Nakon predsezonskih testiranja, očekivali smo da će Dovizioso i Marquez nastaviti sa svojim borbama za pobede i da će njihov nivo biti sličan onom od druge polovine prošle godine, ali nismo ni sanjali da će biti baš ovoliko slično prethodnoj sezoni. Slobodno možemo reći da je MotoGP nastavio tamo gde je stao prošle godine.

Nakon odličnog starta sa pol pozicije, Johann Zarco poveo je trku od prve krivine, ali prvih 10 vozača skoro ništa nije razdvajalo i delovalo je da na kraju 22 kruga koliko je trka trajala, bilo ko od njih može da dođe do prve pobede u sezoni. I ako su se iz kruga u krug nizali najbrža vremena trke, Zarco je uspevao da zadrži prvu poziciju i održava tempo trke uprkos imenima iza sebe.

Dok se Rossi na svojoj fabričkoj Yamahi probijao kroz gužvu do pozicija za podijum, Francuz na privatnoj Yamahi mirno je predvodio karavan svetskih šampiona iza sebe. Marc Marquez i Dani Pedrosa su imali dobar start i držali se među prvih 5 dok su svi polako ulazili u trkački ritam, a akcija se zagrevala za poslednjih nekoliko krugova.

Prošlogodišnji vicešampion, Dovizioso se neprimetno probio do treće pozicije u 11. krugu, pritom čuvajući gume za poslednju trećinu trke. Valentino Rossi je nakon obilaženja od strane Dovija upao u grupu iza, koja se borila za četvrtu i petu poziciju i prema svojim rečima „morao da se odbrani od vukova, koji su odmah napali iz pozadine, čim su namirisali priliku“.

5 krugova pre kraja trke, Dovizioso i Marquez povukli su svoje poteze i vrlo brzo obišli Zarca, koji je izgubio dve pozicije u prvoj krivini staze u Qataru, a Dovi preuzeo vođstvo. Dok se borba za prvu poziciju zaletala, postalo je jasno da je Zarco potrošio gume ranije nego što je očekivao i počeo da gubi pozicije, da bi se na kraju našao na osmoj poziciji.

I ako je Dovizioso pokušao da napravi razliku i pobegne Marquezu i ostvari laganu pobedu, to nije bilo u Marquezovom planu. U poslednjem krugu, Marquez je uspeo da se približi Doviju dovoljno da pokuša napad u poslednjoj krivini, sličan onom u Japanu i Austriji prošle sezone. Kao i prethodna dva puta, Marquez se „bacio“ ispred fabričkog Ducatija, ali je Dovizioso ponovo bio pametniji i pripremio se za napad i nakon što je Marquez pokušao da ga zatvori, preko ivičnjaka uspeo da obiđe Hondinog vozača i prođe kroz cilj 0.027s ispred aktuelnog šampiona i otvori sezonu na najbolji mogući način.

Iza njih, Valentino Rossi uspeo je da osigura sigurnu treću poziciju, ali nije uspeo da se priključi borbi za pobedu. Četvri kroz cilj prošao je Cal Crutchlow, dok je Danilo Petrucci u poslednjem krugu povukao nekoliko agresivnih poteza kako bi završio peti.

Na šestoj poziciji se na iznenađenje svih našao Maverick Vinales, koji je u prvih nekoliko krugova pao na 15. poziciju i uspeo da se probije do prateće grupe pri kraju trke. Dani Pedrosa koji je na početku delovao kao da može da se bori za podijum, kasnije u toku trke zaostao je u pratećoj grupi gde se borio za pozicije i na kraju kroz cilj prošao sedmi, ispred Johanna Zarca na osmoj poziciji. Andrea Iannone imao je vrlo usamljenu trku na devetoj poziciji, ispred Jacka Millera na Alma Pramac Ducatiju koji je preko linije cilja prošao deseti.

Alex Rins, koji je u toku trke pokazao da ima odličan tempo i da Suzuki ne zaostaje skoro ni malo u odnosu na konkurente, trku je ipak završio neslavno, izletevši sa šeste pozicije u 13. krugu, dok je Jorge Lorenzo svoj loš vikend završio najgore moguće, takođe padom u istom krugu.

Od novajlija u klasi, najimpresivniji bio je Franco Morbidelli na Marc VDS Hondi koji je trku završio kao 12. iza Tita Rabata, a isped Alvara Bautiste. Hafizh Syahrin je na svom MotoGP debiju osvojio 2 boda, završivši 14. ispred Karela Abrahama, koji je odneo poslednji poen u trci.

29356764_10156682019630769_6590445475386621952_n-600x500
29343100_10156682228795769_4111072631929700352_n-600x500

Ni u nižim kategorijama nije nedostajalo akcije. U Moto 2 klasi, Francesco Bagnaia zabeležio je svoju prvu pobedu u svetskom šampionatu, i prvu pobedu za svoj tim, Sky Racing Team VR46, u ovog kategoriji. Nakon što je vodio od samog početka trke, Bagnaia je držao razliku između 0.5s i 0.8 i kontrolisao trku, dok 4 kruga pre kraja, Lorenzo Baldassarri nije odlučio da je vreme da se približ vodećem i pokuša da zabeleži pobedu. U poslednjem krugu, popularni Balda, našao se u najboljoj poziciji da pokuša da obiđe Pecca, što je u pretposlednjoj krivini i u učinio, ali samo na kratko jer je Bagnaia odmah uzvratio i uspeo da preko linije cilja pređe prvi. Na trećoj poziciji završio je Alex Marquz, koji je nakon tehničkih problema sa zadnjom kočnicom morao da se povuče iz borbe za prvu poziciju.

U najslabijoj kategoriji, trka je odlučena za 0.023s u korist Jorge Martina, koji je uspeo da pobedi Arona Caneta, dok je kroz cilj treći prošao Lorenzo Dalla Porta.

Naredna trka MotoGP šampionata održaće se u Argentini za 3 nedelje.

Kompletne rezultate sve tri trke možete videti u nastavku:

Moto 3

Moto 2

MotoGP

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#16266b“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar