Trka u Maleziji je bila konačna potvrda da je Yamaha na pravom putu ka tome da se vrati u sam vrh MotoGP šampionata. Takođe, Valentino Rossi je potvrdio i sebi i svima ostalima da u Doktoru i dalje ima brzine.

9 titula šampiona, 115 pobeda, 65 podijuma pored ovih pobeda… Brojke dovoljno govore o tome kakav je vozač u pitanju, i da nema sumnje da Valentino Rossi u sebi i dalje ima volje i snage da pokuša da osvoji dugo očekivanu desetu titulu.

Ovom uspehu je najbliže stigao 2015. godine, kada je u poslednjoj trci u Valensiji dobio kaznu nakon okršaja sa Marcom Marquezom u Maleziji. Posle toga usledila je revolucija u MotoGP pravilniku sa Michelin gumama i Magneti Marelli CDI jedinicom, što je dodatno povećalo konkurentnost svih timova i proizvođača u šampionatu, što svakako nije pomoglo Doktorovim naporima. Međutim, Rossi nikada nije odustao od svog cilja, a sada deluje odlučniji nego ikada.

O tome koliko je Rossi napredovao i prilagodio se novim pravilima i uslovima u svojoj garaži govori i Tweet koji je postavio Jorge Lorenzo nakon trke u Maleziji: „Izuzev pada, nikada nisam video Rossija toliko konstantnog. Više od 10 krugova u samo jednoj desetinki sekunde na najtoplijoj i najdužoj stazi su me impresionirali. I neki su govorili da počinje da oseća svoje godine…“

Uskoro 40-godišnji Rossi deluje spremno i inspirisano kao nikada pre. Što se tiče godina i fizičke pripremljenosti, interesantno je da je Rossi nakon jedne od trka ove godine izjavio da se posle 23 kruga trke oseća odlično i da veruje da bi mogao bez problema još 5 krugova da odveze u istom ritmu. Sve ovo je vrlo impresivno, posebno kada se uzme u obzir da Rossi redovno pobeđuje vozače koji su od njega mlađi i po 15 godina.

Međutim, za osvajanje MotoGP šampionata nije potrebna samo želja, brzina i fizička priprema. Potreban je brz i konkurentan motor, što Yamaha u prethodne dve godine nije bila. U poslednjih nekoliko trka, počeli su da se pojavljuju znaci da je njihov neprekidan rad počeo da daje rezultate. Pobeda Vinalesa u Australiji i vođstvo Rossija skoro celu trku u Maleziji su dokaz da je Yamaha blizu samog vrha i prema rečima Rossija i Vinalesa, ostaje im da to prenesu na svaki vikend, a ne samo na određene staze koje im odgovaraju.  Kako bi to osigurali, Yamaha je za sledeću godinu regrutovala Jonasa Folgera kao test vozača. Ovaj potez je bitan jer je Folger sposoban da pravi brze krugove, u ritmu Rossija i Vinalesa, i jer nije u pitanju bivši vozač koji je izgubio osećaj za MotoGP trke.

Rossi je povodom sledeće sezone izjavio da je vrlo optimističan i da, ukoliko Yamaha nastavi da se razvija u pravom smeru, smatra da će moći da konkuriše Marquezu i Doviziosu za titulu šampiona. Naravno, tu je u njegov klupski kolega, Maverick Vinales, i Jorge Lorenzo koji prelazi u Repsol Honda tim naredne sezone, što ni malo ne olakšava zadatak legendarnom Italijanu. U svakom slučaju, ne smemo zaboraviti da su Yamaha i Rossi zajedno osvojili 4 titule u najjačoj kategoriji i da je to kombinacija koja je dokazano šampionska.

Da li će legendarni Italijan sledeće godine biti dovoljno brz i konstantan da konkuriše Marcu Marquezu na svim trkama, ostaje nam da sačekamo i vidimo, ali prve znake ćemo videti već 20. i 21. novembra na prvom predsezonskom testu za 2019. godinu, u Valensiji, odmah nakon kraja ovogodišnje trkačke sezone.

Poslednja trka ovogodišnjeg MotoGP šampionata vozi se ovog vikenda u Valensiji sa početkom u petak u 09:00 kada Moto3 klasa vozi prve treninge, a MotoGP vozači na stazu izlaze u 09:55 za svoj prvi nezvanični trening. Rezultate i izveštaje sa treninga, kvalifikacija i trka možete pratiti na dvatocka.com.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar