Prvo na šta pomislimo kada čujemo reč Honda su automobili i motocikli, ali ova kompanija se bavi proizvodnjom i električnih generatora, robota, mlaznih motora… Ipak početna delatnost Honde bila je upravo proizvodnja motocikala.

D type iz 1949. (Foto: Honda promo)

Soičiro Honda, osnivač kompanije, rano se zainteresovao za mehaniku, pa je već sa 15 godina dobio posao šegrta u jednoj automehaničarskoj radionici.

Nakon što je napredovao i usavršio svoje znanje, otvorio je sopstvenu automehaničarsku radionicu, a u slobodno vreme pripremao je automobile za trke. Poznato je da je na trci u Japanu 1936. godine upravo njegov automobil postavio rekord po prosečnoj brzini koja je iznosila 160 km/h.

Već naredne godine, Honda menja delatnost i otvara svoju fabriku za proizvodnju karika za klipove. U početku, dosta je sarađivao sa Toyotom i sa vojskom. Nažalost, bombardovanje Japana tokom Drugog svetskog rata i zemljotres nakon toga potpuno su uništili njegovu fabriku.

E type iz 1951. (Foto: Honda promo)

Ipak, 1946. godine je osnovao Hondin „Tehnički institut“, koji i predstavlja početak kompanije koju danas poznajemo, ali i početak proizvodnje motocikala.

Prvo se bavio ugrađivanjem dvotaktnih agregata od 50cc na bicikle, a onda se 1949. pojavio „D tip“ agregata – dvotaktni agregat od 98 cc koji je isporučivao 3 KS pri 5.000 obrtaja. Startovanje motora ovog dvotočkaša, čija je šasija bila izrađena od presovanog čelika, vršeno je preko “kick-startera“.

Prvi serijski proizvođen, bio je model Dream „D Tipa“ koji je debitovao sa dvotaktnim jednocilindričnim agregatom sa vazdušnim hlađenjem zapremine 98 cc. U masovnu proizvodnju ušao je 1949. a sklapan je u fabrici Noguchi.

Ubrzo Saiciro Honda počinje saradnju sa Takeo Fudžisavom, koji je pre svega bio zadužen za vođenje poslova. Hondina želja je bila da on sam se bavi razvojem.

F Type Cub iz 1952. (Foto: Honda promo)

Godine 1951. Honda razvija „E tip“ koji je imao zapreminu 150 cc i bio prvi motocikl sa četvorotaktnim agregatom.

Posedovao je dvostepeni menjač, a samo pola godine nakon ulaska na tržište ovaj motocikl dostigao je prodaju od 500 komada mesečno, da bi nakon svega 3 godine na godišnjem nivou njegova prodaja iznosila 32.000 jedinica.

Upravo zahvaljujući ovom modelu Honda je izbila na sam vrh među proizvođačima u Japanu.

Trka u Sao Paolu iz 1954. (Foto: Honda promo)

Nakon „E tipa“ usledio je „F tip cub“. Ovim modelom počinje Hondina prekookeanska ekspanzija. Prvo je izvožen na Tajvan, a zatim na Filipine.

„F tip“ je u stvari bio bicikl sa dvotaktnim motorom smeštenim sa leve strane, a isporučivao je 1 KS. Bio je karakterističan po svom belom rezervoaru.

Ovaj model postavio je nove rekorde u prodaji. Do decembra 1952. isporučeno je 9.000 primeraka.

Zahvaljujući dobroj prodaji Honda je stekao uslove da napravi novi Istraživacko-tehnološki centar i nove proizvodne pogone.

Juno K tip iz 1954. (Foto: Honda promo)

Godine 1954. Honda je učestvovala u prvoj trci održanoj u Sao Paolu i zauzela 13. poziciju.

Te iste godine predstavljen je i prvi skuter „Juno K tip“. Bio je to najnapredniji skuter tog doba i prvi sa velikim vetrobranom opremljenim pokazivačima pravca.

Super Cub iz 1958. (Foto: Honda promo)

Nakon velikog uspeha i izbijanja na vodeću poziciju u Japanu, Honda i Fudžisava odlučili su da se okušaju i u Sjedinjenim Američkim Državama, za potrebe čijeg tržišta napravljen je model „Super Cub“.

Ovaj model je predstavljen 1958. i bio opremljen inovativnim agregatom visokih performansi. Četvorotaktni agregat sa 50 cc jedinstvenog dizajna, isporučivao je 4,5 KS i dostizao maksimalnu brzinu od 69 km/h.

Na američkom tržištu koje je bilo zasićeno skupim motociklima velike radne zapremine, koji su se često kvarili, predstavljao je praktičnu novinu. Bio je lak za vožnju, te su često na reklamama žene bile prikazivane kako ga voze.

Važno je pomenuti da je uspeh Honda motocikala dolazio delom i zbog odličnog sistema distribucije. U Sjedinjenim Američkim Državama, ali pre toga u Japanu, Honda i Fudžisava razvili su sistem prevoza motocikala kamionima direktno do prodajnih mesta.

Neretko su se motocikli kao što je „Super Cub“ mogli kupiti i u lokalnom supermarketu.

Još jedna interesantna činjenica u vezi sa ovim modelom je ta da se on i danas proizvodi u svojoj savremenoj verziji. Jubilarni 100-milioniti primerak proizveden je 2017. godine.

Trka Isle of Man TT 1959. (Foto: Honda promo)

Godine 1959. Honda učestvuje je prestižnoj trci „Isle of Man TT“ sa svoja 4 motocikla i osvaja 6, 7, 8 i 11. mesto, ali i titulu konstruktora.

Naredne godine 1960. Honda je učestvovala na svetskom GP prvenstvu u klasama 125 i 250 cc i zabeležila trijumfe u obe klase.

U Španiji je u klasi od 125 cc Tom Filips ostvario pobedu, a u Nemačkoj u trci klase od 250 cc Kunimitsu Takahaši. Ovim je on postao i prvi vozač Japanac koji je ikada pobedio na trci.

Majk Hejlvud na trci iz 1961. (Foto: Honda promo)

I naredne 1961. godine, Honda je odnela pobede u obe klase. Vozio je Majk Hejlvud.

Fabrika u Belgiji počela je sa radom 1963. (Foto: Honda promo)

Iste godine Eddy Lejeune odneo je prvu od tri uzastopne pobede na takmičenjima i to sa Honda četvorotaktnom RTL mašinom čiji je razvitak počeo još 1974.

Honda je tokom ovog perioda 5 puta dobila i nagradu za proizvođača.

VF750F Interceptor predstavljen je 1983. godine sa V4 motorom sa vodenim hlađenjem. Imao je zapreminu od 748 cc i isporučivao 86 KS pri 10.000 obrtaja.

Ovaj model nastao je na bazi VF750C i VF750S iz 1982. godine ali ga je od prethodnih modela razlikovalo što je imao lanac umesto kardana, a imao je i petostepeni menjač.

Proizvođen je do 1985.

Naredne godine 1986. kreće proizvodnja VFR750F, pravog trkačkog motocikla koji se našao u slobodnoj prodaji. Maksimalnu snagu od 106 KS dostizao je na 10.500 obrtaja i imao šestostepeni menjač.

Ova verzija poslužila je kao baza za sve naredne VFR modele koji su se proizvodili do 1997.

Godine 1987. proizvodnja motocikala dostiže 50 miliona i Honda postaje prva fabrika na svetu koja je to uspela.

Africa Twin (Foto: Honda promo)

Proizvodnja motocikala bila je u ekspanziji, te na Tajvanu proizvodnja započinje 1961. godine, a prva fabrika u Evropi, otvara se u Belgiji 1963.godine.

Zahvaljujući dobrom poslovanju kompanije, Honda je dobio priliku da se oproba i u proizvodnji automobila. Njegov cilj je bio da konstruiše pouzdan, jeftin i ekonomičan model.

Nakon kamioneta, koji je zapravo prvi četvorotočkaš, 1963. napravljen je S500, prvi Honda automobil, ali o tome više u nekoj narednoj priči.

CB750 Four – četvorocilindrični agregat od 750 cc (Foto: Honda promo)

Što se tiče američkog tržišta, model CB450 nije doživeo veliki uspeh, Amerikanci su želeli snažniji motocikl, te se Honda odlučila da konstruiše četvorocilindricni agregat od 750 cc CB750 Four koji će kasnije poslužiti kao uzor svim proizvođačima.

Imao je vazdušno hlađenje, isporučivao je 68 KS pri 8.500 obrtaja, o odlikovao se i veoma moćnim izgledom. Ponuđen je u SAD po ceni od 1.495 $, dok su se slični konkurentni modeli prodavali oko 4.000 $.

Godine 1969. Honda je zaokružila broj prodatih motocikala na 10 miliona, da bi već 1973. taj broj dostigao 20 miliona proizvedenih primeraka.

Te iste godine, Soičiro i Fudžisava odlučili su da se penzionišu, sa doživotnom savetodavnom ulogom u kompaniji, i na mesto predsednika kompanije došao je Nišidi.

Iste te 1973. godine osnovan je Asaka centar za razvoj i istraživanje u diviziji motocikala.

Interesantna je priča o CR250M. Iako je prototip ovog motocikla nastao 1971, spekuliše se da sam Soičiro nije voleo dvotaktne agregate i da je grupa inženjera bez njegovog znanja radila na razvoju. Međutim, uspešno je testiran i našao se u proizvodnji.

Na osnovu prototipa nastao je novi cross model – CR250M. Imao je dvotaktni jednocilindrični agregat sa petostepenim menjačem, zapremine 247,8 cc i isporučivao je 29 KS.

Ovaj model je poslužio kao uzor drugim proizvođačima. Trudili su se da motocikl bude što manje težine, tako da je rezervoar bio od aluminijuma, a blatobrani i drugi delovi od plastike. Njegova masa iznosila je samo 104 kg.

CRM250M Elsinore (Foto: Honda promo)

Stigavši na tržište SAD, predstavljen je kao prvi komercijalni motocross motocikl – Elsinore CR250M. Proizvodnja je trajala do 1978. kada ga je nasledio CR250R prepoznatljiv po svojoj crvenoj boji.

Razvitak narednih C250 modela trajao je sve do 2007. kada je Honda odlučila da više ne proizvodi dvotaktne agregate.

Proizvodnja narednog modela CR125M počela je 1974. Ovo je bio model sa šestostepenim menjačem, a da bi se dodatno uštedelo na težini, blok motora napravljen je od legure magnezijuma.

Isporučivao je 22 KS, bio je pouzdan i veoma pristupačan. Izgledom su CR125 i 250M bili veoma slični i oba su nosila naziv Elsinore.

Honda CR250M se smatra prvencem među Hondinim „cross“ motociklima i prvim dvotaktnim agregatom veće radne zapremine od 50 cc.

Naredne godine Honda je predstavila prvi dvotaktni on/off motocikl Elsinore MT250, baziran na „cross“ motociklu CR250 i dodatnim bezbednosnim elementima.

Prvi Gold Wing iz 1974. (Foto: Honda promo)

Čuveni prvi „turer“, pravi sportski motocikl Gold Wing GL1000 predstavljen je 1974. Imao je 6 cilindara, vodeno hlađenje i isporučivao 80 KS pri 7500 obrtaja uz maksimalni obrtni moment od 85 Nm pri 5500 obrtaja.

Smatran je „kraljem“ američkog tržišta. Imao je i agregat postavljen ispod središta što je omogućilo da završni prenos bude preko kardana.

Iako je izrađen po konceptu trkačkog, Gold Wing je bio idealan motocikl za duža putovanja. Samo tokom 1975. prodato je 19 hiljada jedinica, a proizvođen je od 1974. do 1979.

Ovaj model je u svojoj savremenoj verziji još uvek aktuelan u Honda prodajnim salonima širom sveta.

Motocross model iz 1979. (Foto: Honda promo)

Godine 1978. Honda je isporučila svoj 30-milioniti primerak, a naredne godine osnovala je fabriku za proizvodnju motocikala u Nigeriji, jer se Afrika pozicionirala kao tržište u usponu.

Iste te 1979. godine, izvojevana je pobeda na svetskom „motocross“ šampionatu u klasi od 500 cc, a vozač je bio Graham Noyce.

Ova pobeda postavila je temelje dominacije brenda Honda motocikala na svetskim „motocross“ takmičenjima. Za svoj trijumfalni povratak Honda je razvila “Oval pistol” agregat.

CG125 Titan sa pogonom na alkohol (Foto: Honda promo)

U Honda Motor fabrici u Brazilu 1981. godine prvi put je proizvden CG125 Titan sa pogonom na alkohol.

Iste godine Honda je osvojila 6. mesto na Pariz Dakar Reliju sa XR500R, da bi od naredne godine osvojila 4 uzastopne pobede.

CX500 Turbo (Foto: Honda promo)

Godine 1982. Honda uvodi na tržište prvi motocikl sa ubrizgavanjem goriva – CX500 Turbo.

Od tada se ovaj sistem ubrizgavanja proširilo na čitav opseg različitih modela – od velikih modela od 1800 cc do modela od 50 cc koji su uvedeni 2003. godine.

Trostruka pobeda (Foto: Honda promo)

Iste godine Eddy Lejeune odneo je prvu od tri uzastopne pobede na takmičenjima i to sa Honda četvorotaktnom RTL mašinom čiji je razvitak počeo još 1974.

Honda je tokom ovog perioda 5 puta dobila i nagradu za proizvođača.

VF750F Interceptor predstavljen je 1983. godine sa V4 motorom sa vodenim hlađenjem. Imao je zapreminu od 748 cc i isporučivao 86 KS pri 10.000 obrtaja.

Ovaj model nastao je na bazi VF750C i VF750S iz 1982. godine ali ga je od prethodnih modela razlikovalo što je imao lanac umesto kardana, a imao je i petostepeni menjač.

Proizvođen je do 1985.

Naredne godine 1986. kreće proizvodnja VFR750F, pravog trkačkog motocikla koji se našao u slobodnoj prodaji. Maksimalnu snagu od 106 KS dostizao je na 10.500 obrtaja i imao šestostepeni menjač.

Ova verzija poslužila je kao baza za sve naredne VFR modele koji su se proizvodili do 1997.

Godine 1987. proizvodnja motocikala dostiže 50 miliona i Honda postaje prva fabrika na svetu koja je to uspela.

Africa Twin (Foto: Honda promo)

Honda Africa Twin je sportski motocikl idealan i za on i za off-road vožnju, a od svog nastanka proizvođen je u tri verzije.

Od 1988-1989. sa 650 cc V-tim XRV650, zatim od 1990. do 2003. sa 75 0cc V-Twin XRV750T, a od 2003. do danas sa 1000 cc Parallel Twin CFR1000L.

Poseduje šestostepeni menjač, lanac, dvostruko kvačilo i jedan je od najprodavanijih motocikla. Najnovije verzije ovog modela predstavljene su ove godine i nose oznake CFR1100A i CFR1100DCT.

CBR900RR Fireblade (Foto: Honda promo)

Poznati CB900RR Fireblade svojom malom težinom od 205 kg i kompaktnim proporcijama sličnim onima koje imaju motocikli od 600 cc, na tržište stiže 1992. godine.

Ovaj model postao je neka vrsta zaštitnog znaka i proizvođen je do 2004.godine.

Bio je uzor nastanku različitih verzija kasnije, kao što su: CBR1000RR, CBR900RR, CBR929RR i CBR954RR.

CUV ES prvi elektricni skuter (Foto: Honda promo)

Električni skuter CUVES razvijen je 1994. godine jer je i onda Honda bila posvećena razvitku novih izvora energije i smanjenju emisije štetnih gasova.

Deset godina kasnije razvijen je moped-EV koji je nudio tišu vožnju i bio idealan za vožnju po gradu.

Godine 1997. ukupan broj proizvedenih Honda motocikala dostiže 100 miliona, a u tom trenutku ova kompanija posluje u 32 fabrike u 27 različitih zemalja sveta.

VFR800FI (Foto: Honda promo)

Godine 1998. usledila je prva adaptacija visokoperformantnog motora VFR800FI koji je sada uključivao sistem prečišćavanja izduvnih gasova.

Uvođenje airbag sistema 2005. (Foto: Honda promo)

Godine 2005. Honda je predstavila prvi sistem vazdušnog jastuka za motocikle, a 2008. uvela kombinovani kombinovani ABS za super sportske motocikle.

Te godine HONDA proizvodnju motocikala ponosno obavlja u 32 fabrike i 22 različite države. Takođe, poseduje razvojno-istraživačke centre u SAD, Nemačkoj, Italiji, Kini, Tajvanu i Indiji trudeći se da razvije motocikl potpuno prilagođen zahtevima tržišta odnosno lokalnim potrebama.

Flexible Fuel tehnologija – CB150 Titan (Foto: Honda promo)

Flexible Fuel tehnologija je razvijena 2009. godine, u Brazilu ova tehnologija bila je u velikom razvitku – sa 90% lokalno proizvedenih automobila.

CB150 Titan bio je prvi motocikl opremljen ovom tehnologijom.

Prenosni sistem sa dvostrukim kvačilom iz 2009. (Foto: Honda promo)

Motocikl VFR1200F bio je prvi sa dvostrukim kvačilom koje je Honda predstavila 2009 godine.

Nakon dve godine uvedena je i mogućnost detektovanja razlicitih okruženja, jedinica je bila lakša i kompaktnija, da bi 2015. “off-road“ funkcija bila obogaćena i G „svičerom“.

Povratak na Dakar reli 2013. (Foto: Honda promo)

Nakon pauze od 24 godine, Honda se 2013. vratila na Dakar reli i odnela 6 pobeda ali i trijmufovala u celokupnom takmičenju bez ijedne zamene motora.

Naredne, 2014. godine ukupna proizvodnja motocikala marke Honda dostiže 300 miliona primeraka u 33 fabrike u 22 zemlje.

Honda RC213V-S (Foto: Honda promo)

Iste godine, 2014, predstavljen je Honda RC213V-S koji je specifikacije nasledio od RC213V, uključujući i lake materijale, precizne mehaničke komponente i superiornu stručnost u proizvodnji.

700. WGP pobeda (Foto: Honda promo)

Do 2015. godine Honda je ostvarila ukupno 700 pobeda na Gran Prix takmičenjima uključujući MOTO2 i MOTO3 klase.

Prvu Gran Prix trku je 1961 osvojio Auatralijanac Tom Phillis vozeći RC143 u klasi 125cc.

PCX Electric (Foto: Honda promo)

Godine 2018. počeo je sa prodajom PCX Electric skuter na struju, i imao radijus u vožnji od 41km.

Foto: Honda promo

Danas Honda svoj čuveni model Super Cub serijski proizvodi u 16 fabrika u 15 zemalja, a njegova serijska proizvodnja počela je još 1958. u Yamato fabrici.

Godine 2017, proizveden je 100-milioniti primerak ovog modela.

Popularnost Honda motocikala ne jenjava, pa je tokom 2019. godine ovaj brend bio jedan od vodećih u Srbiji kada je prodaja u pitanju, ali i u prodajnim salonima širom sveta.

Trenutna ponuda i dalje obuhvata čuveni Gold Wing, ali i Africa Twin, XADV, CB500, Forza 300, PCX125, MSX125, Monkey i druge.

U komentarima možete navesti koji je vaš omiljeni Honda dvotočkaš.

Ostavi komentar

Ostavi komentar