Svi detalji nove generacije Suzukijeve supersport legende

[stm_color_separator]

Da Suzuki priprema novi GSX-R i nije bila neka tajna. Počevši od činjenice da motor nije video nikakvih velikih poboljšanja još od 2009. godine pa do koncepta koji su predstavili prošle godine na EICMA sajmu u Milanu. Mašina koju su prethodne godine prikazali delovala je spremno za proizvodnju, ali pošto je Suzuki na njega „zalepio“ deklaraciju koncepta, ništa nije bilo sigurno.

[stm_post_image css=“.vc_custom_1501241596609{background-image: url(http://backup.dvatocka.com/wp-content/uploads/2015/11/1.jpg?id=5425) !important;}“]

Novi Suzuki GSX-R1000 i GSX-R1000R su već u proizvodnji i planira se da budu dostupni na tržištu početkom 2017. godine. Preobraćeni Gixxer bi trebalo da razvija skoro 200 konjskih snaga i fabrički dolazi sa svim najnovijim elektronskim pomagalima u vožnji, plus promenljivo vreme otvaranja ventila.

Kako bi bili sigurni da smo dobili prave i verodostojne informacije, Suzuki je novinarima dao sve podatke o novom Gixxeru, osim, za sad, cene. Vrlo je verovatno da će novi Suzuki biti u cenovnom rangu sa konkurencijom, što je 16000-18000 eura.
Bez ikakve sumnje, ono što čini superbike zapravo „super“ je agregat. Za novi motocikl, Suzukijev cilj bio je da povećaju snagu u krajnjim obrtajima, a da pritom sačuvaju snagu u niskim i srednjim obrtajima, izjavio je Kunihiko Kiraoka, Suzukijev glavni inženjer za razvijanje agregata.

Model za 2017, trebao bi da daje 199.3 konjske snage, što je ogroman napredak u odnosu na prošlogodišnjih 182.9, dok je obrni moment blago povećan sa 116.6 NM na 117.6 NM. Povećanje krajnje snage, bez negativnog uticaja na obrtni moment, nije lako, i kako bi to postigli, u Suzukiju su morali da zarone u radionicu svog, skoro obnovljenog MotoGP tima i da „ukradu“ nekoliko glavnih osobina sa GSX-RR. Promenljivo vreme otvaranja ventila (samo na usisnoj bregastoj), sistem pratećeg otvaranja ventila, servom kontrolisane, preplićuće izduvne cevi i ride-by-wire gas su sve MotoGP tehnologije koje je Suzuki potvrdio da će se naći na novom Gixxeru. Sa tehničke strane, novi Gixxer je u koraku sa konkurencijom.

Gixxerov novi agregat vrti se celih 1000 obrtaja više (14500 rpm), zahvaljujući olakšanim delovima i kraćem hodu. Obratite pažnju na servom kontrolisane izduvne cevi koje se prepliću između susednih glava i koje se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od brzine agregata i time pojačavaju obrtni moment.

Krajnji obrtni moment agregata je značajno uvećan. Lagani sistem pratećeg otvaranja ventila (koriti se na BMW S1000RR) zamenio je stari sistem što dovodi do toga da motor lakše diže obrtaje i da je crvena linija pomerena za celih 1000 obrtaja u minuti, na 14500rpm.
Takođe, ono što pomaže novom GSX-R1000 da brže i lakše diže obrtaje su smanjeni hod klipa i povećan prečnik klipa. Obim je povećan sa 74.5mm na 76.0mm dok je hod klipa smanjen sa 57.3mm na 55.1mm.
Uprkos ovim većim rupama, Suzukijevi inženjeri su uspeli da smanje ukupnu širinu agregata za 6mm što je jedna od mnogih promena koje su rađene kako bi se smanjile ukupne dimenzije motocikla.
Veći prečnik klipa otkriva ventile, poboljšavajući protok dvoljno da može da se koriste manji i lakši titanijumski izduvni ventili čime se prave mesta da se koriste veći usisni ventili. Novi klipovi, sa specijalnim materijalima presvučenim preko bolcni kako bi se smanjilo trenje, stvaraju kompresiju od 13.2:1 u odnosu na 12.9:1, čime se održava Gixxerova trkačka tradicija jake isporuke snage na srednjim obrtajima.

Suzuki nije naveo koliko tačno će sistem promenljivog otvaranja ventila uticati na usisnu bregastu, ali koliko može da se vidi sa slika i video snimaka koje je Suzuki objavio, deluje kao da ovaj sistem pruža izmedju 6 i 8 stepeni rotacije, što bi trebalo da je i više nego dovoljno da se utiče na karakter agregata i isporuku snage po celom spektru kazaljke obrtomera. Ovaj sistem nije postavljen na izduvnu bregastu, jer su najveće promene postignute na tajmingu usisa, kaže Eiji Sasaki, Suzukijev menadžer eksperimenata na agregatu.
Kao i obično, više snage, znači više toplote, pa model za 2017. poseduje i dodatni ventilator na hladnjaku, dok su izmenjene vodene komore doprinele boljem hlađenju cilindara i sedista ventila, i sve to uz smanjenu količinu rashladne tečnosti za 400cc.
Veći usisnici, hrane vazdušnu kutiju sa sprovodima iznad prvog i četvrtog cilindra, većom količinom vazduha. U suštini, ovo je pasivan pokušaj servo-kontorlisanog promenljivog usisnog sistema, koji je Yamaha prvi put predstavila na YZF-R1 2007. godine. Ovaj sistem ima cilj da kontorliše i menja količinu vazduha pri usisu u zavisnosti od brzine agregata.

GSX-R1000 za 2017 je Suzukijev prvi motocikl za masovnu proizvodnju sa ride-by-wire sistemom gasa, koji se ovde naziva Suzuki-Top Feed Injectors (S-TFI). Sistem podrazumeva promenjen pozicije dizni, sa drugom diznom smestenom u poklopac vazdušne kutije.

DSC_0724-2-600x400 43
DSC_0724-2-600x400
Photo_Alex_Dmitrovic_0059-600x401
X3M4549-1
[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-author“ call_to_action_color=““ call_to_action_text_color=“#1e73be“ call_to_action_label=“Autor: Marko Grbić“]

Ostavi komentar