Gran pri komisija zadužena za donošenje i menjanje pravila u Moto GP prošlog meseca je imala sastanak u Madridu, a sada su poznate i promene koje ćemo u praksi videti sledeće sezone.

Nakon konfuzije koja je nastala na poslednjoj ovogodišnjoj trci voženoj u Valensiji koja je na kratko bila prekinuta zbog kiše, u narednoj sezoni biće primenjivano novo pravilo za restart trke u slučaju kiše.

U Valensiji je veliki broj vozača dobio priliku da ponovo startuje uprkos činjenici da su izleteli sa staze pre nego što je zbog kiše istaknuta crvena zastava.

Ubuduće će odluka o tome ko može da nastavi trku u ovakvoj situaciji biti doneta nakon potvrde stjurada na stazi i biće jasnije pravljena razlika između vozača koji su još uvek u trci (aktivni) i onih za koje je trka završena iz nekog razloga. Aktivnim u trci smatraće se vozač koji je u trenutku prekida bio na stazi ili je pokušavao da ponovo pokrene motor i vrati se u trku. Vozači koji su pali tokom trke imaće pravo na pomoć da vrate motor na stazu.

Takođe, Gran pri komisija je u dogovoru sa bezbednosnom komisijom odlučila da će svaki vozač moći da ima 13 guma za kišu, u odnosu na ranijih 11, šest prednjih i sedam zadnjih pneumatika.

Što se tiče Moto 2 i Moto 3 klase, vozači će i dalje imati neograničen broj pneumatika, a najmanje četiri kompleta.

Promena će biti i po pitanju koji vozač će se posmatrati kao takmičar koji je završio trku. Ranije je za to bilo potrebno da vozač bude u kontaktu sa svojim motorom u trenutku prolaska kroz liniju cilja. Imali smo situacije da neko od vozača padne sa motora u samom cilju i da se smatra da nije završio trku. Ubuduće će se kao vreme prolaska kroz cilj u ovakvim situacijama računati trenutak kada je prednji deo motora ili deo tela vozača prošao kroz cilj, šta god od to dvoje prođe kroz cilj poslednje.

Ukoliko nekome od vozača bude izrečena kazna propuštanja zbog preticanja dok je istaknuta žuta zastava ili iz nekog drugog razloga, vozač će o tome biti obavešten na tabli istaknutoj na liniji cilja najkasnije u tri kruga od određene kazne (ranije je granica bila pet krugova).

Promena koja će verovatno najviše uticati na same vozače je prilično zanmiljiva. Više neće biti dozvoljeno pokretanje motora u boksu u bilo kom trenutku. Motori na trkačkim motoiciklima biće pokretani isključivo na pit lejnu (ispred boksa).

Tokom svake trke utvrđivaće se „najbrži krug svih vremena“ (najbrže izvozan krug u istoriji uključujući sve Gran pri sesije) i „najbrži krug trke“ (najbrže izvozan krug u toku jedne trke).

Izvor: Sport klub, Autor: Maja Todić
[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar