo teško napredovati i da je nivo konkurencije vrlo visok, ali to je MotoGP“.

MotoGP nikada nije bio konkurentniji i to se odnosi na sve ostale proizvođače. Najbolji primer je Suzuki koji je prošle godine napravio veliku grešku sa agregatom na početku sezone, zbog čega su tokom cele prošle sezone bili sporiji od Ducatija, Honde, pa i Yamahe. Ove godine je situacija drugačija i Suzuki je očigledno napravio korak u napred, dok je Yamaha ostala da tapka u mestu, možda čak i napravila korak u nazad sa pogrešnim agregatom za ovu godinu.

Jedna stvar koja Rossiju ide u korist je njegova lična konstantost i upravo zbog toga je uspeo da se zadrži na trećoj poziciji u šampionatu, sa samo 9 bodova zaostatka u odnosu na Doviziosa, ali Doktor nije preterano samouveren da će moći da se bori za drugu poziciju u šampionatu do kraja godine:

„Ne očekujem da u Australiji bude puno drugačije ali Phillip Island je čudna staza, koju ja lično volim i koja odgovara Yamahi, i nadam se da ću moći tamo da budem konkurentan“.

Uz sve probleme koje ima sa Yamahom, Valentino nije zaboravio da Marquezu čestita na osvajanju pete MotoGP titule: „Zaslužio je titulu ove godine. Bio je najbrži i najkonstantiji vozač tokom cele sezone“.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar