Valentino Rossi je nakon trke u Teksasu izjavio da je siguran da će moći da se bori za šampionsku titulu ove godine, i to čistom konstantnošću.

Legendarni Italijan ubeđen je da će moći da se bori za titulu ove godine ukoliko uspe da nastavi da gradi formu kao i prethodnih godina. Podsetimo se, Rossi je 2014, 2015, i 2016. godine završavao godinu kao drugoplasirani u šampionatu, a prethodne dve godine je pored problema sa Yamahom pokazao zavidno konstante rezultate i uglavnom e uspevao da pobedi svog značajno mlađeg klupskog kolegu. Ove godine, Rossi je već zabeležio dva druga mesta i peto mesto u Qataru, gde je za pobednikom zaostao samo 0.6 sekundi. Sve ovo govori u prilog Rossjevoj izjavi i njegovim nadama.

Međutim, ne smemo zaboraviti ni da je Rossi i prethodnu sezonu započeo fantastično, i u Evropu stigao kao vodeći u šampionatu, ali je kasnije izgubio formu, a samim tim i mogućnost da se bori za titulu do kraja godine. Ključ uspeha je, prema njegovim rečima, u unapređenjima motocikla koje će Yamaha obezbediti tokom sezone:

„Još uvek je rano da bi mogli da kažemo šta će se dešavati, ali jasno je da ima ozitivnih stvari. Prošle godine nisam imao dve druge pozicije ovako rano u sezoni. S druge strane, mnogo toga zavisi od tog šta će se dešavati tokom sezone. MotoGP je u smislu razvoja vrlo sličan Formuli 1 sada. Svi razvijaju svoje motocikle konstantno“.

„Prošle godin, nakon trke u Austinu, bio sam prvi u šampionatu, ali kada smo se vratili u Evropu,  Honda i Ducati su dobili izmene i unapređenja, ostatak sezone je bio katastrofa. Moramo da se borimo za bodove sada, ali taođe moramo i da nastavimo da guramo i forsiramo Yamahu da nastavi da radi na motociklu i da nastavi da ga unapređuje. Uglavnom svi naprave veliki korak u napred tokom drugog dela sezone, i mi moramo da ih ispratimo kako bi ostali konkurentni, ali takođe moramo i da nastavimo sa dobrim rezultatima iz prvih nekoliko trka“.

Dobra vest za Rossija je to što je Yamahin šef tima, Massimo Meregalli, izjavio da iz fabrike mogu očekivti još mnogo toga, jer je Yamaha ove godine napravila odličnu osnovu za motocikl, koja je mnogo bolja od one iz prethodne godine.

„Kada stignemo u Jerez, dobićemo neka unapređenja, ali po meni, i ono što smo uradili do sada je odlično. I prošle godine smo imali dobre rezultate u prvih nekoliko trka, pa su stvari počele da idu na gore u Jerezu. Ove godine, Jerez će biti dokaz toga šta smo sve postigli do sada i ja sam optimističan“ dodao je Rossi.

„Prethodnih godina, svaka trka je zahtevala drugačiju početnu tačno što se podešavanja tiče i menjali smo mnogo stvari tokom vikenda. Za sada, ovogodišnja osnova je odlična i možemo da se posvetimo finom podešavanju kako bi pronašli što bolji osećaj na motoru. Naravno, voleli bismo da imamo više snage, ali to e vrlo teško postići kada je agregat zatvoren i ne možemo da pravimo izmene, ali pokušaćemo da iskoristimo to što imamo i da unapredimo ubrzanje koliko god je to moguće. Za sada, možemo samo da sedimo i čekamo da vidimo šta će se desiti u Jerezu“ zaključio je Rossi.

Ostavi komentar