Velika Nagrada Francuske, na stazi Le Mans, je uvek poseban događaj, sa ogromnim brojem fanova i fantastičnom atmosferom oko staze. Još kada Francuz, u Francuskoj ekipi startuje sa pol pozicije na legendarnoj Francuskoj stazi, dolazi do usijanja atmosfere na Le Mansu.

Od samog početka sezone Johann Zarco najavljuje svoju prvu MotoGP pobedu. Od pol pozicije u Qataru, Zarco je svaku trku startovao iz prvog reda. Ovog vikenda, ponovo je uspeo da se dokopa pol pozicije, i to oborivši rekord staze za više od 0.8s.

I petak i subota su bili obasjani suncem, tako da smo imali priliku da pratimo MotoGP u svoj najboljem izdanju. Čak su i fabričke Yamahe, koje su na početku ove sezone bile vrlo loše, pokazale mali napredak u odnosu na prethodne trke. Prvi trening obeležila su prva dva čoveka prošlogodišnjeg šampionata, Marc Marquez i Andrea Dovizioso na prve dve pozicije, dok je Maverick Vinales, prošlogodišnji pobednik bio treći. Drugi slobodni trening doneo je i bolji tempo, a najbrži je bio Dovizioso ispred Marqueza i Rossija.

Ipak, subota je dan kada se vremena još više pomeraju, i Maverick Vinales je u trećem slobodnom treningu napravio najbrže vreme ispred Marqueza i Rossija. Po ovim rezultatima, moglo se očekivati da se fabričke Yamahe bore za prvi startni red tokom kvalifikacija.

Andrea Dovizioso je u subotu ušao kao Ducatijev čovek tokom naredne dve sezone, i definitivno je delovao mnogo opuštenije i sigurnije nego tokom prethodnih trka kada su pregovori o njegovom ugovoru bili u toku. Ovo je pomoglo Desmo Doviju da se kvalifikuje direktno u Q2 deo kvalifikacija i pokaže da je zasluženo dobio produženje ugovora.

Međutim u celu priču se umešao Danilo Petrucci, koji za narednu sezonu planira da preuzme mesto Jorge Lorenza u fabričkoj ekipi Ducatija. Petrucci, koji je morao da se probija iz Q1 u Q2, pokazao je da poseduje brzinu za visoke pozicije ovog vikenda. U kvalifikacija, Petrux je završio kao treći najbrži čovek na stazi, i kao najbrži Ducati ovog vikedna za sada. Ispred njega našli su se još samo Zarco i Marquez na prve dve pozicije.

Sutrašnju trku, sa četvrte pozicije startovaće preporođeni Andrea Iannone na Suzukiju, ispred dua fabričkog Ducatijevog tima, Andree Doviziosa i Jorge Lorenza na petoj i šestoj poziciji. Sedmi u startnom poredku je odlični Jack Miller na još jednom Ducatiju, ispred dve fabričke Yamahe Mavericka Vinalesa i Valentina Rossija, koji su podbacili u kvalifikacijama u odnosu na slobodne treninge.

Prvih 10 zaokružio je Dani Pedrosa na fabričkoj Hondi, koji i dalje vozi povređen, nakon loma zgloba tokom trke u Argentini i teškog pada pre dva vikenda tokom trke na Jerezu koji svakako nije pomogao njegovoj povredi.

Cal Crutchlow, koje je tokom Q1 dela kvalifikacija doživeo težak pad, i morao da bude iznesen sa staze na nosilima, na kraju je prošao bez ozbiljnijih povreda i sutrašnju trku startovaće sa 13. pozicije.

Nakon potvrde novih ugovora za Rinsa i Doviziosa, u MotoGP kategoriji ostalo je još samo nekoliko nepopunjenih mesta za narednu sezonu, a jedno od njih je i ono Jorge Lorenza, koji će po svemu sudeći morati žestoko da se bori za mesto u fabričkoj ekipi Ducatija sa Petruccijem i Millerom, tokom ove i sledeće trke, jer su taj rok iz Ducatija izneli kao vreme da se odluči ko će za fabrički tim voziti naredne sezone. Još je ostalo da se iz Suzukija potvrdi ko će biti klupski kolega Alexu Rinsu, ali ako je suditi po trenutnim rezultatima Andree Iannonea, velika je verovatnoća da će baš on uspeti da osigura sebi produženje ugovora sa fabrikom iz Hamamatsua.

U nižim kategorijama, Francesco Bagnaia je oborivši rekord staze zauzeo pol poziciju u Moto2 konkurenciji ispred Xavia Viergea i Lorenza Baldassarrija. U Moto3 klasi, sada već po navici, najbrži krug postavio je Jorge Martin dok nas je na drugoj poziciji iznenadio Čeh, Jakub Kornfeil ispred Enee Bastianinia.

Sutra prepodne, u 11:00 startuje trka Moto3 kategorije, Moto2 klasa je na rasporedu u 12:20, dok je glavni događaj dana, trka MotoGP klase, zakazana za 14:00.

U nastavku možete videti startne pozicije za sve tri kategorije:

Moto3

Moto2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar