Drugi vikend na stazi Red Bul Ring u Špilbergu smo imali prilike da pratimo vrlo uzbudljivu trku. Kao i prošle nedelje i ova trka je imala dva starta zbog crvenih zastava, srećom ovaj put nije bilo povređenih. 

Foto: www.motorbikemag.es

Pre starta današnje trke, znali smo jedno: Žoan Zarko će imati vrlo uzbudljivu trku i dosta borbe ispred sebe. Zbog strašnog incidenta na prošlonedeljnoj trci na kojoj je izbacio i sebe i Franka Morbidelija i potencijalno životno ugrozio Vinajlesa i Rosija kada su im Zarkov i Morbidelijev motor proleteli pored glava, dobio je kaznu starta iz pit lejna i tako startovao kao poslednji.

Na samom startu trke najbolje se pokazao Đoan Mir. Mladi Španac je odmah zauzeo prvo mesto, a odmah za njim je bio Džek Miler. Pol Espargaro koji je držao pol poziciju je lošije startovao i na kraju prvog kruga bio treći. Mira je prvog mesta koštala greška kada je otišao preširoko i Miler je prošao pored njega na vodeću poziciju.

Vodeći u šampionatu Fabio Kvartararo je loše startovao, izašao je sa staze na početku trke i vratio se tek na 14. poziciju. U prvih nekoliko krugova Pol Espargaro je pao na 4. mesto iza Nakagamija koji je sada sa Mirom jurio za Džekom Milerom na prvoj poziciji.

Đoan Mir se u petom krugu vratio na vodeću poziciju, Nakagami i Miler su za njim vodili bitku za drugo mesto. Drugi Suzukijev vozač Aleks Rins je sustizao Pola Espargara. Već  u 8. krugu se moglo primetiti da Jamahe imaju neki problem. Najbolje plasirana Jamaha je bio Maverik Vinjales  na 7. mestu, dok su se na devetom, desetom i jedanaestom mestu u vozić poređali Rosi, Kvartararo i Morbideli.

12 krugova pred kraj trke Vinjales se u prvoj krivini bacio sa svog motora koji je odleteo u zaštitnu ogradu i zapalio. Mudar, hrabar i krajnje opasan potez Španca ga je spasio povreada i možda veće nesreće. Po njegovim rečima celu trku je imao problema s kočnicama i zato je gubio tempo jer je morao da koči motorom. Kako Vinjales opisuje, pred prvu krivinu je osetio da mu je kočnica eksplodirala i da neće moći da uspori motor pred ulazak u krivinu i ovo je bio jedini način da spasi sebe i ostale vozače potencijalne opasnosti.

Trka je zaustavljena. Na ponovnom startu trke startni poredak je bio Mir, Nakagami, Miler, P.Espargaro, Rins, Binder, Oliveira, Dovi, Lekuona, Kvartararo, Rosi. Petrući, Aleks Markes, Kračlou, Aleš Espargaro, Morbideli, Zarko, Piro, Smit, Rabat i Bradl.

Mir je imao savršen start sa pol pozicije, međutim moć Dukatija se i ovaj put videla na Red Bul Ringu. Miler iako je startovao kao treći se do kraja prvog kruga izborio sa Mirovim Suzukijem i zauzeo prvo mesto. Odmah iza njega je Mir pokušavao da ga stigne, a za njima je pristizao Pol Espargaro. Nakagami je bio definitivno najveći gubitnik ponovljenog starta. Sa druge pozicije je pao na sedmo mesto.

Miler je 8 krugova pred kraj bio prvi, dok je Pol Espargaro prošao pored Mira u borbi za drugu poziciju.  Tokom te borbe, priliku je iskoristio i Migel Oliveira koji je uspeo da prođe Mira i tako je izbio na 3. poziciju.

Šest krugova pred kraj, vodeća četvorka se polako odvajala od ostalih. Doviciozo je pravio greške koje ne liče na njega, u prvoj i  u devetoj krivini je otišao preširoko. Zadržao je 5. mesto dok su ga jurili Binder i Nakagami. Dovi je ipak uspeo da iskoristi priliku za 4. mesto kad je Mir otišao preširoko 5 krugova pred kraj trke.

Do poslednjeg kruga se zadržao isti poredak u prvih 5. U poslednjem krugu KTMovi vozači počinju jurnjavu za Džekom Milerom i pobedi na domaćem terenu. Iskusni Džek Miler i Pol Espargaro su vodili borbu do poslednje krivine, gde je Oliveira iskoristio gužvu i borbu dvojice vozača koji su usled borbe ostavili dovoljno prostora na stazi da prođe pored njih i ostvari svoju prvu pobedu u MotoGP kategoriji. Polu Espargaru je ponovo iskliznula pobeda iz ruke pa se na podijumu našao kao treći, iza Oliveire i Džeka Milera.

Moralni pobednik trke je Đoan Mir, čak je i Espargaro tokom intervjua nakon trke rekao da je trebalo Mir da pobedi. Stvari u šampionatu se zakuvavaju, Doviciozo je sad samo tri boda iza vodećeg Fabija Kvartarara. Jamaha uskoro ne nađe rešenje za svoje tehničke probleme, potencijalna titula za mladog Francuza je zasigurno izgubljena. Na ovoj trci najbolje plasirana Jamaha je bio Valentino Rosi kao deveti, vodeći u šampionatu Kvartararo je bio 13. dok je Morbideli uspeo da uzme jedan bod kao 15. Sigurno je da je u Jamahi problem tehničke prirode jer njihovi vozači pokazuju ozbiljnost i želju za borbom za najviše pozicije i čine sve što mogu da dođu do njih.

Sledeća trka biće 13. septembra u Mizanu. To će biti prva trka ove sezone na kojoj će biti dozvoljeno prisustvo publike.

Prvih 10:
1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3)
2. Jack Miller (Pramac Racing) + 0.316
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.540
4. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.641
5. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 1.414
6. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 1.450
7. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 1.864
8. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 4.150
9. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 4.517
10. Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech 3) + 5.068

Autor: Ana Popović

Ostavi komentar