Nakon vrlo turbulentne trke, prepune incidenada, od kojih je onaj između Marca Marqueza i Valentina Rossija privukao najviše pažnje, ova dva vozača dali su izjave novinarima i rekle svoju verziju događaja na stazi.

Valentino Rossi je na pitanje da li je fizički dobro i kakav je njegov odnos sa Marquezom nakon ovog, odgovorio: „Odnos sa Marquezom je najmanji problem. Srećom ja sam fizički ok. Naš najveći problem je Marquez koji uništava naš sport svojim ponašanjem na stazi. On ni malo ne poštuje svoje rivale. Pojedinačni incidenti mogu da se dogode i to je sasvim razumljivo, jer su trke u pitanju, ali ovo što on radi je namerno. U petak ujutru je imao situaciju sa Vinalesom, potom sa Doviziosom, a danas samnom i sa Aleixom. Vrlo je jasno da on to sve namerno radi. Možete videti po tome kako je namestio motor i postavio nogu. Jasno je da je proračunao kako da on ne padne ali da izazove da ja padnem, ili se bar nadao da će to postići. Kako on vozi, je vrlo opasan način trkanja i kada bi svi vozači tako pristupali trkama vrlo bi se loše završilo jer je ovo veoma opasan sport gde se vozi uveliko preko 300km/h“.

„Nadam se da će Mike Web i direkcija trke uraditi nešto po ovom pitanju, jer na njima je velika odgovornost da spreče Marqueza da ovako vozi i u budućnosti. Samo ove godine imao je incident u prvoj krivini u Qataru i kontakt sa Zarcom, potom i situaciju sa Doviziosom, ovde situacije sa Vinalesom, Espargarom i samnom“.

„Ako pogledate snimak, videćete da je ušao u krivinu 20km/h brže nego normalno i nije bilo šanse da uspe da prođe kroz krivinu. To je prosto on, i takav je u poslednjih 15 trka, ali ove sezone je još gore. Pokušava da zaplaši rivale, izbaci ih sa staze. Ja sam uplašen kada sam na stazi sa njim, i uplašio sam se danas kada sam video da je iza mene, jer sam znao na šta je spreman i da je vrlo opasan. Sada ostaje na direkciji trke da odredi kaznu za ovakvo ponašanje“

„Jasno je da svi mi želimo da budemo brzi, da damo svoj maksimum i budemo na granici, ali on je danas bio daleko preko granice“ završio je Italijan.

Marc Marquez održao je posebnu konferenciju za novinare gde je pokušao da objasni svoje postupke i svoje mišljenje o današnjim dešavanjima na stazi: „Kao prvo, današnja trka je bila vrlo teška. Od početka i situacije sa startom. To što mi se desilo, što mi se ugasio motor, mi se inače nikada ne događa i nisam znao šta bih trebao da radim. Znam da ako je motor ugašen da moram da siđem sa piste u boks, ali ja sam uspeo da upalim motor. Potom, kada mi je prišao sudija, pitao sam ga da li da idem u boks ili nazad na start, on nije u momentu znao. Video sam da se ostali redari sklanjaju a jedan mi je dao znak prstom ka gore i ja sam to shvatio da mogu da se vratim na startnu poziciju. Kada sam nekoliko krugova kasnije video da treba da odradim kaznu prolaska kroz boks, nije mi bilo jasno zašto, kada mi je sudija rekao da je ok da se vratim na start“.

„Naravno ,nakon odrađene kazne, počeo sam da forsiram kako bih nadoknadio izgubljeno vreme i tu sam napravio verovatno svoju najveću grešku tokom trke, i to sa Aleixom Espargarom. Nisam shvatio koliko je daleko i koliko sam brži i nisam dobro procenio situaciju. Pokušao sam da izbegnem kontakt ali nisam uspeo i odmah nakon sam mu se izvinuo. Za svaki slučaj, propustio sam dve pozicije i jer sam znao da sam pogrešio i da mi sledi kazna“.

„Sa druge strane, u situaciji sa Valentinom, smatram da nisam uradio ništa preterano nenormalno. Vrlo je bitno da znate da je stanje staze bilo loše i da su neki delovi bili i dalje vlažni. Ja sam pri kočenju naleteo na jedan od tih vlažnih delova i prednji točak mi je zablokirao tako da sam morao da na momenat pustim kočnicu, što je izazvalo da udarim u njega. Nažalost on je pao i ja sam pokušao da mu se izvinim. Pogledajte današnju situaciju Zarca i Pedrose, Petruccia i Aleixa i shvatićete da su danas bili vrlo teški uslovi na stazi. Ali nije bitno, ja sam dao svojih 100% i tuđi komentari i mišljenja me ne zanimaju jer ja znam šta se desilo“.

„Priznajem bilo je nekoliko grešaka sa moje strane koje sam prepoznao, ali i bilo je grešaka direkcije trke u vezi mene. Bitno je da sam ja prepoznao svoje greške i da ću pokušati da ih ispravim u budućnosti. Srećan sam što sam u trci imao odličan tempo i mogu samo da kažem da sam dao svojih 100%“.

„Vrlo sam razočaran što Valentino misli da sam ga namerno ciljao. Meni nikada u karijeri nije bio cilj da bilo koga srušim sa motora. Ja uvek pokušavam da izbegnem kontakt, ukoliko je moguće. Obilaženja su nekad vrlo blizu, nekad su čistija, to je trkanje. Situacija sa Valentinom je bila greška, tj. posledica uslova na stazi jer sam naišao na vlažan deo staze. To što je rekao o meni i mojoj karijeri nije u pravu“ završio je svoje izlaganje Marquez.

Direkcija trke još uvek nije izašla sa zvaničnim stavom u vezi cele situacije, ali moramo priznati da nas cela ova drama podseća na dešavanja iz 2016. godine u kojima su glavni akteri takođe bili Marquez i Rossi i koja je dovela do raskola između dvojice vozača.

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#241c7f“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar