Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi rekao je da nije pomislio na povlačenje posle incidenta koji se desio na Velikoj nagradi Austrije i da će definitivno ostati u Moto GP šampionatu i naredne godine.

Prošlonedeljnu trku obeležio je incident u kojem je Žoan Zarko napravio grešku, Franko Morbideli udario u njega, a njihovi motori su za milimetre promašili Rosija i njegovog timskog kolegu iz Jamahe Maverika Vinjalesa.

„I kada završim sa Moto GP šampionatu baviću se nečim opasnim. A posle toga ću se povući na svoju farmu sa konjima. Kada ste vozač, uvek postoji rizik. Nisam se predomislio i želim da nastavim“, naglasio je Rosi.

’Doktor’ je istakao da staza „Red Bul ring“ mora da se promeni, ali i trkačka direkcija mora drugačije da pristupa analizi incidenata i odmah posle trke razgovara sa vozačima, ne da čeka četiri dana kao što se desilo posle nedeljne trke.

„Staza je opasna jer ima tri-četiri pravca na kojima dostižete 300 km/h, a najopasnija staza je treća krivina, što je šteta jer je volim. Vidim da su odradili neke izmene, što je dobro, za Zarkov motor bi bilo dobro, ali ne i za Morbidelijev jer je on bio na asfaltu. Mora da se promeni konfiguracija te krivine, nisam siguran kako, ali pričaćemo o tome. Svakako nije lako nikad promeniti stazu, mora da se odradi veliki posao, da se promeni izgled krivine, što nije nemoguće, ali mi tražimo to iako znamo da će mnogo koštati“, istakao je Rosi i dodao, „Što se tiče incidenata, direkcija trke mora da razgovara sa vozačima odmah posle trke, ne da se čeka nedelju dana. Znam da imaju mnogo posla, već je u Moto3 situacija bila opasna i van kontrole, a u Moto2 smo videli veliki broj kontakata na pravcima, što je opasno. Odluke moraju da se donesu bez pritiska spolja, najviše zbog bezbednosti svih vozača. I moraju da budu strogi“.

Mnogima je posle nedeljne trke zasmetalo to što je tokom prenosa mnogo puta pušten snimak incidenta, a Rosi u tome ne vidi ništa sporno.

„Dobro je videti snimak i realnost, ne možemo da zaboravimo da je naš sport opasan. Vozači moraju da se trkaju agreisno, ali u glavi mora da im bude da nešto može da se desi“, naglasio je ’Doktor’.

Vozače sada čeka još jedna trka u Špilbergu, ali za Veliku nagradu Štajerske, a za kraljevsku klasu biće to 900. trka u istoriji. Rosi ih je do sada vozio 314 u najjačoj klasi.

„Sa jedne strane sam ponosan na to, a sa druge tužan jer sam mator. Čudno mi je da sam u Moto GP šampionatu od 2002. godine, ali to je dobar broj“, naglasio je Rosi, „Ovde nam je teško, mučimo se, ritam nam nije fantastičan, nije ni za podijum. Prošle nedelje nisam bio loš u drugom delu trke, mogao sam da budem konstantan, da održim pristojan ritam. Čudno je  imati drugu trku na istoij stazi, imamo mnogo podataka i verujem da možemo bolje da započnemo trkački vikend“.

Autor: Jelena Trajković; Izvor: N1

Ostavi komentar