Stacionarni radar/kamera koji se nalazi na raskrsnici Kula na južnoj saobraćajnici u Tuzli opravdao je svoje postojanje. U proteklih deset godina zabeležio je brojne prekršaje, a vozačima su izdati prekršajni nalozi u iznosu od oko 6,5 miliona KM. Postavljanje ovog uređaja onemogućilo je i nesavesnim vozačima da učestvuju u trkama automobila na ovom putnom pravcu.

Abdulah Bešić pomoćnik komandira za saobraćaj u Policijskoj stanici Centar za Tuzlanski.ba je rekao da stacionarni radar/kamera beleži prekršaje, odnosno prolazak kroz crveno svetlo, nepropisno prestrojavanje i prekoračenje brzine. U proteklih deset godina ovaj uređaj zabeležio je 108.000 prekršaja, a samo u prošloj godini bilo ih je 7.032. Najviše se odnosilo na prolazak kroz crveno svetlo i prekoračenje brzine.

“Južna saobraćajnica bila je crna tačka, a od 2014. godine do danas nismo zabeležili nesreće sa teškim posledicama, a ni sa smrtnim ishodom. Pored ove kamere pojačali smo i ostale radarske kontrole zbog čega je povećana pažnja učesnika u saobraćaju”, rekao je Bešić. Promenama zakona došlo je i do reorganizacije kaznene politike, pa shodno tome na mestu gde je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, radar pruža mogućnost odstupanja za deset kilometara.

Preko deset kilometara po satu kazna iznosi 50 KM, preko 20 ona iznosi 100 KM i zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom mesec dana. Preko 30 kilometara na sat kazna je 400 KM i dva meseca zabrane upravljanja vozilom. Nova zakonska regulativa u određenoj meri ide na ruku počiniocima prekršaja, s obzirom na to da se iznos kazne umanjuju za 50 posto ukoliko je plate u roku od sedam dana od dana dobijanja prekršajnog naloga. Na prostoru koji pokriva Policijska stanica Centar u prošloj godini kontrolisano je ukupno 18.465 motornih vozila.

“Od toga su izdata 17.052 prekršajna naloga za počinjene prekršaje, a podnešeno je 65 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Na vanredni tehnički pregled upućeno je 15 vozila, gde je utvrđena tehnička neispravnost. U upravljanju neregistrovanim motornim vozilima zatečena su 73 vozača. Zbog vožnje pod uticajem alkohola sankcionisano je 290, a bez položenog vozačkog ispita bilo je 157 vozača. Bez sigurnosnonog pojasa zatečen je 121 vozač, dok je njih 149 koristilo mobilni telefon”, precizirao je Bešić. U odnosu na godinu ranije, u 2018. dogodila se jedna saobraćajna nesreća više, tok je deset nesreća manje s teškim telesnim povredama.

Izvor: tuzlanski.ba

Ostavi komentar