Kako nam je, sada i zvanično, sezona motocikala pred nosom, odlučili smo da vam pomognemo prilikom provere motocikla nakon dugog zimskog sna. Većina stvari koje ćemo predložiti u ovom tekstu, mogu i trebaju da se koriste svakodnevno pre nego što isterate svog ljubimca iz garaže, kako zbog svoje bezbednosti, tako i zbog dugotrajnosti motocikla.

Motorno ulje

Prva i osnovna stvar kod svake provere je uvek ulje. U koliko ste zamenili ulje pre nego što ste parikirali svoj motocikl u toku zime, proverite nivo ulja. Većina motora ima prozorčić na bloku motora sa obeležjima „Min“ i „Max“. Optimalni nivo ulje je između ove dve linije. U koliko se na vašem motoru ulje proverava pomoću šipkice, nivo bi trebao da je takođe na polovini obeleženog prostora.

Ako nekim slučajem niste bili u mogućnosti da motorno ulje zamenite pre zime, obavezno to uradite pre nego što krenete u vožnju, a kada menjate ulje, podrazumeva se da zamenite i uljni filter.

Kočiono ulje

U toku vožnje, svi će u nekom momentu poželeti da se zaustave ili uspore. Tu privilegiju vam omogućava kočiono ulje. Obavezno proverite nivo kočionog ulja i stanje kočnice. Ulje bi trebalo da je pri vrhu, a pritisak na polugu kočnice ne sme da ima sunđerast osećaj. Preporučeni interval za zamenu kočionog ulja je uglavnom 2 godine, i preporučujemo vam da se ove preporuke strogo pridržavate.

Sve o kočionom ulju pročitajte u našem tekstu posvećenom samo toj temi:

Kočiona tečnost – Kako odabrati pravu?

Rashladna tečnost

Kod većine modernih motocikala, koriste se aluminijumski hladnjaci u koje se sipa G12 antifriz. Proverite nivo antifrtiza i njegovo stanje. U koliko je rashladna tečnost starija, verovatno je bolje zameniti je u potpunosti i biti siguran.

Gume

Gume su jedina stvar koja vas drži na asfaltu i stoga i treba posvetiti punu pažnju. Prvo proverite da li na gumama ima oštećenja, rupa ili deformiteta. U koliko vam motor nije u toku zime stajao na štenderima, a niste ga redovno pomerali, postoji mogućnost da su se gume deformisale na mestima na kojima su stajale, od težine samog motocikla.

Ako u vam gume u dobrom stanju, i imaju dovoljno duboku šaru, proverite pritisak. Većina proizvođača, negde na motociklu istakne preporučene pritiske za obe gume. Pridržavajte se ovoga, jer su svi motocikli prošli mnoge testove kako bi se utvrdio optimalni pritisak u gumama. Ako ne možete da pronađete na motociklu ove informacije, pogledajte online, na sajtovima proizvođača guma, većina pruža ove i ostale informacije.

Kočione pločice

Kočione pločice su još jedan element koji je poželjno redovno pregledati. Ne želite da se nađete u situaciji da morate snažno da zakočite, a da od pločica čujete metalni zvuk koji označava da su pločice istrošene.

Na svim kočionim pločicama se jasno može videti koliko su potrošene i koliko je još materijala na njima ostalo. Potrebno je samo da pogledate kočionu čeljust od nazad. Kada ste već tu, proverite da na pločicama i diskovima nema tragova ulja ili drugih tečnosti.

Vešanje

Nakon što ste proverili gume i naduvali ih na preporučeni pritisak, možete proveriti stanje amortizera. Jednostavno podignite motor sa bočne nožice i pritisnite sedište ka dole. Zadnji amortizer bi trebao da se bez problema kompresuje i vrati u početni položaj. Isto uradite sa prednjim vilama. Pritisnite prednju kočnicu i kompresujte prednje vile kako bi utvrdili da se ništa nije zaglavilo, da ulje protiče kako treba i da je sve bezbedno za vožnju.

Kada ste već tu, sa pritisnutom kočnicom probajte da pomerate motor napred-nazad kako bi proverili stanje ležaja u vratu, koji od dugog stajanja u jednom položaju mogu da se zaglave.

Za kraj, proverite semeringe prednjih vila i samo vile, da li ima tragova ulja na njima i da li im je potrebna zamena.

Lanac

Postavite motor u uspravan položaj i proverite da li je lanac dovoljno zategnut i opšte stanje lanca i lančanika. U koliko je lanac prljav, potrebno ga je očistiti i ponovo podmazati, i za kraj dotegnuti na željeni nivo (bez vozača lanac bi trebao da može da se pomeri 10-15mm gore i dole).

O tome kako detaljno očistiti i podmazati lanac pročitajte u našem tekstu posvećenom samo toj temi:

Kako detaljno očistiti lanac?

Ležaji točka

Kao i svaki drugi ležaji, od stajanja, ali i od vožnje, ležaji točka mogu da se deformišu, zaglave ili prosto istroše. Proverite ležaje oba točka laganim guranjem motora napred-nazad. Ležaji ne bi smeli da ispuštaju skoro nikakav zvuk. Ako je tako sve uredu, podignite motor na štendere i probajte sa strane da pomerate točak vertikalno. Ne bi smelo da bude lufta i točak mora da bude čvrsto u svom ležištu.

Akumulator

Akumulator je potrošna roba, ali uz određeni nivo pažnje i održavanja, može da potraje duže nego što ste očekivali. Ako nista skinuli akumulator sa motora pre zime, velika je mogućnost da se skroz ispraznio, a verovatno i da ne može više nikad da se napuni na 100% kapaciteta. U koliko imate potreban alat (unimer i punjač) premerite napon na akumulatoru i stavite ga na punjač. Većina novih punjača su takozvani „pametni“ punjači, koji pune akumulator pulsirajući i time daju najbolje rezultate. Ako nemate punjač, odnesite akumulator u bilo koji moto shop, većina će vam izaći u susret i proveriti ga za vas.

Agregat

Za kraj, kad su sve provere završene, upalite svoj motocikl i poslušajte rad agregata. Obratite pažnju na zvuke koje ranije niste čuli i na zvuke za koje sumanjate da ne bi trebali da se čuju. Ako vam tako nešto privuče pažnju, vreme je da posetite svog moto mehaničara i posavetujete se sa njim.

Kada ste obavili sve provere, i doveli svoj motocikl u potpuno spremno i bezbedno stanje za vožnju, pustite ga da se dobro zagreje i lagano uđite u novu sezonu sa osmehom na licu.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar

Ostavi komentar